<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Van, ahol öt centbe kerül egy kilowattóra napenergia, az atomenergia ára viszont 13 cent. Az atomerőművek lassú leépítése már Fukusima előtt megkezdődött, azóta csak gyorsult a folyamat. A megújuló energia sokkal jobban megéri, Paks pedig óriási tévedésnek látszik a szakértő szerint.

Az utóbbi évtizedekben nagyjából annyi új atomerőmű nyílt, mint amennyi bezárt, már a nyolcvanas évektől stagnált a számuk. A működő atomerőművek száma azonban visszaesett a 2011-es japán katasztrófa óta, Japánban egy reaktor sem működik jelenleg folyamatosan, egész évben. A statisztikák emiatt néha félrevezetőek – mondta el Mycle Schneider nemzetközi energetikai tanácsadó az Energiaklub előadásán.

Másrészt az erőművek száma és a termelt energia nem pontosan követi egymást, ugyanannyi mennyiségű erőmű a fejlesztések miatt egyre több energiát termel a világban. Európában ez viszont nem így van, ott csökkenés tapasztalható.

A világban a nukleáris energia részaránya mindezek ellenére már régóta csökkenő tendenciát mutatott, a 2011-es japán katasztrófa ezt csak felgyorsította – mondta Mycle Schneider. Az erőművek mintegy fele legalább 30 éves. Igazán sok reaktor jelenleg csak Kínában épül, 27 darab, az összes, világszerte épülő reaktor mintegy 40 százaléka.

A legnagyobb atomerőművek leállításával hatalmas, 500 milliárd eurónyi atomerőmű-beruházás ment a lecsóba Európában, és ez csak még rosszabb lesz – mondta az előadó. A számok szerint ugyanis a megújuló energia sokkal jobban megtérülő befektetés, mint az atomerőmű. Az atomberuházások csökkenése is elsősorban az alacsonyabb áramárak számlájára írható.

Ma már több kapacitás-bővítés történik a megújuló energia területén, mint az atomenergia-iparban. Spanyolország például ma már szélből több energiát állít elő, mint bármely más energiaforrásból. Kínában az épülő atomerőművek ellenére a szélenergia sokkal nagyobb ütemű bővülést mutat, mint a nukleáris energia, de még a napenergia is behozta az atomenergiát.

Ezek a folyamatok, a megújuló energia előretörése egyre gyorsulni látszik. Az USA-ban a szakértő szerint öt centbe kerül a napenergia előállítása kilowattóránként, a gázból származó elektromos áram hét cent, a szén tíz cent, az atomenergia ára pedig 13 cent.

Frissítés: egy másik, inkább atomerőmű-párti szakember véleményéről itt írtunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG