<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Fordulópontjához érkezett a megújuló energia, ma már nagyobb kapacitás épül ki ebből, mint szénből, gázból olajból származó energiaforrásokból együttvéve – írja a Bloomberg. Számos érv van amellett, hogy ezt az olcsó olaj sem állíthatja meg. Dániában pedig már olcsóbb a szélenergia, mint a tervezett új brit atomerőműé. Paks 2 kilátásai romlanak.

Az áttörés már 2013-ban megtörtént, amikor 143 gigawattnyi megújuló energiaforrást állítottak üzembe, szemben a fosszilis energiahordozók 141 gigawattjával. A Bloomberg keddi konferenciáján bemutatott elemzés szerint az eltolódás csak gyorsulni fog, 2030-ban már négyszer annyi megújuló energiával bővítik a kapacitásokat, mint fosszilis energiával. Azt is elmondták, hogy ezen az olaj és gáz árának esése sem változtat. Az előrejelzés szerint főleg a napenergia súlya nő majd nagyon gyorsan.

Hiába az olcsó olaj

Hét ok, amiért a megújuló energia terjedését nem állítja meg az olcsó olaj – írja egy korábbi cikkében az amerikai hírügynökség. Az első, hogy nem helyettesíthetők egymással teljesen, az olaj főleg járművekben hasznosul, a napenergia pedig az elektromos hálózatban. Az olaj még 50 dollár alatti árfolyamnál is túl drága lenne elektromos áram előállítására.

A valódi fenyegetést nem is az olcsó olaj, hanem az olcsó áram jelentené a megújuló áramforrások számára, ám az áram ára továbbra is felfelé tart – említik második helyen. A harmadik érv, hogy a napelemek ára továbbra is folyamatosan esik, illetve hatékonyságuk növekszik. Negyedik, hogy az elektromos autók terjedése már 2010-től nem mutat összefüggést a benzinárakkal – ennek okaként több tényezőt is felsorolnak, például az üzemanyagokat terhelő igen magas európai adókat.

Állam bácsi, ne kavarj

Az ötödik érvük, hogy a benzinkutakon az árak nem estek annyit, mint a nyersolaj világpiaci ára (amely kevesebb mint felére süllyedt tavaly nyár óra). Itt az államok szerepe fontos, van, ahol adót emeltek (Kína), másutt az állami ártámogatást csökkentették (India). Hatodik helyen említik, hogy az olaj ára nem fog örökké ilyen alacsony maradni. Hetedik pedig, hogy a megújuló energiával foglalkozó cégekbe továbbra is ömlik a tőke.

A Mol közgazdászainak „Guruló Hordó” nevű blogja szerint "pár éven belül már nálunk is olcsóbb lehet naperőművet építeni, mint atomerőművet. És az egészben az a legjobb, hogy ehhez állami támogatásra sem lesz szükség". Ezt egyrészt a napelemek árának drasztikus csökkentésétől várják, de az áramtermelés decentralizálását is előre vetítik.

Kegyelemdöfés Orbán álmának?

Említik a német E.On példáját, amely tavaly bejelentette, hogy kettéválik, egy hagyományos kapacitásokkal rendelkező cégre és a jóval nagyobb növekedési potenciállal rendelkező megújuló üzletre. Arról a problémáról, mely szerint a napenergia (és a szélenergia) nem mindig áll rendelkezésre, a szakértők optimistán nyilatkoztak, azt várják, hogy a múltbeli technikai fejlődés folytatódik és a napközben termelt áramot el fogjuk tudni raktározni estére.

„Érik a kegyelemdöfés Orbán paksi álmának” címmel írt a témában cikket tegnap a Hvg.hu is, amelyben azt írják, hogy a Dániában működő tengeri szélenergia-termelő platformok áramtermelése jelenleg már olcsóbb, mint az Egyesült Királyságban majdan felépíteni szándékozott atomerőművé. Korábban 2020 körülire várták, hogy a szélerőművek termelte energia ára pariban legyen az összes többi energiatermelő technológiával, de most arra jutottak, hogy ez a helyzet tulajdonképpen már most előállt.

Kaliforniában az áram is zöldebb

Sőt, pusztán a termelési költségeket figyelembe véve a tengeri szélerőművek már olcsóbbak a CCGT-knél is, azaz a kombinált ciklusú gázturbinás erőműveknél.

A napenergia terjedését jól jellemzi, hogy Kaliforniában egyetlen év alatt a felhasznált elektromos áram 1,9 százalékáról öt százalékára nőtt a napenergia aránya, elsőként érte el ezt a határt az USA tagállamai között – írja szintén a Bloomberg. Ráadásul ez még csak a napsugaras klímájú állam nagy áramtermelőinek számait tartalmazza, a háztetőkre szerelt napelemtáblák, amelyek szintén nagyon elterjedtek, nincsenek benne.

A vízenergiával együtt a megújuló áramforrások az állam felhasználásának több mint harmadát biztosítják. Úgy, hogy a vízenergia termelése egyébként felére csökkent az államot sújtó rekordsúlyosságú, 1200 éve nem látott mértékű szárazság miatt.

Német autópálya zajvédő falát napelemekkel borítják (fotó: Wikimedia Commons)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos