1p
Második napja folytatódott az euró gyengülése a dollárral szemben, közben a forint piacán is tovább tart az eladói túlsúly. A háttérben főleg a Fed jegyzőkönyve és a vártnál gyengébb európai adatok állnak, de hajnalban Ausztrália is bedobta a maga bombáját. A forintpiac az IMF/EU-tárgyalások elhúzódása miatt ideges.

Tegnap késő délután óta jelentősen erősödött a dollár az euróval szemben, az EUR/USD egyre lejjebb kerül az 1,32-es szint alatt. A dollárt a Fed kedd este közzétett jegyzőkönyve kezdte erősíteni. Abból ugyanis arra lehetett következtetni, hogy az amerikai monetáris döntéshozók nem igazán rajonganak a QE3 ötletéért, azaz valószínűleg hiába várjuk az újabb amerikai monetáris lazítást. A jegyzőkönyv kikerülése után rövidesen hatalmasat erősödött a dollár az euróval szemben arra a várakozásra, hogy a Fed nem nyomtat több zöldhasút.


A dollár erősödése lehúzta a nyersanyagokat is, az amerikai WTI olaj ára 103 dollár alá került és jelentős esés volt az arany piacán is.

Ausztráliával is számolnunk kell

A mai esés sebességét felgyorsította a hajnali ausztrál hír, amely szerint az ország külkereskedelmi mérleghiánya váratlanul drasztikusan megnőtt februárban. Erre a hírre azért reagált különösen érzékenyen a piac, mert az ausztrál exporttermékek (szén, birkabőr, gyapjú, brikett, fémek) kivitele csappant meg jelentősen. A nagy ijedelmet elsősorban a kínai kereslet visszaesése okozta. A piaci szereplők amúgy sem emésztették még meg igazán azt az ellentmondást, hogy a hivatalos, és az HSBC általközzétett kínai feldolgozóipari adat között éles ellentmondás van, előbbi ugyanis a szektor javulását, utóbbi folyamatos lecsúszást jelzett.

Spanyolország: maňana-maňana

Mintha beteljesülni látszana a spanyol „néplélekkel” kapcsolatos vélekedés, amit jól tükröz a maňana-maňana (kb.„ejj ráérünk arra még”) spanyol szólás. A hatalmas ibériai ország olyan durván hagyta elszállni az államadósságát, a munkanélküliséget, a pénzügyi szektor kitettségét, az oktatás reformját, mintha azt soha senki nem kérte volna számon.  Napok óta aggasztó hírek jönnek megint az euróövezet perifériás részeiről. A célkeresztben maradt Spanyolország, ahol hónapok óta mindenki számára köztudottan nagy a baj, viszont a piaci közösség csak akkor rántja elő a spanyol-kártyát, ha épen nincs más téma. Ma éppen meredeken megugrottak az euróövezet gyengébb pénzügyi helyzetű perifériális szuverén adósainak törlesztéskockázat-biztosítási árazásai a piac által gyengének minősített spanyol kormánykötvény-aukció után.

Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit elemzői kimutatták, hogy az irányadó ötéves futamidejű spanyol állampapírok CDS középárfolyama hatalmas, 20 bázispontos emelkedéssel 457 bázispontra nőtt; ez az idei év eddigi legmagasabb spanyol CDS-árazása. A szerdára kialakult spanyol CDS-középárfolyam azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves spanyol államkötvényre jelenleg 457 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon, 20 ezer euróval drágábban, mint egy nappal korábban. A Markit felidézi, hogy Spanyolország a meghirdetett 2,5-3,5 milliárd eurós értékesítési célsáv legalján, 2,59 milliárd euróért tudott csak új kötvényeket eladni, az alacsony értékesítési célhoz mérten is gyenge túljegyzés mellett.

Az euróövezetből újabb rossz hír jött

Közben egy egyébként pozitív hír is rosszul csapódott le a piacon. A vártnál jobb lett márciusban az euróövezeti szolgáltatóipari beszerzési menedzser index, a Markit gazdasági kutatóintézet bejelentése szerint a hónapban 49,2 pontot ért el a mutató. Az elemzők kevesebbet, 48,7 pontot vártak, a februári 48,8 után. A eredmény azonban így is az ágazati teljesítmény növekedését jelző 50 pontos szint alatt van, sőt a feldolgozóipari mutatóval együtt azt vetíti előre, hogy az euróövezeti gazdaság - a tavalyi utolsó negyedévet követően - az első negyedév egészében is zsugorodott, vagyis már technikai recesszióba sodródott.

A Market szerint a magas olajárak márciusban tovább emelték a bekerülési árakat, ami a feldolgozóipari és szolgáltatói szektor számára egyaránt érezhető volt: a bekerülési árak inflációja kilenc hónapja a legmagasabb volt márciusban. Országonkénti bontásban a legnagyobb euróövezeti gazdaságokban - Németországban és Franciaországban - több havi mélypontra süllyedt a szolgáltatási szektor teljesítményét jelző mutató, bár még 50 pont felett maradt, míg Spanyolországban és Olaszországban 2-havi csúcsra nőtt, igaz csupán az 50 pont alatti tartományban.

Ugyanakkor a feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzser index összesítéséből kialakuló átfogó mutató 49,1 pont lett márciusban, így elemzők úgy vélik, hogy az első negyedév egészében az euróövezet gazdasága nem tudott növekedést felmutatni, sokkal inkább zsugorodott. Ez, együtt a tavalyi utolsó negyedéves euróövezeti teljesítménycsökkenéssel már az jelentheti, hogy a zóna technikai recesszióba süllyedt.

Egyre nő a tét a forintpiacon

A forint második hete mutat inkább a gyengülés, mint az erősödés irányába, bár érdemi mozgás nem igazán látszik. A köztársasági elnök dolgozatlopása és az azt követő lemondás nem hatott a hazai eszközökre, részben az államfői státusz súlytalansága, részben a fennálló kormánypárti kétharmados többség miatt, ami gyakorlatilag azt jelöl elnöknek akit akar. Annál inkább reagál a hazai deviza arra a fokozódó elégedetlenségre, ami az IMF/EU tárgyalások csúszása miatt alakult ki. Két nagy elemzőház, a Societe Generale és a Nomura máris olyan jóslatokkal rukkolt elő, amelyek szerint a tárgyalások nem is jönnek létre és a forint emiatt bőven a 300-as euróval szembeni szint fölé kerülhet.

 

A kormány kommunikációja már nem hatja meg a forint piacát, nagyjából arra korlátozódik, hogy Fellegi Tamás mikor utazik Washingtonba, vagy vissza. A Matolcsy György vezette NGM kommunikációs csapatát pedig a piaci szereplők túl régen ismerik ahhoz, hogy bármilyen közleményükre reagáljanak. A forint határozottan gyengül, ugyanakkor a vesztesége messze nem végletes, a hazai deviza nem tört ki abból a sávból amelyben hetek óta mozog. A forintot főleg a nemzetközi hírek mozgatják és éppen ez a baj, ugyanis az európai (főleg spanyol) gondok eszkalálódása a hozamszintek további emelkedését, és ezzel a forint előnyének lassú elolvadását hozhatja.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG