1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szűk sávban, 297-298 forint között ingadozik az euró árfolyama csütörtökön a devizapiacon. A befektetők kötvényaukciókra figyelnek, és a biztonság kedvéért Svájcba menekülnek. A bizonytalanság csakis forintgyengülést szülhet, csak a nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalások stabilizálhatnák az árfolyamot. 248 forint egy frank.

12:00

Megvolt az olasz és a magyar aukció is. Olaszországban több mint egy százalékponttal megugrott a hozam a 3 éves kötvényeknél: 3,89 százalékos volt az átlaghozam az egy hónappal ezelőtti 2,76 százalék után. A 2,88 milliárdos felkínált mennyiségre 1,4-szeres volt a túljegyzés.

Magyarországon az Államadósság Kezelő Központ a tervezettnél 5 milliárd forinttal kevesebbet adott el a 12 hónapos diszkont kincstárjegyből. További részletek >>

Az euró jegyzése továbbra sem mozdul ki a 297,0 - 298,4-es sávból.

10:30

Ma újabb olasz kötvénykibocsátásra készül a piac; amíg nem derül ki, hogy mennyire drágán tud forráshoz jutni Itália, addig a biztonság kedvéért a menedékdevizákhoz, így többek között a svájci frankban denominált eszközökhöz fordulnak a befektetők, hasonlóan az elmúlt napokhoz. Az euró/frank árfolyam ennek megfelelően a svájci jegybank által kőbe vésett 1,20-as szint környékén mozgolódik. Hogy mészkőbe vagy gránitba vésték a számot, az könnyen kiderülhet az elkövetkező napokban: a spekulánsok szívesen kipróbálnák, mennyit áldoz a jegybank az árfolyam védelmére.

A feltörekvő piaci devizák, így a forint piacán is törékeny a hangulat, az elmúlt napokhoz hasonlóan csütörtökön is 300 forinthoz közel jegyzik az eurót a bankközi devizapiacon.

 

 

Elemzők szerint nehéz most jó híreket találni, így a likviditás alacsony, az árfolyamok szűk sávban mozognak. Nem szabad elfeljteni azt sem, hogy az olasz mellett ma egy magyar és egy román kötvénykibocsátás is lesz, ezek eredményeire is odafigyel a piac.

Az biztos, hogy komolyabb forinterősödésre addig nem lehet számítani, amíg a nemzetközi szervezetekkel folytatptt tárgyalások ügyében nem történik valami - egyelőre azonban az sem világos, hogy kinél van a labda, a tárgyaló felek egymásra mutogatnak. A bizonytalanság - mint mindig, ezúttal is - a gyengülés felé tereli a magyar devizát.

 

 

Egy svájci frankért 248 forintot kérnek a devizapiacon - ez tovább tereli az árfolyamgát intézménye felé a devizahiteleseket (első körben a közalkalmazottakat).

Karsai Péter, a Commerzbank Treasurey Sales munkatársa szerint a nemzetközi hangulat valamivel optimistább a tegnapinál, tőlünk keletre jó hírek láttak napvilágot, javult az ausztrál foglalkoztatottság, valamint a japán jegybank elnöke hatékony fellépést ígért a defláció elleni küzdelemben, monetáris lazítás formájában. Az IMF-megállapodással kapcsolatban nincs érdemi fejlemény, csupán annyi, hogy az EU bejelentette, hogy a magyar kormány által elküldött válaszok fordítása a kötelezettségszegési eljárások témájában néhány napot fog igénybe venni, így várhatóan a jövő héten reagál az EU a megküldött anyagra.

A másik fontos kérdés a konvergenciaprogram tartalma lesz, amit várhatóan szintén a jövő héten küldünk Brüsszelbe, ebből kiderülhet, hogy a kieső szektoradókat hogyan fogja a kormány helyettesíteni. A felröppent elképzelések között szerepel egy majdnem minden pénzügyi műveletre kiterjedő tranzakciós adó. A jelenleg ismert információk szerint a klasszikus Tobin-adótól nagyban eltérne, mivel utóbbi célja a spekuláció visszaszorítása a devizatranzakciók és a tőkepiaci műveletek megadóztatásával, addig a kormány által tervezett tranzakciós adó új formában tovább éltetné a bankok szektorális adóját, miközben terhet róna a lakosságra és a vállalatokra is. Részletek >>

Az OTP Elemzési Központ szakemberei arra hívják fel a figyelmet: az éven túli állampapírpiaci hozamok kissé csökkentek, ahogy a határidős kamatmegállapodások értékei is, ugyanakkor az egészen a legutóbbi időkig látott kamatcsökkentési várakozások egyre inkább kiárazódnak a piaci kötésekből.

Az EU vezető tisztviselői tegnap szokatlanul határozott hangnemű közleményben hívták fel a hazai kormányzat figyelmét arra, hogy a kabinet egyik legfontosabb feladata a nemzetközi befektetők bizalmának visszaszerzése; az estleges IMF/EU forrás is csak ennek elérését követően lehet igazi segítség Magyarország számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG