<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Szerda délelőtt erős pesszimizmust tapasztalhattunk a részvénypiacokon, jelentős eséssel kezdtek az európai tőzsdék, így a magyar is. Az olaj ára is nagyot esett, igaz, még mindig 100 dollár felett van a Brent. A forint árfolyama minimálisan változott, 395-ön áll az euróval szemben.

Az európai részvények kedden harmadik napja emelkedtek. A szakértők szerint az elmúlt hetek árfolyamesését követően előkerültek azok a befektetők, akik az olcsóbbá vált papírokat gyűjteni kezdték. Ugyanezen okokból a Wall Street fő indexei 2 százalék felett korrigáltak, mivel a befektetők venni kezdték a megacap növekedési és energiaipari vállalatok papírjait. Amit főként egy természetszerű, hirtelen túladottságot korrigáló folyamatnak is tekinthetünk - vélik reggeli kommentárjukban a Magyar Bankholding szakértői.

Ugyanakkor a hangulat törékeny, hiszen az inflációs félelmek és az arra adott likviditásszűkítő jegybanki intézkedések folyamatos aggodalmat okoznak a piacokon. Ennek megfelelően a keddi pluszokat szerdán már mínuszok követték. A távol-keleti tőzsdék indexeinek mindegyike veszített az értékéből, a japán vezető index 0,4 százalékkal csökkent, a Hong Kong-i tőzsdéé 1,9 százalékkal került lejjebb, a kínai tőzsdéké 1 százalék körül csökkentek, míg a dél-koreai börzéé 2,7 százalékkal zuhant.

Ismét a medve az úr a tőzsdéken. Fotó: Pixabay
Ismét a medve az úr a tőzsdéken. Fotó: Pixabay

Az európai piacokon is komoly esést láthatunk, a DAX 2,5, a francia CAC40 2, míg a londoni tőzsde legfontosabb mutatója 1,5 százalékot veszített a kereskedés első felében. Az európai piacokon szerdán az inflációs félelmeket erősítette a friss brit fogyasztói árindex adat. Az Egyesült Királyságban ugyanis májusban 40 éves csúcsra ugrott az infláció, amely 9,1 százalékot ért el. Ráadásul a szakértők úgy látják, hogy még nem tetőzött, ugyanis a következő hónapokban 11 százalék fölé is kúszhat.

Amit Budapesten láthatunk, az beleillik ebbe a sormintába, hiszen a BUX értéke is a 40 ezer pontos szintig csökkent, ez 2 százalékos gyengülésnek felel meg. A magyar piacon a vezető részvények mindegyike veszített az értékéből, az OTP 1,4, a Mol 2,5 százalékot, a Richter 3 százalék feletti esésben állt, míg a Magyar Telekom vesztesége az 1 százalékhoz közelített.

Árfolyamok és grafikonok

Miközben a tőzsde zuhan, a forint némi stabilitást mutatott a reggeli órákban, hiszen az euróval szemben 394 alatt is járt. Más kérdés, hogy az optimizmus a délelőtt második felére elolvadt és újra beindult a lejtmenet. A keresztárfolyam ugyanis gyorsan visszatért a 395-ös szint fölé.

Esik az olaj

Az infláció szempontjából az utóbbi időben az energiahordozók árai egyértelműen fókuszba kerültek, hiszen a gázárak nagyon elszaladtak, de az olaj drágulása miatt világszerte rekordszinten áll például az üzemanyagokért fizetendő összeg is. Ebből a szempontból pozitívum, hogy szerdán számottevően, 4 százalék feletti mértékben esett vissza az irányadó olajfajták tőzsdei jegyzése. A WTI 104 dollárig csökkent, míg a Brent 110 dollár alá is benézett. Persze ezek a szintek még mindig jócskán meghaladják az egy évvel korábbi árakat, ám pont emiatt egyre nagyobb a nyomás a kitermelőkön, hogy érdemben növeljék a kínálatot.

Ezt ugyan eddig nem sikerült elérni sem az OPEC tagállamaiban, sem az Egyesült Államokban a palaolaj-termelők esetén, ám azok a félelmek, melyek a gazdasági növekedés számottevő visszaesését, esetleg recessziót valószínűsítenek, mégis hozzájárulnak a tőzsdei árak eséséhez. Bár az olajárra közvetlenül nem hat, mégis érdekes lépést tervez az amerikai elnöki adminisztráció.

A hírek szerint Joe Biden ideiglenesen felfüggesztené az üzemanyagok gallononkénti 18,4 centes szövetségi adóját, ami vélhetően némi árcsökkenést hozna a benzinkutaknál.

Évekkel a felvásárlás után is újabb milliárdokba kerül a Monsanto

Annak idején nagy felhördülést váltott ki, amikor a sajtóban a világ leggyűlöltebb vállalata jelzővel illetett Monsantót felvásárolta a Bayer. A németek ugyan előzetesen komoly vizsgálatokat végeztek és mérlegelték a kockázatokat, ám valószínűleg az általuk legpesszimistábbnak tartott forgatókönyvhöz képest is rosszabbul alakultak a Monsanto jogi ügyei. Ráadásul ezek a mai napig nem oldódtak meg, újabb milliárdos költségeket okozva a Bayernek.

A legfrissebb hírek szerint az amerikai legfelsőbb bíróság nem fogja megvédeni a céget a következő, akár többtízezer pertől, miután kommentár nélkül hagyták helyben az alsóbb bíróságok döntését, miszerint 25 millió dollárt kell a cégnek kifizetnie az egyik károsultnak. A Bayer korábban 11,6 milliárd dollárt különített el kártérítésre, mely a korábbi kommunikáció alapján most 4,5 milliárd dollárral kell, hogy gyarapodjon, miután a menedzsment azt mondta, hogy ennyivel kell növelni az alapot, ha elveszítik a fellebbezést. A Bayer a Monsanto felvásárlásával örökölte meg a pereket, melyek már éve óta húzódnak és nagy kérdés, hogy az elkülönített 16 milliárd dollár elég lesz-e a kifizetésekre, áll az Equilor szerdai hírlevelében.

Nem csak a német vállalatnak okoz gondot egy felvásárlás, de a világ leggazdagabb embere, Elon Musk is küzd a Twitter-akvizícióval. Mint ismert, Musk 44 milliárd dollárt ajánlott a vállalatért, azonban az utóbbi hetekben azzal fenyegetőzött, hogy visszalép, mivel véleménye szerint rengeteg hamis, és robotfiók van a közösségi médiában. A fő problémaként most is ezt azonosította, szeretné tudni, hogy hány valódi Twitter-felhasználó van. A vállalat szerint a hamis fiókok a napi aktív felhasználók kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki. A másik probléma a tranzakció finanszírozása. 33,5 milliárd dollárt fizetne készpénzben, 7,1 milliárd dollárra finanszírozási ígéretet kapott számos befektetőtől, a fennmaradó 3,4 milliárd dollárt pedig banki hitelekből fedezné. Az utolsó akadály pedig a részvényesi jóváhagyás, erről július végén vagy augusztus elején születhet döntés. A részvények tegnap 3 százalékot emelkedtek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10565 10535 10770 -1,49% 0 0 4 451 433 345 Ft 2023-02-06 17:09:14
MOL 2682 2680 2744 -2,12% 0 0 860 237 796 Ft 2023-02-06 17:08:52
MTELEKOM 370 370 377 -1,46% 0 0 53 159 086 Ft 2023-02-06 17:06:36
RICHTER 8070 7965 8170 -0,37% 0 0 2 430 189 850 Ft 2023-02-06 17:05:04
OPUS 130 126 132 0,00% 0 0 35 717 853 Ft 2023-02-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG