<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.

Jelentős esés látszik az európai tőzsdéken, a német index 1,8, a francia 1,4, a brit 1,7, az olasz 1,9 százalékkal zuhan. Ázsiában is komoly esés volt reggel. Továbbra is az inflációs, recessziós és kamatemelési félelmek uralják a piacokat világszerte, amihez Európában még a háború és az energiaválság, a tenger alatti gázvezetékek megrongálása is hozzájön.

Az USA-ban tegnap a technológiai részvények Nasdaq-indexének sikerült pluszban végeznie, de az S&P 500 és a Dow Jones esett. Ma az amerikai határidős indexek újabb fél-egy százalékos mínuszban vannak. Itthon a BUX index szintén két százalék körüli mínuszban jár, az OTP 2,2, a Mol 0,7, a Richter 1,8, a 4iG 5,9 százalékos esése mellett. Az euró már 412,3, a dollár 432 forint.

Árfolyamok és grafikonok

Ismét ugrik a gázár, veszik az uránbányákat

Húsz százalékkal robbant tegnap az európai földgáz tőzsdei ára, miután kiderült, hogy valamilyen erőszakos akció nyomán három helyen is megsérültek az Európába tartó orosz gázvezetékek. Az árfolyam este korrigált, de ma ismét felfelé indult el. Most nyolc százalékos pluszban van 202 eurón, de volt reggel 211 is. Az olaj kissé olcsóbb lett.

Hollandiai gázár szeptember 27-ig. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Hollandiai gázár szeptember 27-ig. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az uránbányák tegnap a kevés nyertes szektor közé tartoztak, miután a német atomerőművek további működtetéséről várható döntés. Az URA bányarészvény-ETF 4,2, az URNM pedig 5,6 százalékkal ment fel.

Dupla meglepetést okozott az MNB

A forint ismét nagy sebességgel gyengül, pedig tegnap az MNB legalább két meglepetést is okozott a pénzpiacon. Egyrészt a várt 1,0 százalékkal szemben 1,25 százalékkal emelte az irányadó kamatot, másrészt kijelentette, hogy a kamatemeléseket ezzel befejezi. Azt azonban hozzátette, hogy más jegybanki eszközökkel tovább folytatja majd a “szigorításokat”, az infláció elleni harcot.

A bejelentések után ingadozott, de nem lett jobb a forint pozíciója, ma az euró közel öt forinttal, a dollár nyolc forinttal ment fel eddig. (Utóbbi szinte minden nap újabb történelmi rekordot dönt.) A forintgyengülésnek a dollár ereje és a gázárak emelkedése is okozója lehet, nemcsak az MNB bejelentéscsokra.

Elég lesz-e ez a kamatemelés?

A kamatemelési sorozat egylépéses gyors lezárása arra utal, az MNB bízik abban, hogy az új likviditáscsökkentő eszközök sikeresek lesznek, és olyan mértékben szűkítik a bankközi forintlikviditást, ami a forint erősebb szinten történő stabilizálódását is meghozhatja – írja az Erste Bank kommentárja. Emlékeztetnek rá, hogy a forint árfolyamára a kamatok mellett döntő hatással van a folyó fizetési mérleg a magas energiaszámlák miatt, vagy az EU-források.

A forintárfolyam erős volatilitása ezután fennmaradhat, miközben a rövid oldali kamatok az alapkamat szintje körül stabilizálódhatnak – írta Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző.

Sok függ az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank lépéseitől, a Magyarországnak szánt uniós forrásokról szóló tárgyalások eredményétől, ezzel összefüggésben a forint árfolyamának alakulásától is írta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Ez a magyar unortodoxia visszatérése?

Úgy tűnik, a jegybank nagyon bízik az augusztusban bevezetett új instrumentumok erejében, valamint abban, hogy ezúttal tényleg az előrejelzések szerinti csökkenő pályára áll az infláció a jövő évtől kezdődően – írta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.

A jegybankelnök szerint ezentúl „más eszközökre nagyobb súlyt helyezve” folytatják a szigorítást, míg az alapkamatot változatlan szinten tartják. Ezzel az MNB visszatér a korábbi „unortodox” monetáris politikai eszköztár használatához.

Kérdéses, hogy hogyan értékelik majd ezt a külföldi befektetők, akik az egyhetes betéti kamat és alapkamat közötti eltéréseket is nehezen tudták értékelni. A meghatározó fejlett piaci jegybankok épp a nem konvencionális eszközöktől szabadulnának.

Vihart vetettek? Fotó: depositphotosVihart vetettek? Fotó: depositphotos

Alacsonyabb célárral, de ajánlják a Richtert

Bár az Erste Befektetési Zrt. Richter-célárát 8820 forintra csökkentette a korábbi 9350 forintról mai elemzésében, de az elmúlt időszak árfolyamcsökkenésének köszönhetően ez még mindig több, mint 18 százalékos emelkedési potenciál.

Így megtartottuk a felhalmozási ajánlásunkat. Az eredmény-előrejelzésünket mind az idei, mind a jövő évre nézve megemeltük írják.

Beomlott az angol font

Az új brit kormány 50 éve a legnagyobb adócsökkentési programot jelentette be a múlt hét végén, amitől a brit gazdaság növekedésének beindulását remélik. Erre azonban a font árfolyama valósággal összeomlott, a grafikonon az euróhoz képest látható.

Az euró árfolyama angol fontban. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Az euró árfolyama angol fontban. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ismét esnek a kriptodevizák

Szokás szerint volatilisek a kriptovaluták, tegnap még pluszban voltak, ma újra jelentős mínuszba fordultak át. A bitcoin és az ether hét százalékos mínuszban áll, 18 700, illetve 1280 dollár körül. A figyelem középpontjában főleg az USA-ban a kriptopiac szabályozására irányuló törekvések állnak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A guru a részvények értékeltségéről

Aswath Damodaran, híres közgazdász és vállalatértékelési szakember új cikkében elemzi a magas infláció hatását a kockázatos eszközökbe áramló tőkére, a kockázatvállalási kedvre. A mai piaci árazások, valamint a várható vállalati nyereségekkel és szabad pénzforgalommal (cash flow) kapcsolatos várakozásai alapján szerinte a részvények szeptember 23-án “nagyon enyhén túlértékeltek”.

Eléggé bízom a megítélésemben ahhoz, hogy érintetlenül hagyjam a meglévő részvényállományomat, de nem állok készen arra, hogy most beugorjak és fogadásokat tegyek a piac irányára mondta.

A hosszú infláció nagy veszélye

Damodaran leírja ugyanakkor, hogy mások feltételezései, például kamatvárakozásai a jövőre vonatkozóan eltérnek az övétől, így vannak az övénél pesszimistább és optimistább forgatókönyvek is. Felhívja a figyelmet arra a veszélyre is, hogy ha az infláció sokáig magas és volatilis marad, akkor a hatásai sokkal hosszabb távúak és károsabbak lesznek:

A magas és volatilis infláció belülről kifelé erodálja a gazdaságokat és a piacokat, lerombolja a valutákba vetett hitet, és a befektetőket és a vállalkozásokat diszfunkcionális viselkedésre készteti.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10700 10630 11045 -1,06% 0 0 7 402 560 775 Ft 2022-11-29 17:12:27
MOL 2790 2730 2790 +2,57% 0 0 1 633 897 942 Ft 2022-11-29 17:05:18
MTELEKOM 332 327 335 -0,90% 0 0 71 461 435 Ft 2022-11-29 17:05:26
RICHTER 8420 8350 8430 +0,96% 0 0 2 260 076 830 Ft 2022-11-29 17:07:00
OPUS 129 125 132 -0,46% 0 0 27 592 084 Ft 2022-11-29 17:05:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A benzinársapka esetleges kivezetésére kilőtt a Mol
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Egész jól áll a forint, pedig nagyot drágult a gáz és az olaj
Eidenpenz József | 2022. november 29. 12:42
A kínai kormány esetleges Covid-döntésére várnak a piacok, de alapvetően optimisták, a szigor enyhülésében reménykednek. A BUX index felülteljesítő, a forint kissé gyengül ugyan, de jól áll a múlt héthez képest. Miért tűnik el a cukor, mennyire ment fel világpiaci ára az utóbbi időben?
Részvény / Deviza / Áru Tovább araszol felfelé a gázár, aggódhat Európa?
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 09:55
Egyelőre három százalékos az emelkedés.
Részvény / Deviza / Áru Kivárásra játszik a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 07:51
Nem változtak érdemben az árfolyamok tegnap este óta.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG