Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
November 29-étől a Masterplast részvényeivel, december 1-jétől pedig új, készpénzes elszámolású határidős búza-, kukorica- és napraforgómag-kontraktusokkal is kereskedhetnek a befektetők a Budapesti Értéktőzsdén.

A Budapesti Értéktőzsde az áruszekcióban kereskedhető termékek körét új típusú határidős kontraktusokkal egészíti ki. 2011. december 1-jétől a malmi búza, a takarmánykukorica és a nagy olajtartalmú napraforgómag esetében lehetőség nyílik a készpénzes elszámolással történő teljesítésre is.

Az új, készpénzes elszámolású határidős termékek szinte minden paraméterükben (árlépésköz, áru minősége, lejárati szerkezet) megegyeznek a megfelelő fizikai teljesítésű termékkel. A készpénzes elszámolású határidős termékek egyes lejáratainak elszámolóárai minden esetben a mögöttes termékét képező fizikai teljesítésű határidős termék megfelelő lejáratainak elszámolóárai lesznek.

A teljesítés módján túl az egyik különbség a kontraktus mérete. A kisebb tételben történő kereskedés elősegítése miatt a kontraktusméret minden készpénzes elszámolású termék esetében 100 tonna helyett 25 tonna lesz. A fizikai teljesítésű termékhez képest a másik különbség a lejáratok megnyitásának módja. A készpénzes elszámolású lejárat akkortól lesz kereskedhető, amikor a megfelelő fizikai teljesítésű lejáratban először kialakul elszámolóár. (Ez a gyakorlatban a fizikai teljesítésű termék adott lejáratában történő kötés napját követő első tőzsdenap.)

A készpénzes elszámolású határidős gabonakontraktus elsősorban azon kisbefektetők számára lehet vonzó, akiket eddig a fizikai szállítás kizárólagossága tartott távol az árupiaci termékektől.

Egymilliárd forintos start

Friss tőzsdei és árupiaci árfolyamok a Privátbankáron >>

November 29-én elindult a Masterplast törzsrészvényeinek kereskedése a BÉT-en. A társaság 10 millió darab, egyenként 100 forint névértékű, 1 milliárd forint össznévértékű dematerializált, névre szóló törzsrészvényével a B BÉT részvény szekciójának ”B” kategóriájában lehet kereskedni. A vállalat részvényeinek tőzsdei bevezetése a 2011-es év ötödik részvénybevezetése a Budapesti Értéktőzsdén.

"Szeretnénk megkülönböztetni magunkat azoktól a cégektől, akik esetleg nem világos koncepció mentén döntöttek a tőzsdei bevezetés mellett: nekünk tényleg tőkebevonás a célunk, amiből a gyártókapacitás fejlesztését finanszírozzuk" - fogalmazott Tibor Dávid, a társaság elnök-vezérigazgatója a tőzsdei bevezetést bejelentő októberi sajtótájékoztatón. A vállalat vezetői fontosnak tartják, hogy a technikai bevezetés ellenére végül a jövőre esedékes tőkebevonás után már a részvények valóban likvid, kereskedhető papírjai legyenek a Budapesti Értéktőzsdének.

December 1-jén újabb papírral bővül a kínálat: megkezdődik a kereskedés az egészségügyi és más humáncélú informatikai rendszereket fejlesztő Optisoft Nyrt. papírjaival - részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.