BUX
36 078.02
+0.56%
+203.00
OTP
10 740.00
+3.57%
+370.00
MOL
1 940.00
-1.52%
-30.00
RICHTER
6 690.00
-1.76%
-120.00
MTELEKOM
398.00
+1.27%
+5.00
 
2020. április 7. 11:27

Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.

Tegnap késő estére komoly árfolyam-ugrást produkáltak az amerikai indexek, 7-8 százalékkal emelkedtek a járvány tetőzésére utaló adatok és a különböző gazdaságélénkítő programok hatására. Ezzel március 13-a óta nem látott szintekre tértek vissza.

Ma is ezek a témák uralják a kereskedést, és folytatódik a jó hangulat. A nyugat-európai indexek általában 3-4 százalékos emelkedést produkálnak, a vezető olasz mutató pedig 5,6 százalékkal ugrik Milánóban. Az amerikai határidős indexek pedig újra 2-3 százalékos pluszban vannak.

Itthon a BUX index is csatlakozott a többihez, 3,6 százalékos pluszban volt kevéssel tíz óra után. Ezúttal mindegyik vezető részvényünk emelkedett, az OTP 2, a Mol 2,6, a Richter 3, a Magyar Telekom 3,5 százalékkal. A kormányközeli Opus a gazdaságmentő csomag nyomán újabb 12 százalékkal száguld a tegnapi 19,5 után.

A forint is jelentősen erősödött, 3,6 forinttal olcsóbb az euró, most pontosan 360 forint az ára. Ma kettőkor az MNB fog fontos bejelentést tenni, vélhetően a vállalatok hitelezésével kapcsolatban.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók 

Koronakötvények és európai hitelcsomagok

Az EU pénzügyminiszterei ma találkoznak, hogy megállapodjanak azon intézkedések listájáról, amelyek csökkentik a koronavírus hatását a régió gazdaságaira. Ha elegendő előrelépés történik, a hét második felében köthetnek megállapodást az Investing.com szerint.

A „koronakötvények” témáját biztosan újra előveszik, az opciók között szerepelnek az euróövezet mentési alapjából származó hitelkeretek, az Európai Beruházási Bank által nyújtott kölcsönök növelése és a közös költségvetés felhasználása hitelgaranciákhoz.

Bika, a tőzsdei emelkedés szimbóluma (Pixabay.com) Bika, a tőzsdei emelkedés szimbóluma (Pixabay.com)
A csomag 500 milliárd euró lehet, melynek keretében a GDP kettő százalékának megfelelő összegű hitelt nyújthatnak vállalatoknak - írta a KBC Equitas.

A pénzügyminiszterek arról is döntenek, hogy feltételekhez kössék-e a finanszírozás nyújtását. Emellett a bajba került tagállamok meghitelezéséről is dönthetnek ma

– írták. (Vélhetően ezért is száguld az olasz tőzsdeindex, illetve száguldott a napokban a görög mutató.)

Lehet 1500 milliárd dollárral több?

Újabb ösztönző csomag jöhet az USA-ból is. Egy újabb fordulót májusra hozhatnak tető alá, és körülbelül 1500 milliárd dollár körül lehet - jelentette a Fox Business, hivatkozva a Fehér Ház és a kongresszusi vezetők által rövidített forrásokra. (Az előző csomag valamivel kétezer milliárd dollár felett van – a szerk.) Eközben a halottak száma az USA-ban elérte a tízezret. Ennek ellenére Donald Trump a karantén április végi lehetséges lazításáról beszél.

Az Egyesült Királyság miniszterelnökét, akit nemrég szállítottak kórházba a koronavírus tüneteinek súlyosbodása miatt, áthelyezték az intenzív osztályra. Az 55 éves politikus oxigént kapott, de tudatánál van és nincs lélegeztetőgépen.

A font reggel süllyedt, de később felfelé indult el. A londoni tőzsde FTSE 100 indexe a többi európai mutatóhoz hasonlóan 3,4 százalékkal emelkedik.

Mikor lazítják a karantént?

Több európai országban megkezdődött a vita arról, hogy mikor lehet lazítani a mozgási, kijárási korlátozásokon. A halálesetek száma Spanyolországban az egymást követő negyedik napon esett, Olaszország pedig közel három hét óta a legkevesebb új koronavírus-fertőzést jelentette.

Dánia is csatlakozott Ausztriához, bejelentette a korlátozások fokozatos enyhítését. Angela Merkel német kancellár viszont azt mondta, hogy túl korai lenne országa számára a szigor mérséklése.

Drágul az olaj, csúcson az arany

Ma mérsékelt pluszban jár az olajár a tegnapi esés után. A világ legnagyobb olajtermelői csütörtökre hirdettek online találkozót, de addig is folytathatják a tárgyalásokat. A Bloomberg szerint arról szól a vita, ki mennyivel hajlandó csökkenteni a termelést. A legfontosabb hozzájárulásokat Szaúd-Arábiától, Oroszországtól és az Egyesült Államoktól várják (OPEC++). A múlt hét viharos volt az olajpiacon, amikor Donald Trump elnök megelőlegezett egy történelmi kitermelés-csökkenést.

Az arany árfolyama tegnap este átlépte az 1700 dolláros határt, és éjszaka Ázsiában 1742 dollárig drágult. Ez több mint hét éve, 2012 vége óta nem látott szint. Utána korrekció következett, most 1704 az ár. A korábban sokat süllyedő ezüst is közel négy százalékos pluszban van, de még nagyon messze a korábbi csúcsaitól.

Hetek, vagy hónapok?

Innen még nem hetek, hanem inkább hónapok vannak hátra ahhoz, hogy normalizálódjon a helyzet. Viszont látszik az alagút vége. S ha nyárra jelentősen javul a helyzet, akkor kisebb gazdasági károkkal kell számolnunk, és a piacok is túlreagálták ezt az egészet. Így nem meglepő az erőteljes emelkedés

– írta az Erste Befektetési reggeli kommentárja.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a forint, jelentett az Opus, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. június 2. 11:44
Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
hírlevél