<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Öveket becsatolni. Turbulens hónapok következhetnek a tőkepiacokon és a magyar gazdaságban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, amit inkább csak enyhíthet az uniós forrásokról való esetleges megegyezés. Az euró/forint jövőre sem túl valószínű, hogy tartósan 400 alá süllyedne, az infláció pedig jövőre átlagosan még magasabb lehet, mint az idén.

A “dühös medve évére” számítanak az Equilor Befektetési Zrt. szakemberei a közeljövőben, akik érezhetően nem túl optimisták. Az elmúlt évtized legbizonytalanabb tele előtt áll nemcsak a magyar, hanem az európai gazdaság is, mondták a keddi háttértájékoztatón.

Török Lajos befektetési igazgató szerint a következő egy-két évben a legfontosabb sztori az energiapiac lehet. Ekkora drágulás, mint a gázpiacon, rendszerint nem szokott történni a tőkepiacokon, csak rendkívüli esetben, short squeeze (kényszerű shortzárások) közepette. Mindez a lakosságnak és az iparnak is nagy problémákat okoz, az EU GDP-jének 15 százalékát is energiaexportra költheti.

De a nyugat-európai országokat nem érinti egyformán a probléma, és legtöbbjük piaca integrált, tehát ki tudják egymást segíteni. További probléma azonban, hogy az atomerőművek is éppen karbantartásra szorulnak.

Csak ne legyen hideg tél

Optimista forgatókönyvük szerint a mostaninál kissé alacsonyabb szinten stabilizálódik majd a gázár, 120-170 euró között. (Jelenleg 187 dollár, augusztusban azonban volt 345 körül is – a szerk.) Ehhez a fogyasztás csökkentése, az orosz gázszállítások legalább a jelenlegi szinten való folytatása, és egy átlagosnál nem hidegebb tél kellene.

Az optimista forgatókönyvük szerint, aminek azonban kevés esélyt adnak, 50 euró körül lehet a gázár. Ehhez meleg tél, jelentősen csökkenő fogyasztás és erősödő euró és forint kellene a dollárral szemben. Valamint a háború és a gazdasági háború enyhülése is szükséges lenne.

Mi viheti szakadékba a forintot?

A pesszimista forgatókönyv teljesen leálló orosz gázszállításokról, az átlagosnál jóval hidegebb télről, 400 euró körüli gázárról, szinte a teljes európai ipar leállásáról szólna. Még a lakosság ellátása is problémákat okozhat. Az euró és a forint szakadékba zuhanhat.

A gáztározók állapota biztató. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.A gáztározók állapota biztató. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Az USA-ban az idén nem várnak gazdasági növekedést, és a következő két évben is csak évi 1-2 százalékra számítanak. Az infláció megfékezésére szolgáló szigorú monetáris politika ugyanis “növekedési áldozattal” jár majd. A munkanélküliség kissé emelkedhet, bár jelenleg közel teljes a foglalkoztatottság, várhatóan öt százalék körüli stabilizálódik majd.

A megtakarításokat elinflálják

Még 2024 végén is évi négy százalék magasságában maradhat az irányadó amerikai kamat. Nagyon ritka ugyanis, hogy egy ekkora inflációs problémát ennél gyorsabban meg tudjanak oldani – mondta Török Lajos.

Az infláció emelkedése, 1. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.Az infláció emelkedése, 1. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Az EU-ban recesszió jöhet, az energiaárak miatt máris megbomlott a külső egyensúly. Az európai hozamok is jelentősen emelkedtek, ennek ellenére jelenleg is az adósságok elinflálása folyik.

Nulla növekedés Magyarországon

Magyarországon is lassulhat a növekedés, a háború nagymértékben rontotta a kilátásokat. Az Equilor 2023-ra nem vár itthon növekedést, a belső fogyasztás visszaeshet, sok vállalati és állami beruházást elhalaszthatnak vagy visszavághatnak.

Az infláció emelkedése, 2. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.Az infláció emelkedése, 2. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Az éves átlagos infláció 13,5 százalék körül lehet az idén, a következő évi viszont rendkívül bizonytalan. Várhatóan 15 százalék körül lesz. Még hosszú évekig a jegybanki céltartomány felett lehet az infláció mértéke.

Legalább a munkanélküliség alacsony maradhat

Romlik az ország egyensúlyi helyzete, az extra földgázbeszerzés miatt a költségvetési hiány 6,1 százalék is lehet. A munkaerőpiac rendkívül szűkös, az ár-bér spirál már ma is megfigyelhető. Várhatóan magas infláció mellett alacsony marad a munkanélküliség.

Equilor-előrejelzések.Equilor-előrejelzések.

A kamatemelési ciklus a jövő év elején is folytatódhat, a reálkamatok a negatív tartományban maradhatnak. Megnőtt az országkockázati felár.

Mibe érdemes ilyenkor fektetni?

Az Equilor máskor sokkal több részvénytársaságot szokott kivesézni rendszeres sajtórendezvényein, most óvatosan bántak a befektetési tippekkel. Szerintük messze még a kamatemelési ciklus vége, így folytatódhat a korrekció, a Nasdaq sokat eshet. Így főleg a hat hónapos diszkont kincstárjegyet ajánlják, amelyet tavasszal PMÁP-ba lehetne áttenni, hogy a magas inflációt követő kamatból részesedni lehessen.

A kincstárjegy most a jó befektetés? Forrás: Equilor Befektetési Zrt.A kincstárjegy most a jó befektetés? Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

A részvénypiacon a NAP Nyrt-t alulértékeltnek tartják, 1650 forintos célárral, mivel értékalapú, zöld befektetés. A nemzetközi piacon a Walt Disney-t emelték ki. Az OTP-vel kapcsolatban korábban ugyan optimisták voltak, de ez mostanra pesszimizmusba fordult. Jelentősek a szabályozói kockázatok az anyabanknál, a veszélyek az orosz és ukrán leányoknál. Alaposan visszaeshet az OTP hitelkihelyezése is.

Az OTP kockázatai. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.Az OTP kockázatai. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

A Mol működési környezete pozitív, a magas olajár, a jó finomítói marzsok, a finomítói kapacitások szűkössége mind kedveznek neki. De itt is nagy a szabályozói kockázat és sok a kérdőjel az INA körül is. A Richter eredményei remekek, a Telekom kilátásai viszont romlottak.

Felbolydultak a devizapiacok

Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető szerint a bőség zavara áll fenn, annyi izgalmas termék van a devizapiacon, miután teljesen felbolydult a piac. Ez részben negatív, hiszen nem a legjobb hírek mozgatják a piacot. Másrészt viszont a klasszikus befektetőknek ez nagyon kedvező körülményeket teremt.

Mi lesz veled, forint?

Az EU-s források jelentősége a szakember szerint a forint árfolyamában rendkívül meghatározó tétel.

Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy stabilan 400 alatti euró/forint árfolyamról beszélhessünk.

Ha nem vagy csak jelentősen csökkentve kapjuk meg ezeket a pénzeket, akkor további gyengélkedésre lehet számítani. A forint a dollárhoz és a gázárhoz is erősen kötődik, ezeknél pedig kicsi az esély a pozitív fordulatra.

Az EURHUF tartósan 400 felett lesz? Forrás: Equilor Befektetési Zrt.Az EURHUF tartósan 400 felett lesz? Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Az MNB nagyon jelentős kamatemelés ciklusa inkább csak arra volt elegendő, hogy lassítsa vagy megállítsa a forint gyengülését. A régióhoz képest is szinte dupla nálunk a kamat, mégsem hozott jelentős javulást az árfolyamban. Alapvetően nem vagyunk túl optimisták a forinttal kapcsolatban – hangzott el. A grafikon is ezt jelzi, egy gyengülő sávban mozog a forint.

Romlik az ország egyensúlyi helyzete. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.Romlik az ország egyensúlyi helyzete. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Konfliktusok a gazdaságirányításban?

Konfliktus feszül az MNB és Nagy Márton között, aki gyakran kritizálja az MNB-t. Ez is abba az irányba viheti majd az eseményeket, hogy a kamatemelési lendület csökken, és ez nem lesz pozitív a forint számára. De már pusztán a komolyabb szópárbajok kialakulása Nagy Márton és Matolcsy György között negatív hatással lehet – mondta Buró.

Árfolyamok és grafikonok

Brutális dollárerősödési trendben vagyunk, és nem sok olyan makroesemény látszik, ami ezt megfordíthatná. A dollár kamatelőnye nem csökken, sőt nőhet is a közeljövőben, ami a dollár malmára hajtja a vizet, akárcsak a gazdasági kilátások. A paritás áttörése is új lendületet adott a dollárnak.

Svájci frank és angol font

Izgalmas a svájci frank is, amely menekülőeszköznek számít, és most szinte az egyetlen, amely tudja, amit egy menekülőeszköznek tudnia kell. “Menekülődeviza kamattartalommal”, miután az ottani jegybank megemelte a kamatot.

Lassuló növekedés. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.Lassuló növekedés. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Az angol fontban brutális fordulat következett be az idén, pedig eddig, a Brexit óta mindig elkerülte a nagyobb beszakadást. Idén azonban eljött a mélypont, amire sokan régen számítottak, és zuhanórepülésbe váltott az angol font árfolyama. Makróoldalról pedig megalapozott lehet a font gyengülése.

Tombol a carry-láz

A japán jen minden trenddel szembe megy, a jegybank ragaszkodik az ultralaza monetáris politikához. Az idén 25 százalékkal gyengült a jen, ami ritkaságszámba megy még a fejlődő piacokon is. Tombol a carry trade-láz (olcsó hitelt vesznek fel jenben, és más, magas kamatú devizába fektetik – a szerk.) A japán jegybank interveniált ugyan, de ennek hatása átmeneti volt.

Az USDARS, az USDHUF, az USDTRY és az USDJPY árfolyamok. Forrás: Tradingview.comAz USDARS, az USDHUF, az USDTRY és az USDJPY árfolyamok. Forrás: Tradingview.com

Az árupiac Buró Szilárd szerint kettészakadt, míg az agrártermékek brutális áremelkedésen mentek keresztül, az ipari nyersanyagok gyengék. Az arany a háború és a durva infláció ellenére sem tudta megtartani menekülőeszköz-szerepét. A kriptoeszközökkel kézen fogva vesztesként került ki a csatából. A rég nem látott kamat ugyanis annyira fontos lett a befektetőknek, hogy inkább a fix kamatú eszközök felé megy a tőke, ami hátrány az arany számára.

A kereslet, vagy a kínálat omlik össze előbb?

Az olajnál az a kérdés: A kereslet vagy a kínálat összeomlása  lesz a nagyobb? Mindkét oldalon jelentős problémák vannak, az ár pedig attól függ, éppen melyikkel van több gond. Az Oroszországgal szembeni olajembargós szigorítás még csak most következik, az OPEC kitermelése pedig rendre elmarad a célszámoktól. A másik oldalról a növekedés lassulása, a recessziós félelmek mérséklik a keresletet. Irán pedig még mindig egy nagy kérdőjel.

Inkább 80 dollár környékére prognosztizálnám az olaj árfolyamát, mint százra – mondta Buró.

Lesz-e újabb kriptómánia?

Az Ethereumnál megtörtént a nagy átállás a proof-of-workről a proof-of-stake-re – emlékeztetett Török Lajos. Ezzel jelentősen csökkent az új kibocsátású etherek száma is. Kriptótél van, ez nem kérdés, de sok fejlődés is történik.

Az Ethereum nagy frissítése. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.Az Ethereum nagy frissítése. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Közeledik a határidős piac után az opciós piac bevezetése is, és egyre több vállalatnál látjuk, hogy blokklánc-megoldásokat alkalmaz. Az utóbbi két évben tapasztalt mánia megismétlődése nem várható, de a szektor fejlődik és van létjogosultsága. Az egyik nagy kérdés, hogy az ether átveszi-e a bitcoin vezető szerepét a jövőben – hangzott el.

Nem fenntartható egy független brókercég helyzete?

A Gránit Bank tulajdonszerzése a brókercégben folyamatban van. Nem mindig volt könnyű ezen a piacon megmaradni független brókercégként – mondta el Szécsényi Bálint vezérigazgató.

Megtanultuk, hogy a legextrémebb helyzetekben is helyt tudjunk állni. De láttuk, hogy ez a helyzet, bármennyire is elismerésre méltó, nem fenntartható.

A banki szolgáltatók más dimenzióban mozognak, sokkal több lehetőséget kihasználva tudnak működni. Sokkal több ügyfélhez eljutnak, sokkal több tőkéhez tudnak jutni.

A banki modell nem véletlenül lett sikeres Magyarországon, és nem véletlenül kevésbé sikeres a független brókercégeké – mondta a vezérigazgató.

Ezért gondolták azt, hogy ez a modell, a bank tulajdonszerzése előnyösebb számukra. Más befektetőkkel is tárgyaltak, de végül egy hozzájuk hasonló méretű cég mellett döntöttek, amely nem jelent konkurenciát számukra és hasonló ligában focizik. Nincsenek kialakult szokásai, mint a nemzetközi bankoknak. Megmarad a nevük, az iroda, a függetlenségük.

Végre megélénkült a kötvénypiac

Már nagyon régóta vártunk magasabb kamatokra, a kötvénypiac nagyon fontos a világban. Az, hogy évekre eltűntek a kötvényhozamok, nagyon nem volt egészséges dolog. Ez a helyzet most sokkal jobb a bankoknak és a befektetési szolgáltatóknak is, végre sokkal egészségesebb portfóliókat és befektetési, vagyonkezelési szolgáltatásokat lehet biztosítani.

Szécsényi Bálint megemlékezett Gereben Andrásról, aki néhány héttel ezelőtt 47 évesen egy vele született szívbetegség hirtelen komplikációi következtében hunyt el. A szakember 1995 óta dolgozott az Equilornál, elsősorban a vállalatfinanszírozás területén.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10000 9960 10240 -1,96% 0 0 5 339 274 618 Ft 2022-12-07 17:13:17
MOL 2746 2746 2916 -2,56% 0 0 4 139 183 554 Ft 2022-12-07 17:05:56
MTELEKOM 330 326 330 +1,23% 0 0 65 614 922 Ft 2022-12-07 17:05:23
RICHTER 8615 8560 8760 -0,63% 0 0 2 019 833 320 Ft 2022-12-07 17:08:44
OPUS 122 120 126 -2,39% 0 0 19 422 455 Ft 2022-12-07 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nehéz napja volt a Molnak, bizonytalanok a részvényesek
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 718,75 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 44 614,88 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
Részvény / Deviza / Áru Hogy ízlik a forintnak a piaci áras benzin? Kattintson a legfrissebb árfolyamokért!
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 07:38
Reggel kicsit erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a gázár kedd reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 09:12
A hétfő esti záróértéke 134,88 euró volt, kedd reggel 138,5-ért adtak egy megawattóra gázt.
Részvény / Deviza / Áru Vegyes forintmozgás reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Letaglózták az OTP-t a külföldi hírek
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG