<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Szerda délelőtt erős pesszimizmust tapasztalhattunk a részvénypiacokon, jelentős eséssel kezdtek az európai tőzsdék, így a magyar is. Az olaj ára is nagyot esett, igaz, még mindig 100 dollár felett van a Brent. A forint árfolyama minimálisan változott, 395-ön áll az euróval szemben.

Az európai részvények kedden harmadik napja emelkedtek. A szakértők szerint az elmúlt hetek árfolyamesését követően előkerültek azok a befektetők, akik az olcsóbbá vált papírokat gyűjteni kezdték. Ugyanezen okokból a Wall Street fő indexei 2 százalék felett korrigáltak, mivel a befektetők venni kezdték a megacap növekedési és energiaipari vállalatok papírjait. Amit főként egy természetszerű, hirtelen túladottságot korrigáló folyamatnak is tekinthetünk - vélik reggeli kommentárjukban a Magyar Bankholding szakértői.

Ugyanakkor a hangulat törékeny, hiszen az inflációs félelmek és az arra adott likviditásszűkítő jegybanki intézkedések folyamatos aggodalmat okoznak a piacokon. Ennek megfelelően a keddi pluszokat szerdán már mínuszok követték. A távol-keleti tőzsdék indexeinek mindegyike veszített az értékéből, a japán vezető index 0,4 százalékkal csökkent, a Hong Kong-i tőzsdéé 1,9 százalékkal került lejjebb, a kínai tőzsdéké 1 százalék körül csökkentek, míg a dél-koreai börzéé 2,7 százalékkal zuhant.

Ismét a medve az úr a tőzsdéken. Fotó: PixabayIsmét a medve az úr a tőzsdéken. Fotó: Pixabay

Az európai piacokon is komoly esést láthatunk, a DAX 2,5, a francia CAC40 2, míg a londoni tőzsde legfontosabb mutatója 1,5 százalékot veszített a kereskedés első felében. Az európai piacokon szerdán az inflációs félelmeket erősítette a friss brit fogyasztói árindex adat. Az Egyesült Királyságban ugyanis májusban 40 éves csúcsra ugrott az infláció, amely 9,1 százalékot ért el. Ráadásul a szakértők úgy látják, hogy még nem tetőzött, ugyanis a következő hónapokban 11 százalék fölé is kúszhat.

Amit Budapesten láthatunk, az beleillik ebbe a sormintába, hiszen a BUX értéke is a 40 ezer pontos szintig csökkent, ez 2 százalékos gyengülésnek felel meg. A magyar piacon a vezető részvények mindegyike veszített az értékéből, az OTP 1,4, a Mol 2,5 százalékot, a Richter 3 százalék feletti esésben állt, míg a Magyar Telekom vesztesége az 1 százalékhoz közelített.

Árfolyamok és grafikonok

Miközben a tőzsde zuhan, a forint némi stabilitást mutatott a reggeli órákban, hiszen az euróval szemben 394 alatt is járt. Más kérdés, hogy az optimizmus a délelőtt második felére elolvadt és újra beindult a lejtmenet. A keresztárfolyam ugyanis gyorsan visszatért a 395-ös szint fölé.

Esik az olaj

Az infláció szempontjából az utóbbi időben az energiahordozók árai egyértelműen fókuszba kerültek, hiszen a gázárak nagyon elszaladtak, de az olaj drágulása miatt világszerte rekordszinten áll például az üzemanyagokért fizetendő összeg is. Ebből a szempontból pozitívum, hogy szerdán számottevően, 4 százalék feletti mértékben esett vissza az irányadó olajfajták tőzsdei jegyzése. A WTI 104 dollárig csökkent, míg a Brent 110 dollár alá is benézett. Persze ezek a szintek még mindig jócskán meghaladják az egy évvel korábbi árakat, ám pont emiatt egyre nagyobb a nyomás a kitermelőkön, hogy érdemben növeljék a kínálatot.

Ezt ugyan eddig nem sikerült elérni sem az OPEC tagállamaiban, sem az Egyesült Államokban a palaolaj-termelők esetén, ám azok a félelmek, melyek a gazdasági növekedés számottevő visszaesését, esetleg recessziót valószínűsítenek, mégis hozzájárulnak a tőzsdei árak eséséhez. Bár az olajárra közvetlenül nem hat, mégis érdekes lépést tervez az amerikai elnöki adminisztráció.

A hírek szerint Joe Biden ideiglenesen felfüggesztené az üzemanyagok gallononkénti 18,4 centes szövetségi adóját, ami vélhetően némi árcsökkenést hozna a benzinkutaknál.

Évekkel a felvásárlás után is újabb milliárdokba kerül a Monsanto

Annak idején nagy felhördülést váltott ki, amikor a sajtóban a világ leggyűlöltebb vállalata jelzővel illetett Monsantót felvásárolta a Bayer. A németek ugyan előzetesen komoly vizsgálatokat végeztek és mérlegelték a kockázatokat, ám valószínűleg az általuk legpesszimistábbnak tartott forgatókönyvhöz képest is rosszabbul alakultak a Monsanto jogi ügyei. Ráadásul ezek a mai napig nem oldódtak meg, újabb milliárdos költségeket okozva a Bayernek.

A legfrissebb hírek szerint az amerikai legfelsőbb bíróság nem fogja megvédeni a céget a következő, akár többtízezer pertől, miután kommentár nélkül hagyták helyben az alsóbb bíróságok döntését, miszerint 25 millió dollárt kell a cégnek kifizetnie az egyik károsultnak. A Bayer korábban 11,6 milliárd dollárt különített el kártérítésre, mely a korábbi kommunikáció alapján most 4,5 milliárd dollárral kell, hogy gyarapodjon, miután a menedzsment azt mondta, hogy ennyivel kell növelni az alapot, ha elveszítik a fellebbezést. A Bayer a Monsanto felvásárlásával örökölte meg a pereket, melyek már éve óta húzódnak és nagy kérdés, hogy az elkülönített 16 milliárd dollár elég lesz-e a kifizetésekre, áll az Equilor szerdai hírlevelében.

Nem csak a német vállalatnak okoz gondot egy felvásárlás, de a világ leggazdagabb embere, Elon Musk is küzd a Twitter-akvizícióval. Mint ismert, Musk 44 milliárd dollárt ajánlott a vállalatért, azonban az utóbbi hetekben azzal fenyegetőzött, hogy visszalép, mivel véleménye szerint rengeteg hamis, és robotfiók van a közösségi médiában. A fő problémaként most is ezt azonosította, szeretné tudni, hogy hány valódi Twitter-felhasználó van. A vállalat szerint a hamis fiókok a napi aktív felhasználók kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki. A másik probléma a tranzakció finanszírozása. 33,5 milliárd dollárt fizetne készpénzben, 7,1 milliárd dollárra finanszírozási ígéretet kapott számos befektetőtől, a fennmaradó 3,4 milliárd dollárt pedig banki hitelekből fedezné. Az utolsó akadály pedig a részvényesi jóváhagyás, erről július végén vagy augusztus elején születhet döntés. A részvények tegnap 3 százalékot emelkedtek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8152 8080 8620 -4,48% 0 0 7 080 005 474 Ft 2022-07-05 17:06:27
MOL 2932 2884 3008 -0,61% 0 0 2 271 834 694 Ft 2022-07-05 17:10:08
MTELEKOM 325 322 330 -2,40% 0 0 125 347 592 Ft 2022-07-05 17:05:14
RICHTER 7035 6815 7035 +2,63% 0 0 1 106 432 135 Ft 2022-07-05 17:12:49
OPUS 166 163 170 -1,42% 0 0 9 386 058 Ft 2022-07-05 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma csak a Richter tudta tartani magát
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 17:29
A forgalom is alacsony volt kedden a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru Ismét részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:41
Összesen 19 ezer darabot vettek. 
Részvény / Deviza / Áru Roncsderbi-esélyes a forint, két fő oka van az új gödörnek
Eidenpenz József | 2022. július 5. 12:11
A forint euróban és dollárban is új történelmi gödörben van, egy év alatt pedig jobban csökkent az értéke, mint az argentin peso-é. A részvények is esnek, de nem jobban, mint másutt Európában. A recessziós félelmek miatt zuhannak az ipari fémek, de az olaj tartja magát, a gáz pedig tovább emelkedik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon alacsony forgalom mellett zárt pluszban a BUX
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 375,86 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 39 707,19 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát az OTP, megint felülről kerülgeti a 400-at az euró
Eidenpenz József | 2022. július 4. 12:10
Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.
Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG