1p
A görög minimálbér 22 százalékos csökkentését és 150 ezer közalkalmazott elbocsátását látná szívesen az IMF/EU/EKB trojka az athéni tárgyalásokon egyebek mellett, feltételéül a következő mentőcsomagnak. Az EKB elnöke megerősítette, hogy megszületett a megállapodás a megszorításokról. Közben az Európai Központ Bank és a brit jegybank is döntött a kamatokról és a monetáris politika folytatásáról. (A cikk frissül.)

17:15

Rossz napot zárt a budapesti tőzsde, a BUX 1,4 százalékkal esett, 19453 forintra, a vezető részvények mind gyengültek. Az OTP 1,8 százalékkal, 4060 forintra, a Mol 1,7 százalékkal, 19850 forintra, a Richter 0,1 százalékkal, 38950 forintra, a Magyar Telekom részvények pedig 528 forinton zártak, 1,1 százalékkal olcsóbban, mint tegnap. A tegnap gyorsjelentő Egis jelentős, 4 százalékos veszteséggel zárta a kereskedést.

A forint piacán is enyhült a vevői nyomás a piaczárásra, az eurót megint 291 forint fölött jegyzik, a svájci frank is visszakerült 240 forint fölé.

Friss árfolyamokat itt talál.

A részvénypiacokon nyoma sincs az eufóriának amiatt, hogy megegyezés született a görög megszorításokról és az is csak rövid ideig hatott egyelőre, hogy kedvező adat jött az amerikai munkaerőpiacról. A vezető New York-i indexek stagnálnak, a nyugat-európai tőzsdék pedig enyhe, 0,5 százalék körüli pluszt mutatnak a zárás közeledtével.

15:35

Erősödéssel nyitott a Wall Street, miután megszületett a megállapodás a görögökkel és jó lett az amerikai makroadat.

Váratlanul ismét nagyot esett a friss munkanélküliek száma az Egyesült Államokban. Az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma 15 ezerrel 358 ezerre csökkent a február 4-ével zárult héten. A szakértők 3 ezres növekedést vártak. Az irányzatot pontosabban mutató négyhetes mozgóátlag 11 ezerrel 366.250-re, 2008 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

Az elemzői konszenzus szerint akkor várható munkaerő-piaci javulás, ha hosszabb ideig 400 ezer alatt marad a heti segélykérelmek száma. Tíz héten belül kilencedszer állt a 400 ezres szint alatt a múlt héten. A 306 millió lakosú országban a munkanélküliségi ráta januárban 8,3 százalékra csökkent a decemberi 8,5 százalékról. Az amerikai Fed az idei évre átlagosan 8,2 százalékos munkanélküliségre számít.

A nyersanyagárak emelkednek, az amerikai WTI könnyűolaj ismét 100 dollárnál toporog, az aranyat 1754 dollár körül jegyzik. Az EUR/USD viszont úgy tűnik, nem tudja tartani az 1,33-at, innen állandóan visszapattan.

15:18

Határozottan javult a hangulat, miután Mario Draghi az EKB elnöke megerősítette, hogy a görög politikai pártok megállapodtak a megszorításokban. A görögök eszerint megtalálták a módját további 300 millió euró elvonásának. Úgy tudni, hogy a közszféra és a honvédelem járnak rosszul.

Az euró erősödött, az EUR/USD az 1,33-as szint fölött van. A forint is erősödött, az eurót 291 forint alatt jegyzik. A tőzsdéken egyelőre óvatos az emelkedés, de a BUX még mindig lemaradóban.

Friss árfolyamokat itt talál.

Meglett az IMF - szigor gyümölcse

Megszületett a megegyezés az IMF és a görög kormány, illetve a miniszterelnök és a politikai vezetők között. A megállapodásról először a Financial Times adott hírt, majd az EKB elnöke is megerősítette. A Wall Street Journal korábbi értesülése szerint az EU/IMF delegációnak nagyon kemény elvárásai vannak. A görögöknek 15 nap alatt 300 millió eurót kell találniuk a költségvetésben, az IMF ehhez adna további 300 milliót. Ez 600 millió euróval javítaná az idei büdzsé végösszegét. A hírek szerint a görögöknek 22 százalékkal kéne csökkenteni a versenyszféra minimálbérét és 150 ezer embert el kéne küldeni az állami szférából 2015-ig.

Úgy tudni, hogy a feltételek nagyon megosztották a görög politikai döntéshozókat. Ráadásul két hónap múlva lesznek a parlamenti választások is. A görög statisztikai hivatal mai adatai szerint novemberben 20,9 százalékra nőtt a munkanélküliség, az októberi 18,2 százalék után. Az adóbevételek 7 százalékkal estek januárban decemberről, decemberben pedig 11,3 százalékos esést mértek az ipari termelésben éves alapon.

Felpörög a brit pénznyomda

A brit jegybank bejelentette, hogy már érzékeli a lassulást a fő exportpiacokon és maradtak az aggodalmai az euróövezeti országok adósságaival kapcsolatban is. A várakozásoknak megfelelően azt is bejelentették, hogy újabb 50 milliárd fonttal emelik az eszközvásárlási program keretét, ami így már 325 milliárd font. A BoE meggyőződése szerint egyelőre kevés esély látszik arra, hogy monetáris stimulus nélkül jól működne a pénzügyi rendszer.

Hozta a papírformát az Európai Központi Bank is

Nem változtatott 1 százalékos irányadó kamatlábán az EKB kormányzótanácsa, a döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az EKB immár második egymást követő hónapban tartotta az 1 százalékos kamatszintet azt követően, hogy novemberben és decemberben is 25 bázisponttal csökkentett irányadó kamatlábán. Korábban az EKB kormányzótanácsa áprilisban, majd júliusban 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre az erősödő inflációs nyomás miatt, azt követően, hogy közel két évig rekord alacsony, 1 százalékos szinten tartotta az alapkamatot.

Az új EKB-elnök, Mario Draghi november eleji kinevezése óta jelentősen enyhített monetáris politikáján a frankfurti székhelyű szervezet. A kormányzótanács a Draghi-korszak első két kamatdöntő ülésen, novemberben és decemberben is egyaránt 25 bázisponttal mérsékelte az euróövezeti kamatszintet. Ezen felül, a decemberi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi két, hároméves likviditási tendert hirdetett meg. Az első, december végi kihelyezés eredményeként csaknem 500 milliárd eurónyi többletlikviditáshoz jutott decemberben az euróövezeti bankrendszer. A második tender február végén lesz.

Elemzők szerint az EKB elsősorban a bőséges likviditási lépések, illetve a továbbra is magas infláció miatt tart szünetet a kamatemelési ciklusban. Az euróövezeti infláció - az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának múlt heti gyorsbecslése szerint - nem változott januárban, a felülvizsgált decemberi adattal megegyező évi 2,7 százalék volt. Az EKB "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt követ.

A magyar piac lemaradt

A forint gyengült, de nem tört ki abból a sávból, amit már egy hetet tart. Az eurót 292, a svájci frankot 241 forinton jegyzik. Az OTP Elemzésközpont szerint az elmúlt héten a hazai fizetőeszköz tovább erősödött a fontosabb devizák ellenében, és az euróval szemben többször is megpróbált áttörni a 290-nél lévő ellenálláson. Ez végül e hét szerdán sikerült, azonban a felértékelődés egyelőre nem bizonyult tartósnak.

Az elemzők szerint a forint árazását döntően a kedvező világpiaci hangulat (likviditásbőség, a görög megállapodással kapcsolatos bizalom) vezeti, illetve az ennek következtében erősödő euró. Piaci információk szerint nagyban csökkentek a forint leértékelődésére játszó pozíciók, és több nagy szereplő is a forint erősödése irányába épített fel szerződéseket. Az OTP elemzői rövidtávon az EUR/USD árfolyam alakulását látják döntőnek a forint szempontjából. Ha az említett devizapár áttöri az 1,3250-es ellenállást, és az euró tovább erősödik, az a forint és a régiós devizák esetében is felértékelődést hozhat.

A BUX 1,5 százalék körüli mínuszban van, a frissen gyorsjelentő Egis méretes, 3 százalékos zakóban áll a parketten, de gyengül a többi vezető részvény is, az OTP és a Mol is 2 százalékos mínuszban van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG