1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon nagy szerencsénk volt, hogy az európai adósságválság legújabb hulláma nem 300 forinthoz közeli eurónál, hanem az Orbán-Barroso találkozó utáni pozitív itthoni légkörben ért bennünket – mondja a Pioneer vezető elemzője. Kamatcsökkentés az EU/IMF megállapodás után képzelhető el, akkor viszont egyszerre egy egész sorozat. A spanyoloknak mentőcsomag kellhet.

„A harmadik évezred első nagy pénzügyi és gazdasági világválsága még korántsem ért véget, a kilábalás még hosszú éveket vehet igénybe. A fejlett világ a válság tüneteit brutális dózisban adagolt ’gyógyszereléssel’ (pénznyomtatással és költségvetési lazítással) próbálta kezelni, ami sikeresen megakadályozta a teljes összeomlást. A ’bedrogozott’ beteg – miközben kezd egyre inkább hozzászokni a gyógyszerekhez – több év elteltével sem tud saját lábára állni, panaszai időről időre kiújulnak, amit a gyógyszeradag emelésével próbálnak kezelni. Bár jelenleg Európa tűnik a legbetegebb kontinensnek, de az értékelésnél figyelembe kell venni, hogy az orvosok itt jóval óvatosabban bánnak a gyógyszerek adagolásával” – írja a Pioneer Alapkezelő.

Muszáj kockáztatni a negatív reálkamatok miatt

Forián Szabó Gergely vezető elemző szerint a helyzet talán már nem annyira vészes, az EKB által tavaly és végén és idén végrehajtott lépések miatt van védőháló, a eurozóna puhább landolást produkálhat. Az EKB csodafegyvere, az LTRO meglepően jól sült el, de ez nem tartott sokáig, mára ismét megingott a periféria. Hosszú távon nagy kérdés, hogy a pénzbőségnek lesz-e ereje a gazdaság fellendítéséhez? Másrészt jelenleg „bedrogozott állapotban” vannak a gazdaságok a pénznyomtatástól, de majd önállóan is lábra kell tudni állniuk, pénznyomtatásból fakadó stimulusok nélkül.

Beköszöntött a negatív reálkamatok időszaka a fejlett világban, 1,5 százalékon a német tíz éves állampapír-hozam, Japánban pedig egy százalék alatti. A megtakarítások értékének megőrzéséhez így kockázatot kell vállalni. Ha a negatív reálkamat tartósan fennmarad, ami nagyon valószínű, akkor olyanok is kockázatot fognak vállalni, akik ezt más körülmények között maguktól nemigen tennék. Ez a befektetések világát is torzítja – mondta a szakember.

A drachma nagyon fájdalmas megoldás lenne

A spanyol bankválság valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, és előbb-utóbb spanyol mentőcsomag is jöhet. Ha a spanyol bankrendszer reorganizációjának várható költségeit is számoljuk, akkor 100 százalék körüli is lehet a GDP-arányos hiány. Egyelőre próbálják a politikusaik tagadni, hogy külső segítség kell, de ez várhatóan változni fog.

A görög történet kezd leegyszerűsödni, a kérdésfeltevés lassan az lesz, hogy eurót akarnak-e, vagy drachmát. Ha így teszik fel a kérdést, akkor lehet, hogy másképp fognak dönteni, mert a drachma visszahozatalával rövid távon sokkal nagyobb jóléti veszteséget szenvednének – véli Forián Szabó Gergely. A fertőzés terjedése tűnik a legnagyobb kockázatnak, ezért már most is tűzfalat igyekeznek húzni Görögország köré. Görögország súlya azonban világszinten nem akkora, hogy nagy felfordulást okozna a világgazdaságban.

Nem jó túlértékelni a forint idei teljesítményét

Abszolút hozammal indulna a Pioneer Regatta

Abszolút hozamú alapot szeretnének indítani májusban Pioneer Regatta néven. Az alap mérsékelt kockázatú abszolút hozamú stratégiát követ majd, a rövid távú állampapírok RMAX indexe felett évente 3-4 százalékpont hozam elérése a cél. A többi abszolút hozamú alaphoz hasonlóan szabad kezet kapna az alapkezelő, szinte minden befektetési szegmenst le tudnak majd fedni, saját fundamentális elemzései alapján a budapesti befektetési csapat fogja kezelni a vagyont. A jegyzés május 14-től június 15-ig tart majd.

 

Itthon még mindig az EU/IMF hitelkeret a fő sztori, az EU adott egy kis engedményt. Óriási szerencsénk, hogy sikerült az Orbán-Barroso találkozón eredményt elérni, különben 300 forint/euró körüli szintről indultunk volna, onnét gyengült volna csúnyán tovább a forint. A megállapodás várható időpontjával kapcsolatban a harmadik negyedév a legreálisabb, de ennek is örülnek a piacok.

Január óta a forint erősödése minden más devizát lekörözött, csúcstartók vagyunk. Egy évre visszatekintve viszont kilenc százalékos veszteséggel az utolsók egyike a forint, az elmúlt egy évet tekintve már egyáltalán nem túl optimistán vannak árazva a magyar eszközök. Például Romániával, Törökországgal, Lengyelországgal összehasonlítva is kiugróan magas a CDS-árazásunk, óriási csődkockázatot és bizalmatlanságot jelez.

Adósságpályánk fenntarthatatlan, IMF nélkül nincs kamatcsökkentés

A magyar adósságpálya ilyen magas kamatszintek, hozamszintek mellett fenntarthatatlan, a hosszú hozamoknak lejjebb kellene jönniük ahhoz, hogy finanszírozhatóak maradjunk. Nagyon veszélyes adósságpályán mozgunk – mondta el az elemző.

Ha lesz IMF-megállapodás, akkor Forián Szabó Gergely szerint a Monetáris Tanács is jó szívvel vágja majd meg a kamatot, amit eddig a gyenge forint és a nagyfokú eladósodottság miatt nem szorgalmaztak. Ha elindulnak a kamatcsökkentések, akkor jöhet egy hirtelen nagyobb hozamcsökkenés, amikor a piac beáraz előre egy egész sorozatot.

Mély nyomokat hagyott az „elmúltpárév”

Két oldalról erősödhet a magas piac, javulhat eszközeink árazása, egyrészt ha csökken a „nemzetközi zaj”, másrészt, ha meglesz a hitelmegállapodás. Bár az utóbbi sem csodaszer, hitelkerettel is el tudja magát hagyni a piac, amint történt ez 2009 elején. De még ha be is indul egy egyértelmű fellendülés, akkor is sokáig óvatosak lesznek a befektetők, akkora nyomokat hagyott a fejükben az elmúlt pár év.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG