1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az előző 11 esztendőben mindig nőtt az arany ára. A piac szereplői most azért idegesek, mert nem tudják, hogy a január 31-ével záruló pénzügyi évben is sikerül-e fenntartani az emelkedő trendet.

Persze erre minden reményük meg van, bár még egy hónap van a zárásig. A karácsonyi hétvégén az arany unciánkénti ára 1651 dollár volt, ami öt százalékkal magasabb, mint az év utolsó kereskedési napjának meghatározó értéke, vagyis az 1574 dolláros ár. Nem is olyan rég még 10% felett járt az idei év dollárban mért árfolyamnyeresége az aranynál. Hogy az év végén most mégis minden annyira másként alakul, mint ahogy arra korábban számítani lehetett, arra nehéz igazán jó magyarázatot találni. Lehet egy nagy piaci szereplő keze a dologban, aki abban érdekelt, hogy az év zárónapjára mesterségesen nyomja le az árakat, de lehet szerepe benne az USA költségvetését megtizedelő, küszöbön álló fiskális szakadéknak. Ez a fogalom a költségvetési hiány csökkentése céljából törvényileg már korábban eldöntött adóemelésekből és kiadáscsökkentésekből álló, tehát automatikusan érvénybe lépő intézkedéscsomagot takar, amely ismét recesszióba, más szóval gazdasági szakadékba taszíthatja az Egyesült Államokat.

Az infláció egyelőre csak lehetőség, a hivatalosan mért pénzromlási adatok még nem jeleznek a „normálisnál” nagyobb mértékű drágulást. Jobban felpörögni a számláló valószínűleg majd csak akkor fog, amikor visszatér a bankok hitelezési kedve, és a gazdaság szereplőinek pangó aktivitása ismét életre kel. Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium a héten felfelé módosította a gazdaság harmadik negyedéves növekedésének ütemét. Az már csak a GDP-számítás külön érdekessége, hogy a vállalatok készletberuházásai, azaz a megtermelt, de el nem adott javak is a nemzeti összterméket növelik. A jelentés meg is említi, hogy éppen ez a tétel volt a növekedés fő motorja, de az eladatlan készletek igencsak elgondolkodtató okát már nem firtatja. Az összképet az meg aztán pláne elrondítja, hogy a szolgáltatásokra költött fogyasztói kiadások és a vállalati beruházások a harmadik negyedévben csökkentek - írja az aranypiac.hu.

Mindenesetre aki ebben máris az amerikai gazdaság visszatérő erejét látja, az hajlamos lehet a főként biztonságos menedékként népszerű sárga nemesfémnek hátat fordítani, és inkább más befektetési eszközök, például a részvények felé kacsingatni. Korai lehet azonban az éledező konjunktúra felett érzett önfeledt öröm, hiszen nem csak a fiskális szakadék hagy még nyitva bőven kérdéseket, hanem az is, hogy a gazdaságok jegybanki pénzinjekciók nélkül, a maguk erejéből is életképesek-e.

Kik vesznek aranyat?

Úgy igazán nem akarnak ebben hinni sem az aranyra specializálódott befektetési termékeket kínáló ETF-alapok befektetői, sem egyes japán nyugdíjalapok, de maguk a jegybankok sem. A betéteseik pénzét fizikai aranyba fektető ETF-ek az elmúlt héten ismét újabb rekordra, 85 millió uncia közelébe tornászták fel aranykészleteiket. A Wall Street Journal pedig arról cikkezett, hogy néhány japán nyugdíjpénztár is felfedezte magának az aranyat és elkezdett bevásárolni. Emellett a feltörekvő országok jegybankjai is lankadatlanul veszik a sárga nemesfémet. A legfrissebb adatok szerint csak novemberben Brazília több mint 14, Oroszország majdnem 3, míg Fehéroroszország másfél tonna aranyat vásárolt, nem beszélve az őszi 3 hónapban több mint 25 tonna aranyat bespájzoló Irakról.

Az utóbbi öt hónap emelkedő trendje már december elején megtört az aranynál, és ezzel felsejlett egy további áresés lehetősége. Az azóta kirajzolódó markáns korrekció ennek ellenére váratlan fejlemény. Az erős támasznak gondolt 1.680 dollár környéki árfolyamszint ezúttal különösebb ellenállás nélkül esett el, nem úgy mint november első napjaiban, amikor még képes volt innét ismét emelkedőbe fordulni a jegyzés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG