1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az arany nem volt képes hasznot húzni az eurózóna súlyosbodó adósságválságából az elmúlt hónapokban. Ehelyett tavaly október óta a nemesfém kurzusának viszonylagos együttmozgása figyelhető meg a részvény- és nyersanyagpiacokkal, és ezzel mintha évezredes hagyományok kérdőjeleződnének meg.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint az aranyárfolyam alakulása immár hónapok óta feltűnő párhuzamot mutat a részvényindexek és az olyan kockázatosabbnak tartott nyersanyagok mozgásával, mint amilyen például a nyersolaj vagy a réz árfolyama. A jelenség ugyanakkor nem rendkívüli, már korábban is előfordult ilyesmi, csak éppen azzal a különbséggel, hogy erre többnyire kedvezően alakuló gazdasági folyamatok idején kerül sor. Bizonytalan időkben ellenben többnyire az inverz összefüggés a megszokott. Szokatlan most mindössze az, hogy az árfolyamok mozgásában megfigyelhető párhuzamokra nem a piaci hangulat jobbra fordulása vagy a konjunktúra élénkülése idején kerül sor, hanem éppen hogy egy válságokkal terhelt időszakban.

Érdemes visszatekinteni a múltba

Az aranyár rendhagyó viselkedésének megértéséhez érdemes visszamenni a pénzügyi válság kirobbanásának első évébe. Akkoriban egy hasonló kép rajzolódott ki, mint most: az év elején még emelkedett az aranyár, március közepén már a lélektanilag fontos 1 000 dolláros küszöb felett is jegyezték egy uncia árfolyamát, majd ettől kezdve az amerikai jelzáloghitel-válság fokozódása mellett, csökkenés vette kezdetét. Mire szeptember 15-én, a Lehman Brothers befektetési bank csődöt jelentett, már csak 750 dollárt kellett fizetni a nemesfém egy egységéért. Aztán az USA egykor volt negyedik legnagyobb brókerházának csődhírére következett egy felszökkenés 900 dollárig, de október közepétől már folytatódott tovább a kurzus eróziója.

A válság hullámainak világméretű tovaterjedése éppen ez idő alatt következett be, és ezt emelkedés helyett 15 százalékos mínusszal „honorálta” a sárga fém árfolyama. Az amerikai részvénypiac alakulását leképező Dow Jones index pedig ezzel egy időben 17 százalékot veszített az értékéből. Az aranypiac.hu szerint ahogy most, úgy akkor is, a rövidtávú befektetői horizontot tükröző kényszereladások a határidős piacokon állhattak az aranyár csökkenésének hátterében.

Tavaly 150 tonnával nőttek az aranykészletek

A határidős piacokon a szálakat nagyban mozgató intézményi befektetők többnyire részvényekbe, nyersanyagokba vagy más egyéb kockázatos eszközökbe fektetnek. Ők azok, akik válság idején arra kényszerülhetnek, hogy az ezeken az eszközkategóriákon elszenvedett veszteségeiket az arany- és persze más nyereséges pozícióik likvidálásával egyenlítsék ki. A likviditásszűke amúgy is sokaknál a befektetett tőke felszabadítását követelte meg az utóbbi időkben, mint ahogy tavaly nyáron a spekulatív pozíciók nyitásához szükséges letéti díjak megduplázása is gerjesztette az eladási hullámot az arany határidős piacán. Az akkori kiárusítás döntő szerepet játszott az árfolyam máig húzódó korrekciójában, melyre utalnak az amerikai árupiaci felügyelet (CFTC) heti statisztikái is. A statisztika szerint tavaly augusztus elején a nettó long pozíciók száma a COMEX-en elérte a 231.461 darabot. Azóta ez a szám az árfolyam hanyatlásával szinkronban alakulva mintegy harmadolódott.

A hosszútávú befektetői horizont képviselői ezzel szemben az aranyra specializálódott ETF-ek (tőzsdén kereskedett befektetési alapok), amelyek betétesei nem hogy kiszállásukkal nem erősítik az aranyár korrekcióját, hanem az alacsonyabb árfekvést sokkal inkább még bevásárlásra is kihasználják. Tavaly novemberben például 150 tonnával növekedtek a Bloomberg hírügynökség által figyelemmel követett legfontosabb alapok aranykészletei, amelyek jelenleg is a történelmi rekordjuk közelében tartózkodnak. Magyarázatot minderre az ETF-befektetők hosszútávú gondolkodásmódja és befektetési motivációja adhat, amely az aranyra a pénzromlás elleni védekezés hosszútávú eszközeként tekint. Ezt a szemléletet rövidtávú árfolyammozgások nem képesek megingatni mindaddig, amíg az átfogó képben nem áll be változás.

Meddig tarthat a szokatlan viselkedés?

Ezek után kérdés, hogy az aranyár mostani szokatlan viselkedése meddig fog még eltartani. Négy éve nagyjából egy hónapon keresztül volt tapasztalható az a jelenség, hogy az arany jegyzése a krízis ellenére is együtt esett minden mással. Miután 2008. november elején a nagy árzuhanást követően új bázist épített a nemesfém, a hónap közepétől már beindult az árfolyam visszaemelkedése. Az év végére aztán ismét megközelítette az aranyár az október eleji szinteket, 2009 elején pedig az egyre inkább kibontakozó globális válság közepette tökéletes példáját láthattuk az arany menedék funkciójának, ami az arany-ETF-ek iránti kereslet ugrásszerű megnövekedésében is megmutatkozott.

Az aranypiac.hu elemzése szerint az arany árfolyamát alapvetően befolyásoló tényezőkben nem következett be érdemi változás az elmúlt hónapokban. A reálkamatok nagyon alacsony, sőt részben negatív tartományban vannak. Az euróövezet adósságválsága megoldatlan probléma, de túlságosan nagy az eladósodottság a többi fejlett országban és már a feltörekvők némelyikében is. A központi bankok tengeren innen és túl nem képesek megoldani a politikától rájuk terhelt hálátlan feladatot, a gazdaság élénkítését, továbbra is a monetáris lazítás az egyetlen varázsszó, ami talán némi hatást mutathat. Ez a legfőbb tartalékdevizák, a dollár, az euró, az angol font és a japán jen hitelét folyamatosan rombolja, ami a jegybankokat devizatartalékolási stratégiájuk állandó újragondolására készteti. Ennek eredményeként a központi pénzintézetek még soha nem vásároltak annyi aranyat, mint jelenleg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG