BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2020. március 26. 09:42

Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén. Fotó: EPA / David Chang

Az ázsiai tőzsdék kivétel nélkül mínuszban kezdték a csütörtöki napot. A legnagyobb mértékben a japán Nikkei index zuhant, 4,5 százalékos bukója annak tudható be, hogy a távol-keleti szigetország befektetői aggódnak a leginkább attól, hogy a nap folyamán napvilágot látó amerikai munkanélküliségi adatok sokkolóak lesznek. A hongkongi és a sanghaji börze barométere is megúszta 1 százalékkal alatti csökkenéssel. A térség kilátásaira vet sötét árnyékot, hogy a szingapúri kereskedelmi és ipari minisztérium mai előrejelzése szerint az ország gazdasága az idén recesszióba kerülhet, a csökkenés mértéke 1-4 százalék között lehet.

Az amerikai munkanélküliségi adatokkal kapcsolatos várakozás vetett árnyékot az európai részvénypiacok nyitására. Mindhárom vezető nyugat-európai tőzsdeindex – a frankfurti DAX, a brit FTSE-100 és a francia CAC-40 – is 2 százalék feletti csökkenéssel vágott neki a mai napnak.

A dollár gyengült, az euróval szemben csaknem fél százalékkal, így az uniós pénz egysége 1,0929 zöldhasúért cserélt gazdát, az angol fonttal szemben pedig 0,3 százalékkal értékelődött le, 1,1924-re. Hiába ugyanis a 2 ezer milliárd dolláros mega gazdaságvédelmi csomag, azt még csak a szenátus hagyta jóvá, igaz, a várakozások szerint arra a képviselőház hamar áldását adja, majd azt Donald Trump is gyorsan aláírhatja.

A világpiaci kőolajárak még lejjebb tudtak csúszni a lejtőn, miután a koronavírus miatt jelentősen visszaesett gazdasági aktivitás hatására a folyékony arany iránti kereslet is jócskán alábbhagyott. Az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése 3,6 százalékkal állt lejjebb kora délelőtt, hordónként 23,6 dolláron, mint tegnap, míg a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó Brent-típus 2,7 százalékkal lett olcsóbb, 26,6 dollár.

Az arany ára is esett, 0,7 százalékkal, 1621 dollárra, amiatt, hogy sokan a sárganemesfém-készleteik eladásából kívánnak készpénzhez jutni.

A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX 1 százalék körüli mínuszban nyitott, miután az értékét leginkább meghatározó blue chipek – Mol, OTP, Richter, Magyar Telekom – részvényeinek árfolyama is hasonló mértékben csökkent.

A forint ismét gyengülőre fogta, az euróval szembeni árfolyama a 355-ös szintet közelítette.

Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Friss
hírlevél