<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A hosszú hétvége után szinte minden tőzsde eséssel tért vissza. A dollár és a jen megint erősödik, a nyersanyagárak kritikus szinten állnak. Az európai kötvényhozamok tovább emelkedtek. Úgy tűnik, a húsvét mindent hozott a piacokra, csak nem megváltást. Gyengül a forint is.

Meglepte a piacokat a hajnali kínai hír. A világgazdaság motorjának tartott ázsiai országnak márciusban többlete volt a külkereskedelemben, esett az import. Az export 8,9 százalékkal, az import 5,3 százalékkal nőtt. Az elemzők hiányt vártak a külkerforgalomban. Az adat megkérdőjelezi, hogy Kínának sürgető további gazdaságösztönző lépések bevezetése. Az adat egyrészt lehet jó hír, ugyanis azt is ki lehet belőle olvasni, hogy nőtt a kereslet a kínai cikkek iránt, ugyanakkor inkább azt mutatja, hogy csökkent a kínai belföldi kereslet.

Ráadásul ugyancsak márciusra csökkent a kínai infláció. Az ország kereskedelmi minisztere bizakodóan beszélt a kilátásokról, azt mondta, hogy a stabilizálódó amerikai gazdaság és az európai adósságválság csitulása arra utal, hogy a kínai külkereskedelem is növekvő pályára állhat a második negyedévben.

Egy másik hajnali hír szerint a Japán Központi Bank változatlanul hagyta a 0 és 0.1 százalék közötti kamatot, és nem jelentettek be újabb monetáris lazítást, egyelőre nincs szó újabb kötvényvásárlási programról. A központi bank szerint még lassul az amerikai gazdasági növekedés, de Európa esetében megállt a romlás és a pénzügyi piacok általában stabilizálódtak. Japánban a gazdasági aktivitás az élénkülés jeleit mutatja, de egyelőre többé-kevésbé szinten maradt. A hír önmagában még nem okozna esést, viszont a múlt héten az amerikai Fed és az EKB kommunikációja is arra utalt, hogy leállítanák a pénznyomdát. Ha a világ legnagyobb jegybankjai egyszerre állítanák le a mennyiségi lazító programokat, az a Privátbankár által megkérdezett elemzők szerint jelentős eséssel járna.

A piacokat ugyanakkor még mindig gyengíti az a pénteki amerikai makrohír, amely szerint az amerikai munkaerőpiacon mindössze 120 ezer új munkahely keletkezett, szemben a várt 200 ezerrel. Az adat csalódást okozott, de már csak hab volt a tortán, miután folytatódott az európai kötvényhozamok emelkedése. A spanyol, olasz és francia állampapírokat egyre drágábban értékesítik, ami azt jelzi, hogy a piac egyre kevésbé bízik a perifériás országok hiányproblémáinak megoldásában.

A forint reggel ismét a gyengülés jeleit mutatta, bár konkrét hír nem érkezett a hazai piacra, a befektetők egyértelműen az IMF/EU tárgyalásokat nézik. Ezzel kapcsolatban Pleschinger Gyula, a NGM államtitkára, a tárgyalások egyik résztvevője a Privátbankárnak adott interjúban azt mondta, hogy elkerülhetetlen a megegyezés, bár az rendkívüli erőfeszítésbe kerül.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG