1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Meglegyintheti az unortodoxia az MNB-t, ettől tartanak a piacok. A gazdasági miniszter tegnapi jegyzetében katasztrofális eszköznek nevezte a forint erősítését az infláció megfékezésére, amit a piac úgy fordított le, hogy zöld jelzést adott a kormány a gyengébb forintnak. Matolcsy György a Heti Válasznak írt szokásos publicisztikájában ismét elmélkedett a kormány és az új jegybanki vezetés kapcsolatáról, ebben egyre több befektető látja azt, hogy az unortodoxia mestere lehet az MNB első embere márciustól. A meg nem írt tankönyvből vezetett jegybank pedig egyelőre megijeszti a piaci szereplőket.

A forint ma délelőtt 295,25-ös szintig gyengült az euróval szemben. A napot eleve kéthetes mélyponton kezdte a hazai valuta, aztán meredek lejtmenetbe kapcsolat, kitörve az eddigi 290-293-as sávból. A piac attól tart, hogy a befektetők által kevésbé preferált elnök veheti át márciustól a jegybankban az elnöki széket a leköszönő Simor Andrástól.

Karácsonykor és tavaly nyáron volt 295 felett a kurzus. Forrás: Privátbankár Dealbook



Csúnyán elszállhat a forint

Az MNB tavasztól ugyanis olyan eszközöket vethet be, melyek egyáltalán nem tartoztak eddig az eszköztárába, a nyugati jegybankokhoz hasonló nyílt- vagy másodpiaci eszközvásárlás a piaci szerint azonban pont hogy nem segítené a hazai gazdaság felpörgetését. Pálffy Gergely, a Buda-Cash devizapiaci elemzője szerint egy ilyen program az importáló vállalatokat segítené valamennyire, a folyó fizetési mérleg nőne, ami végső soron gyengítené a forintot is. Ez viszont egyáltalán nincs a gazdasági miniszter ellenére, ennek már többször is hangot adott, ez a fajta hozzáállás azonban nagyon is megrémiszti a befektetőket.

"Van egy vélekedés a befektetők körében, mi szerint a forint akár egy-két hónapos időtávon belül is csúnyán elszállhat" - mondja az elemző. Ez a negatív vélekedés nagyobb részt Matolcsy Györgynek, kisebb részt a mostani hangulatalapú kerekedésnek tudható be.

Segít-e rajtunk a 300 forintos euró?

Az MNB-től szokatlan lenne egy, a Fed-től vagy az EKB-tól bevettnek számító eszközvásárlási program, az exportcégeket ez nem is támogatná, ellenben az ennek folyományaként gyengülő forint igen. Az MNB olyan eszközöket vethet be, amiket eddig nem, az ismeretlentől pedig a befektetők inkább menekülnek.

De vajon tényleg segítené-e a gazdaság talpra állítását, ha a hazai deviza jelentősen meggyengül? Pállfy szerint elméletileg logikusnak tűnhet, hogy a gyenge forint megtámogatja a gazdasági növekedést (az exporton keresztül), de a gyakorlat nem ezt mutatja. A gyenge fizetőeszköz bizonytalanságot szül, ha bizonytalanság van, nincsenek új beruházások, a hitel-betét ráta a hazai kereskedelmi bankoknál így is egyre rosszabb, folyamatosan leépül, és erőteljesen csökken a hitelezés is. A hazai jegybank közel másfél éve próbálja meg rá felhívni a figyelmet, hogy még nem késő, a büdzsé kiadási oldalára jobban fókuszáló gazdaságpolitikával ezeket a folyamatokat a visszájukra lehetne fordítani - mondja az elemző.

És a bizalom hol marad?

Egyes vélekedések szerint a 300-as körüli szint lehet a kormány célja, ami már hatást gyakorolhat a gazdaság élénkítésére, de egy ilyen szintet belőni nagyon nehéz - mondja a Buda-Cash szakértője.  A mesterséges forintgyengítés önmagában nem is biztos, hogy elegendő a gazdaság motorjainak berobbantásához, Pálffy szerint a nemzetközi befektetői bizalom is sokat számít. Ennek ugyanis óriási ráhatása van a portfólió jellegű tőkebeáramlásra, nemcsak a hazai részvénypiacokra, ide vehetjük a hosszú távú beruházásokat is, ha ezek nincsenek, az meg fog mutatkozni a forint iránti kereslet gyengülésében is. Az elemző szerint az év első negyedévében a 300-as szint elérése egyáltalán nem kizárt. Ez azonban komoly ellenállási szint lehet, bár ilyen technikai szinteket belőni a mostani, erősen hangulat alapú kereskedésben igen nehéz.

Pálffy szerint érdemes figyelni az euró-dollár devizapárt is. Míg ugyanis tavaly az euró erősödése jellemzően magával vonta a régiós devizák erősödését is, ez a trend mára megfordult. Az EKB döntés után az eurós erőre kapott, a régiós devizák pedig lejtmenetbe kapcsoltak. Akárcsak most - ez sem támogatja a forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG