<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi okozta a forint erősödését. A mérték nem rendkívüli, két hete már jártunk itt. Az viszont furcsa, hogy közben nincs jó hangulat a piacokon. A háttérben valószínűleg a jen gyengülése és az amerikai lazítással kapcsolatos várakozások állnak.

Látszólag minden különösebb ok nélkül erősödik a forint reggel óta. Az eurót kora reggel még 290 forinton jegyezték, délutánra 289 forint alá csúszott a jegyzés. A mozgás egyáltalán nem rendkívüli, viszont meglepő, ha azt nézzük, hogy közben egyáltalán nem szárnyal a hangulat a nemzetközi kereskedésben. Szinte minden szegmensben a kivárás, a tapogatózás a jellemző. A héten fontos kínai adatok jönnek, ezek megjelenéséig nem is várható érdemi elmozdulás.

 

A forint erősödése mögött ugyanakkor több konkrét ok is állhat, még ha ezeknek nincs is közvetlen kapcsolatuk a magyar devizával. Először is a magyar piac kimaradt a múlt hét végi kereskedésből. Bár a nemzetközi szereplők kereskedhettek a forinttal, a magyar szereplők ma kezdhették pótolni a lemaradást, a hangulat pedig igen jó volt a hétvégén a jó amerikai makroadatoknak köszönhetően.

Valószínűleg számít az is, hogy most már hetek óta kitartóan gyengül a japán jen, ami a világ egyik legfontosabb carry-devizája. A japán jen hitelből vásárolt forintbefektetés régebben nagyon népszerű volt, tekintettel a nagy hozamkülönbségre. Az általános befektetői hangulatot javítja az a várakozás is, hogy az amerikai Fed úgy tűnik, nem mondott le a harmadik mennyiségi lazító programról (QE3), ennek a bejelentése pedig hosszabb távon támaszt nyújthatna az olyan kockázatosabb eszközöknek mint a forint.

Magyarországgal kapcsolatos hírek a hétvégén nem igazán voltak, egymást érik a találgatások az IMF/EU megállapodás esélyeiről, ezek azonban nem kifejezetten piacmozgatóak. A Morgan Stanley legújabb előrejelzésében nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások esetleg csak az EU kötelezettségszegési felvetéseivel kapcsolatos magyar válasz után kezdődhetnek. A cég közgazdászai most már azzal számolnak, hogy az egyezség az unióval és a valutaalappal legkorábban júniusban születhet meg, de annak a kockázata is fennáll, hogy a megállapodás "átcsúszik a második félévre".

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG