2p
Tegnap 62 dollár fölött új idei csúcsot döntött a Brent olaj, és ma is a csúcs közelében tartózkodik. Vajon csak egy kiadós korrekciót láthattunk, vagy megvolt a trendforduló?

Úgy tűnik, egyelőre véget ért a nagy olajárzuhanás. A Brent 115 dollárról 45 dollárig szakadt a tavalyi év második felében, a mélypont január 13-án volt. A közeledő korrekcióra az engedett következtetni, hogy a piac addigra teljesen pesszimista lett, újabb összeomlásról, 20 dolláros olajárról lehetett olvasni. Ez pedig a legbiztosabb jele a túladottságnak, amikor a vevők félreállnak, sőt spekulatív shortok nyílnak.

Nem is kellett sokáig várni a fordulatra, az elmúlt hetekben gyorsan 45-ről 62-ig szárnyalt az ár, ami nagyjából 40 százalék. Az elmúlt napokban még mindig sok pesszimista jóslat látott napvilágot, sőt egyes online brókercégek azzal a kérdéssel hirdetik magukat: szeretne profitálni az olajáreséséből? Amíg ilyen a hangulat, az ár nem is tehet mást, minthogy felfelé megy. Ráadásul, ha figyelembe vesszük, hogy a 115-ről 45-ig tartó lejtmenetnek csak milyen kis hányadát tette meg az ár eddig felfelé, akkor nyugodtan minősíthetjük a folyamatot egészséges korrekciónak.

Nézzük ezek után, milyen fundamentális tényezők hatottak az árra az elmúlt napokban. Egyrészt a kurd területek exportjával akadtak gondok: a kurdok addig nem akarnak exportálni, míg az iraki állam ki nem fizeti nekik a költségvetés rájuk jutó részét. A kurd olajból származó jövedelem megosztása hosszú ideje problematikus kérdés Kurdisztán és az iraki központi kormány között.

A problémát tetézi, hogy az iszlám állam és az ellene kialakult harcok miatt minimálisra szorult a térségben az olajipari beruházási kedv. Ez pedig a kitermelés további növelését gátolja. Végül a harmadik kínálatszűkítő tényező: Amerikában a kitermelés masszívan visszaesett az alacsony ár hatására.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy alapvetően egy túladott piac felpattanásáról van szó, de az is látszik, hogy túlzottan alacsony árnál erősen visszaesik a kínálat, ezért nem valószínű, hogy belátható időn belül újra lenéznénk a januári mélységekbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG