6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tetszik vagy sem, sokaknak a bitcoin volt 2013 egyik legnagyobb sztorija a pénzügyek és az informatika világában. Nem csoda, hogy sok tucatnyi klónja készült.

„Kedves Mikulás, Karácsonyra bitcoint szeretnék.” „Már alig várom, hogy a karácsonyi asztalnál a családom bitcoinnal kapcsolatos kérdéseire válaszolgathassak.” „A dogecoin legyőzi majd a bitcoint” – ehhez hasonló bejegyzésekkel van tele a Buttcoin.com nevű oldal.

Megértéséhez egy kis nyelvészkedés kell: a bitcoin nevű számítógépes pénz – amelyről először itt tudósítottunk, majd később számos más alkalommal – nevében a „bit” az információtovábbítás, a számítástechnika alapegységét jelenti, a „coin” pedig érmét, pénzdarabot. Ezt figurázza ki a „buttcoin” kifejezés, amelyben a „butt” a szótár szerint többek között tuskót, bunkót vagy… finoman szólva, tomport is jelent.

Az oldal poénjai azonban nem öncélúak, görbe tükröt tartanak a kriptopénz-jelenség elé, amely korántsem csak a bitcoinnal egyenértékű, mert annak már számos követője akadt (ezek az altcoinok, a bitcoin-alternatívák). Ezek hívei sokszor amellett érvelnek, hogy a bitcoinnak számos hiányossága van, például lassú a fizetési tranzakciók visszaigazolása, kevés, alig több mint kétmillió darab a forgalomba hozható összmennyiség, nagyon megdrágult, és már csak nagyon költséges és energiaigényes hardverrel lehet létrehozni, „bányászni” a további mennyiséget.

A rossz nyelvek szerint azonban nincs szó másról, minthogy sokan megirigyelték a bitcoin sikerét, azt, hogy akik időben ébredtek, megszázszorozhatták vagy ezerszerezhették befektetésüket, vagy megszedhették magukat bányászként. Elvégre csak az idén, 2013-ban a bitcoin értéke a Bitstamp tőzsdén 13,20 dollárról Szilveszter délutánra 735 dollárra emelkedett, ami hatvanszoros növekedés, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy néhány hete 1200 dollár közelében is volt, vagy hogy mennyi volt két-három éve.

A Bitcoinmagazine cikke 72 ilyen alternatív „fizetőeszközről” közöl adatokat, amelyek közül soknál felmerül, hogy létrehozói eleve félretettek belőle egy bizonyos mennyiséget maguknak, vagy „előbányásztak” belőle valamennyit, az is lehet, hogy titokban. Ez jól jelzi, hogy a meggazdagodási törekvésekről szóló gyanúknak lehet alapja, bár a cikk más szempontokat is felsorol, mint új technológiák kipróbálásának szándéka, elavult bányászhardverek hasznosítása stb. Vagy egy speciális környezetben, például csak egy adott honlapon, honlapcsoporton, szerencsejátékokhoz vagy online játékokhoz használatos speciális csereeszközről, tehát egyfajta zsetonokról, pontrendszerről van szó.

A számos pénznem között olyan mulatságos nevűek is vannak, mint a „hobonickels” (hobónikkel, HBN), PhilosopherStone („filozófusok köve”, PHS), Bottlecaps (söröskupak, CAP) vagy a felnőtt szolgáltatásokhoz létrehozott SexCoin („szexérme”, SXC). Ezek mindegyikének gyorsan kitaláltak háromjegyű kódot is, mint a forintnál a HUF, és a legtöbbel, mintegy hatvanfélével legalább a Cryptsy nevű tőzsdén, vagy inkább platformon lehet kereskedni.

Némelyik közülük azonban korántsem biztos, hogy múló hóbort vagy játék. Ha ellátogatunk a Coinmarketcap.com oldalra, amely a különböző kereskedési platformok adatai alapján az egyes „kriptopénzek” kapitalizációját számolja ki, érdekes dolgokat találunk. Az, hogy a bitcoinok kapitalizációja – vagyis az összes bitcoin együttes értéke piaci áron számolva – árfolyamtól függően 8-12 milliárd dollárra rúg, még nem meglepő.

Az viszont már igen, hogy az OpenCoin nevű magánvállalkozás terméke, a ripple is elérte a milliárdos nagyságrendet, 2,7 milliárd dollárt ért ma, a litecoinok összértéke pedig a 600 millió dollárhoz közelített. A litecoin, amely a bitcoin kissé módosított verziója, egyre inkább a bitcoin kisöccsének látszik, egyre elterjedtebb, például sok más ilyen alternatív pénzecskét is jegyeznek litecoinban. Mondják róla azt is, hogy az a szürke kis litecoin a bitcoinnak, mint ami az ezüst az aranynak. Sőt, sok más kriptopénz a litecoin valamilyen variációja, ahogy a már linkelt Bitcoinmagazine- táblázatából is kitűnik.

Ami még szintén meglepő, hogy ezeken kívül is van nyolc másik kriptopénz, amelyek értéke eléri a százmillió dollárt, és vagy két tucatnyi, amely legalább egymillió dollárra vitte. Trónkövetelők tehát vannak bőven, nem tudni, ki fog befutni. Lehet, hogy a bitcoin egyfajtra aranyként kincsképző, megtakarítási eszköz marad, és valami más fog a pénzforgalomban fontos szerepet betölteni? Vagy valamelyik az összes többit kiszorítja majd?

Nem tudni, és nem is biztos, hogy pénznem kérdése. Az valószínű, hogy – ahogy Blummer Tamás hazai bitcoin-szakértő a Privátbankárnak elmondta – a pénzügyi rendszer komoly változások előtt áll, az új fizetési technológiák alaposan fel fogják forgatni, pénznemektől függetlenül is.

A komolytalanabb, de tanulságos vizekre visszatérve, a kriptopénz-őrület egyik legszebb és legújabb hajtása a kutyufitying. A fordítás eléggé önkényes, a dogecoin első tagja a kutya egyik megnevezése az angolszász szlengben, a második, mint említettük, érmét jelent. (Ráadásul egy, az interneten képeivel híressé vált kutyára, egy „mémre” is utal.) Egyesek szerint az egész viccnek indult, a Wikipedia szerint pedig egy programozó kísérletezni akart a kriptopénzek programozásával, mindenesetre meglepő módon kedveltté vált, összértéke majdnem nyolcmillió dollár volt ma, szilveszterkor.

(Fotó: Zazzle.com)

Egyik nagy előnye, hogy populáris, sok van ugyanis belőle és könnyű előállítani – százmilliárd darabig is elmehet, amiből 18 milliárdot már ki is bányásztak. Ugyanakkor persze így a nagy kínálat miatt csak filléreket ér. Ugyanakkor remek példája annak is, hogy új számítógépes pénzeket létrehozni milyen könnyű.

Talán nem csak az angolul tudóknak ajánlott megnézni a lenti videót, amely a bitcoin-őrület és a bitcoinnal kapcsolatos hihetetlen történetek – régen valaki pizzát vett több ezer bitcoinért, ami most sok millió dollárt érne, a másik férfi rég elfelejtett elfekvő bitcoinjaiból lett milliárdos és vett óriási házat – paródiája. „Hogyan légy milliomos úgy, hogy meg sem próbáltad”, „ könnyű módja a meggazdagodásnak”, „Te is lehetsz dogecoin-milliomos” – mondja a videó, amelyen a milliárdos kutyát szépségkirálynők ajnározzák, és vagyona percenként ezrekkel nő akkor is, ha alszik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos