TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.

Tegnap késő estére komoly árfolyam-ugrást produkáltak az amerikai indexek, 7-8 százalékkal emelkedtek a járvány tetőzésére utaló adatok és a különböző gazdaságélénkítő programok hatására. Ezzel március 13-a óta nem látott szintekre tértek vissza.

Ma is ezek a témák uralják a kereskedést, és folytatódik a jó hangulat. A nyugat-európai indexek általában 3-4 százalékos emelkedést produkálnak, a vezető olasz mutató pedig 5,6 százalékkal ugrik Milánóban. Az amerikai határidős indexek pedig újra 2-3 százalékos pluszban vannak.

Itthon a BUX index is csatlakozott a többihez, 3,6 százalékos pluszban volt kevéssel tíz óra után. Ezúttal mindegyik vezető részvényünk emelkedett, az OTP 2, a Mol 2,6, a Richter 3, a Magyar Telekom 3,5 százalékkal. A kormányközeli Opus a gazdaságmentő csomag nyomán újabb 12 százalékkal száguld a tegnapi 19,5 után.

A forint is jelentősen erősödött, 3,6 forinttal olcsóbb az euró, most pontosan 360 forint az ára. Ma kettőkor az MNB fog fontos bejelentést tenni, vélhetően a vállalatok hitelezésével kapcsolatban.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók 

Koronakötvények és európai hitelcsomagok

Az EU pénzügyminiszterei ma találkoznak, hogy megállapodjanak azon intézkedések listájáról, amelyek csökkentik a koronavírus hatását a régió gazdaságaira. Ha elegendő előrelépés történik, a hét második felében köthetnek megállapodást az Investing.com szerint.

A „koronakötvények” témáját biztosan újra előveszik, az opciók között szerepelnek az euróövezet mentési alapjából származó hitelkeretek, az Európai Beruházási Bank által nyújtott kölcsönök növelése és a közös költségvetés felhasználása hitelgaranciákhoz.

Bika, a tőzsdei emelkedés szimbóluma (Pixabay.com) Bika, a tőzsdei emelkedés szimbóluma (Pixabay.com)
A csomag 500 milliárd euró lehet, melynek keretében a GDP kettő százalékának megfelelő összegű hitelt nyújthatnak vállalatoknak - írta a KBC Equitas.

A pénzügyminiszterek arról is döntenek, hogy feltételekhez kössék-e a finanszírozás nyújtását. Emellett a bajba került tagállamok meghitelezéséről is dönthetnek ma

– írták. (Vélhetően ezért is száguld az olasz tőzsdeindex, illetve száguldott a napokban a görög mutató.)

Lehet 1500 milliárd dollárral több?

Újabb ösztönző csomag jöhet az USA-ból is. Egy újabb fordulót májusra hozhatnak tető alá, és körülbelül 1500 milliárd dollár körül lehet - jelentette a Fox Business, hivatkozva a Fehér Ház és a kongresszusi vezetők által rövidített forrásokra. (Az előző csomag valamivel kétezer milliárd dollár felett van – a szerk.) Eközben a halottak száma az USA-ban elérte a tízezret. Ennek ellenére Donald Trump a karantén április végi lehetséges lazításáról beszél.

Az Egyesült Királyság miniszterelnökét, akit nemrég szállítottak kórházba a koronavírus tüneteinek súlyosbodása miatt, áthelyezték az intenzív osztályra. Az 55 éves politikus oxigént kapott, de tudatánál van és nincs lélegeztetőgépen.

A font reggel süllyedt, de később felfelé indult el. A londoni tőzsde FTSE 100 indexe a többi európai mutatóhoz hasonlóan 3,4 százalékkal emelkedik.

Mikor lazítják a karantént?

Több európai országban megkezdődött a vita arról, hogy mikor lehet lazítani a mozgási, kijárási korlátozásokon. A halálesetek száma Spanyolországban az egymást követő negyedik napon esett, Olaszország pedig közel három hét óta a legkevesebb új koronavírus-fertőzést jelentette.

Dánia is csatlakozott Ausztriához, bejelentette a korlátozások fokozatos enyhítését. Angela Merkel német kancellár viszont azt mondta, hogy túl korai lenne országa számára a szigor mérséklése.

Drágul az olaj, csúcson az arany

Ma mérsékelt pluszban jár az olajár a tegnapi esés után. A világ legnagyobb olajtermelői csütörtökre hirdettek online találkozót, de addig is folytathatják a tárgyalásokat. A Bloomberg szerint arról szól a vita, ki mennyivel hajlandó csökkenteni a termelést. A legfontosabb hozzájárulásokat Szaúd-Arábiától, Oroszországtól és az Egyesült Államoktól várják (OPEC++). A múlt hét viharos volt az olajpiacon, amikor Donald Trump elnök megelőlegezett egy történelmi kitermelés-csökkenést.

Az arany árfolyama tegnap este átlépte az 1700 dolláros határt, és éjszaka Ázsiában 1742 dollárig drágult. Ez több mint hét éve, 2012 vége óta nem látott szint. Utána korrekció következett, most 1704 az ár. A korábban sokat süllyedő ezüst is közel négy százalékos pluszban van, de még nagyon messze a korábbi csúcsaitól.

Hetek, vagy hónapok?

Innen még nem hetek, hanem inkább hónapok vannak hátra ahhoz, hogy normalizálódjon a helyzet. Viszont látszik az alagút vége. S ha nyárra jelentősen javul a helyzet, akkor kisebb gazdasági károkkal kell számolnunk, és a piacok is túlreagálták ezt az egészet. Így nem meglepő az erőteljes emelkedés

– írta az Erste Befektetési reggeli kommentárja.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A Big Tech után jelent a Big Oil, Hangya-láz Kínában
Eidenpenz József | 2020. október 30. 18:54
Egy nap szünet után ismét elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, a méretes amerikai  esést a technológiai cégek vezetik. Az internetes óriások jelentései nem voltak meggyőzőek, ma olajcégek jelentettek, de az olaj is tovább szakad. A BUX szembe ment az árral és emelkedett, a forint is erősödni tudott. Nagy siker volt a kínai részvénykibocsátás.
Részvény / Deviza / Áru Kétségek az online óriásokkal kapcsolatban, nyereséget termelt az Audi
Eidenpenz József | 2020. október 30. 11:55
A tegnapi szép emelkedés Amerikában már a múlté, a tegnap jelentő négy internetes óriás számai megosztották a befektetőket. A legtöbbjük árfolyama esett a tőzsdén kívüli kereskedésben, Európában is enyhén süllyednek az indexek. A BUX viszont pluszban van, és ezúttal a forint is stabil. Szép nyereséget és árbevételt jelentett az Audi, bár az egész évet tekintve még mindig nagy lemaradásban van 2019-hez képest.
Részvény / Deviza / Áru Focimeccs helyett e-sportot nézünk majd? Ha igen, ez a cég sokat nyerhet
MFC Equity | 2020. október 29. 20:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Modern Times Groupot (MTG), a világ egyik vezető e-sporttal és gaminggel foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Jön a gyorstesztek új generációja? Kiderült az ég az USA-ban
Eidenpenz József | 2020. október 29. 19:06
A hét első három napjának hatalmas zuhanása után csütörtökön megnyugvás következett az tőzsdéken. Segített a vártnál jobb amerikai GDP-adat és munkanélküliségi statisztika. Itthon a BUX minimális süllyedéssel megúszta, annak ellenére, hogy a Mol elég nagyot esett. Vészesen közeledett a forint eddigi történelmi mélypontjához, de aztán visszafordult EKB ülése után. Újfajta gyorstesztek segíthetnek a rendezvények megtartásában.
Részvény / Deviza / Áru Európa bezár, már majdnem 370 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. október 29. 12:03
Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.
Részvény / Deviza / Áru Megjött Merkel 12 pontos csomagja, vérengzés az európai tőzsdéken
Eidenpenz József | 2020. október 28. 18:55
Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.
Részvény / Deviza / Áru Megmenthető-e a karácsony? Ki pumpálja vissza a szén-dioxidot a földbe?
Eidenpenz József | 2020. október 28. 11:17
Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.
Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Friss
hírlevél