1p
Az Arany Világtanács (WGC) adatai szerint az arany iránti kereslet tavaly világszerte elérte a 4067 tonnát. Ilyen mértékű fogyasztásra 1997-ben volt legutóbb példa. Még nagyobb változás, hogy a 14 évvel ezelőtti 331 dolláros éves átlagárról tavaly átlagosan 1571 dollárra nőtt a nemesfém unciánkénti árfolyama. Az ipari felhasználást nem számítva, a két aranynagyhatalom, India és a sarkában loholó Kína, több mint a felét adja a világ keresletének – írja az Aranypiac.hu.

Az aranyvásárló országok listáját a korábbi évekhez hasonlóan változatlanul India vezeti. A szubkontinens fogyasztóihoz 2011-ben 933 tonna arany áramlott, ami azt jelenti, hogy a tavalyi év hét százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi adathoz képest. Ez annál is meglepőbb, mint hogy az első három negyedév adatai alapján az elemzők még ezer tonna feletti új fogyasztási rekordot vártak az év végére Indiától.

A rúpia miatt maradt visszafogott a fogyasztás

A visszaesésről egyértelműen az utolsó negyedév igen gyenge forgalmi adatai tehetnek. Egyrészt érzékenyen drágította az indiai vásárlók számára a rúpia jelentős leértékelődése a sárga nemesfémet, másrészt az árfolyam megnövekedett volatilitása is elbizonytalanodást szülhetett a vevők körében, amiért azok végül visszafoghatták az aranyvásárlásaikat.

A világ második legnagyobb aranypiaca 770 tonnás éves fogyasztásával az Indiához gyors ütemben felzárkózó Kína volt. Az egy év alatt húsz százalékkal bővülő kínai kereslet növekedésének dinamizmusa láttán Marcus Grubb, a világ aranykeresletéről összeállított tanulmányt kommentáló Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) igazgatója nem zárja ki, hogy 2012-ben a Föld legnépesebb országa beérheti és akár már le is taszíthatja a trónról ázsiai szomszédját.

Rákaptak a kínaiak az aranybefektetésre

Tavaly az utolsó negyedévben ez már be is következett, hiszen Kína a csaknem 191 tonnás fogyasztásával először utasította maga mögé a mindössze 173 tonna aranyat importáló Indiát. Különösen figyelemreméltó ez a fejlemény annak tükrében, hogy alig néhány éve a kínai kereslet még a felét sem tette ki az indiainak. A kereslet fő motorját valószínűsíthetően az ékszeripar és a befektetési célú aranyvásárlások adják. Beszédes adat például az, hogy míg befektetési aranyból 2000-ben mindössze két tonna fogyott az egész évben, tavaly már 259 tonna volt a rudak és érmék iránti igény Kínában.

Kína amúgy is minden tekintetben jó úton halad ahhoz, hogy a globális aranypiac meghatározó sarokkövévé nője ki magát. A nagyjából 350 tonnás éves kitermelésével néhány éve vezeti már a kitermelői ranglistát, és a kínai jegybank potenciális aranyvásárlásainak lehetősége is állandó spekulációkra ad alkalmat a színfalak mögött. A spekulációknak azért van tere, mert miközben Kína egyre megkerülhetetlenebb szerepet tölt az értékes nemesfém piacán, hivatalos és megbízható statisztikákat az importált arany felhasználásáról csak elvétve tesz közzé.

Eközben a kínai jegybank…

Évek óta nincs hivatalos adat például a jegybanki aranykészletek alakulásáról. A legutóbbi, 2008-as adatközlésben Peking 1050 tonnás aranytartalékról számolt be, de sokan vélik úgy, hogy ez azóta akár jelentős mértékben is növekedhetett. Joggal feltételezhető, hogy nem a lakossági fogyasztás az egyedüli hajtóerő az egyre növekvő kínai aranyimport mögött. A nemesfém behozatala Hongkongon keresztül történik, és az ottani statisztikák szerint tavaly elérte a 428 tonnát.

Ebből decemberre mindössze 38,6 tonna jutott, ami meglepő, több mint 60 százalékos visszaesés 2010 decemberéhez képest. A meglepetés oka, hogy a lakossági kereslet a január végi holdújév ünnepségeit megelőzően éppen az év vége felé erősödik fel szokásosan, és ezért az import felfutása lett volna várható. Ez most még a kedvező világpiaci árfolyam dacára sem így történt. A kínai újévet a Föld lakosságának egynegyede az év legnagyobb ünnepeként tartja számon, amely a keresztény világ karácsonyához meglehetősen hasonlatos alkalom a család összejövetelére és egymás megajándékozására. Ennek kapcsán aranyat ajándékozni olyan tradíció, ami a növekvő jólétnek köszönhetően Kína egyre szélesebb néprétegei számára megvalósítható.

Az ékszerboltok és kiskereskedők nyilatkozatai rendre ezt igazolják, amikor rekord szintű forgalomról számoltak be még az utóbbi hetekben is. Ezért egyes elemzők szerint a decemberben megmagyarázhatatlanul visszaeső import arra a feltételezésre ad okot, hogy az év többi hónapjában a lakossági keresleten kívül alkalmasint még más tényező, esetleg a kínai központi bank is szerepet játszhatott a Kínába áramló arany behozatalánál.

Kampányszerűen buzdítják a lakosságot a vásárlásokra

Kína előretörése az arany piacán egy tudatos, intézményileg irányított folyamat eredménye, ami hosszú távú stratégiát feltételez. Az aranykereskedelem liberalizálása és törvényi szabályozása, valamint a tőzsdei és kereskedelmi infrastruktúra kialakítása immár egy bő tíz éve tartó folyamat. De az állami szerepvállalás elmegy odáig is, hogy kampányszerű felhívásokban bátorítják a lakosságot aranyvásárlásra. Ezzel nyílt kapukat döngetnek, mivel a középosztály a magas infláció elől menekítve a vagyonát amúgy is előszeretettel tartalékol aranyban. Mivel pedig ez a középosztály egyre csak növekszik, a kereslet további jelentős növekedése várható – nem csak újév idején.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG