BUX
32 085.56
-0.85%
-276.00
OTP
8 840.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 885.00
-0.21%
-4.00
RICHTER
6 200.00
-2.82%
-180.00
MTELEKOM
356.00
-0.14%
+0.00
 
2020. március 26. 09:42

Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén. Fotó: EPA / David Chang

Az ázsiai tőzsdék kivétel nélkül mínuszban kezdték a csütörtöki napot. A legnagyobb mértékben a japán Nikkei index zuhant, 4,5 százalékos bukója annak tudható be, hogy a távol-keleti szigetország befektetői aggódnak a leginkább attól, hogy a nap folyamán napvilágot látó amerikai munkanélküliségi adatok sokkolóak lesznek. A hongkongi és a sanghaji börze barométere is megúszta 1 százalékkal alatti csökkenéssel. A térség kilátásaira vet sötét árnyékot, hogy a szingapúri kereskedelmi és ipari minisztérium mai előrejelzése szerint az ország gazdasága az idén recesszióba kerülhet, a csökkenés mértéke 1-4 százalék között lehet.

Az amerikai munkanélküliségi adatokkal kapcsolatos várakozás vetett árnyékot az európai részvénypiacok nyitására. Mindhárom vezető nyugat-európai tőzsdeindex – a frankfurti DAX, a brit FTSE-100 és a francia CAC-40 – is 2 százalék feletti csökkenéssel vágott neki a mai napnak.

A dollár gyengült, az euróval szemben csaknem fél százalékkal, így az uniós pénz egysége 1,0929 zöldhasúért cserélt gazdát, az angol fonttal szemben pedig 0,3 százalékkal értékelődött le, 1,1924-re. Hiába ugyanis a 2 ezer milliárd dolláros mega gazdaságvédelmi csomag, azt még csak a szenátus hagyta jóvá, igaz, a várakozások szerint arra a képviselőház hamar áldását adja, majd azt Donald Trump is gyorsan aláírhatja.

A világpiaci kőolajárak még lejjebb tudtak csúszni a lejtőn, miután a koronavírus miatt jelentősen visszaesett gazdasági aktivitás hatására a folyékony arany iránti kereslet is jócskán alábbhagyott. Az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése 3,6 százalékkal állt lejjebb kora délelőtt, hordónként 23,6 dolláron, mint tegnap, míg a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó Brent-típus 2,7 százalékkal lett olcsóbb, 26,6 dollár.

Az arany ára is esett, 0,7 százalékkal, 1621 dollárra, amiatt, hogy sokan a sárganemesfém-készleteik eladásából kívánnak készpénzhez jutni.

A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX 1 százalék körüli mínuszban nyitott, miután az értékét leginkább meghatározó blue chipek – Mol, OTP, Richter, Magyar Telekom – részvényeinek árfolyama is hasonló mértékben csökkent.

A forint ismét gyengülőre fogta, az euróval szembeni árfolyama a 355-ös szintet közelítette.

Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Friss
hírlevél