1p
Kína néhány éve már a legnagyobb aranykitermelő a világban, és az idén nagy valószínűséggel fogyasztóként is letaszítja majd Indiát a dobogó legfelső fokáról. De Kína még ennél is többre vágyik, azt tervezik, hogy néhány évtizeden belül a tenger mélyéről is elkezdhetik a nemesfémek felhozatalát.

Az aranypiac.hu összeállítása szerint az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) mérlegfőösszege alapján Kína legnagyobb kereskedelmi bankja, tőzsdei kapitalizációja pedig a világ legnagyobb pénzintézetévé teszi. Hazai pályán már most az egyik legnagyobb aranypiaci szereplő, de befolyásos szerepre vágyik a New York-i és a londoni nemesfémpiacon is.

A nemzetközi aranypiacra törnek

Szűkebb hazáján kívül eddig viszonylag alárendelt szerepet játszott. Így mi sem természetesebb, mint hogy ez az óriásbank nemzetközi vizeken is egyre inkább kiköveteli a neki kijáró tiszteletet, és például az arany piacán döntő befolyásra vágyik.

Miután a sárga nemesfém kitermelésben Kína már 2007 óta nemzetközileg az élre tört, és hasonlóra lehet számítani az idei évtől a fogyasztásban is, nem meglepő tehát a bank egyik legfőbb vezetőjének nyilatkozata a Reuters hírügynökségnek: „Szeretnénk a nemzetközi nemesfémpiacon egy hangsúlyosabb szerepet betölteni, és olyan fontos árjegyzővé válni, mint amilyen a Barclays.”

Tradíciókkal rendelkező nagybankok uralják a nyugati aranypiacot

A kijelentés hátterében a fizikai aranykereskedés sajátos működése áll. A londoni nemesfémpiacon például 11 úgy nevezett Market Maker „csinálja” jelenleg az árakat. Ezek egyike az említett Barclays Bank. Ez azt jelenti, hogy aki a londoni piacon vevőként vagy eladóként szeretne labdába rúgni, annak azon túl, hogy tonnás nagyságrendben kell a nemesfémről gondolkoznia, a 11 árjegyző bank (Bullion Bank) egyikét kell közvetítőként az ügylethez igénybe vennie - írják az aranypiac.hu szakértői.

Ezek az árképző brókerek aztán egy ősi rítus szerint gondoskodnak a kereskedés gördülékeny menetéről, elengedhetetlenül fontos mediátorok a kínálat és kereslet közötti egyensúlyi ár, a fixing megállapítása során, de ők maguk is fellépnek vevőként vagy éppen eladóként a piacon. Az ügyletek elszámolása, a tranzakciók fizikai teljesítése pedig az úgy nevezett klíringbankokon keresztül történik.

Ami a kínainak fáj, az az, hogy az arany világpiacán néhány, az angolszász térségben otthon lévő nagybank határozza meg jelenleg a dolgok menetét - vélik a szakértpk. Továbbá a fizikai kereskedésben világszerte legnagyobb OTC (over the counter, azaz "pulton keresztüli" kereskedés) piac székhelye is Londonban van. Az ottani „arany-kartell” tagjai a brit Barclays Bank PLC, a kanadai The Bank of Nova Scotia – ScotiaMocatta, a német Deutsche Bank AG, az amerikai-brit HSBC Bank, az amerikai JP Morgan Chase, a svájci UBS, valamint a január óta árjegyző szerepet betöltő szintén amerikai Merrill Lynch. A legfontosabb határidős aranypiac pedig a New York-i NYMEX nemesfém kereskedésre szakosodott divíziója, a COMEX. Ezen a tőzsdén is a fent nevezett befektetési bankok, különösen a JP Morgan és a HSBC a hangadók.

A kínai ICBC, amely 2011 vége óta a Londoni Nemesfémpiaci Szövetség (London Bullion Markt Association, LBMA) tagja, tehát most úgy véli, hogy eljött az idő, feltörni a nyugati világ bankjainak hegemóniáját az arany piacán. Ezért nem elégszik meg a normális piaci szereplőknek kijáró kereskedési joggal Londonban, hanem ennél többet követel, és közvetlen részt kíván vállalni az árképzés mechanizmusában. A jelenleg 34 országban telephelyekkel rendelkező pénzintézet fokozatosan akarja fejleszteni az aranypiaci tevékenységét, lefedve a teljes ellátási láncot, többek között a kitermelőknek és a feldolgozóknak is szolgáltatásokat kínálva az adás-vétel, a leasing és a fedezeti ügyletek területén.

A tengerfenékről is felhozzák

Az arany nemzetközi kereskedelmén túl Kína új utakat akar járni a kitermelés tekintetében is. Egy a héten érkezett hír szerint az óriás ország arra készül, hogy kiaknázza a Föld tengerfenéken rejtőző ásványkincseit. A földért és erőforrásokért felelős minisztériumnak alárendelt állami intézmény, a State Oceanic Administration korábbi vezetője úgy vélekedik, hogy Kína 2030-ra birtokában lehet már annak a technológiának, amely megengedi majd az arany, az ezüst és a réz bányászatát az óceánok mélyéről, így ezek az álmok addigra akár meg is valósulhatnak.

Eddig ugyanis már több mint 80.000 négyzetkilométernyi területet fésültek át a kutatók az Indiai- és a Csendes-óceán fenekén és eközben lépésről-lépésre finomítottak a kutatási technológián. Még húsz év kellhet azonban a többféle fémet tartalmazó mélytengeri rögök (ún. polymetallic nodules) kutatási és feltárási módszertanának tényleges kiforrásáig.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a fémek kitermelése a tengerből a kedvezőtlen körülmények miatt (magas nyomás, korrózió, tengermozgások) rendkívül nehézkes és költséges műveletnek ígérkezik. Ahhoz, hogy ez a bányászati módszer valaha nyereséges legyen, az arany és az ezüst árfolyamának a maihoz képest jóval magasabbra kell még emelkednie - írja az aranypiac.hu.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG