<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egy régebben felvett, drágább hitel kiváltására több lehetőség is van: kisebb összegű tartozás kiváltása a legtöbb személyi kölcsön segítségével megoldható, a nagyobb összegű lakáshitelek kiváltására pedig ott vannak a fogyasztóbarát lakáshitelek vagy a szabad felhasználású jelzáloghitelek. Van azonban egy ezeknél kedvezőbb megoldás is, ha szabadulnánk a drága tartozástól: a babaváró hitel, ami 10 millió forint kamatmentes kölcsönt jelent - feltéve, ha minden feltételnek megfelelünk.

A babaváró hitel felhasználását nem korlátozza a rendelet, ebből kifolyólag számos célra felhasználható. Az igénylők többsége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése alapján lakáscélra költi, egy kisebb részük viszont egy korábban felvett hitel kiváltását célozza meg a segítségével. Utóbbi megoldással tetemes kamatköltség megspórolható, hiszen egy kamatmentes kölcsön törlesztése olcsóbb bármelyik másik piaci hitelénél. A Bank360.hu elemzői azt számolták ki, mennyit nyerhetnek az adósok a babaváró hitellel, ha egy lakáshitelt váltanak ki a segítségével.

Öt év után is sokat nyerhetünk

Öt évvel ezelőtt, 2016 júliusában az átlagos teljes hiteldíjmutató (thm) a lakáshiteleknél 5,66 százalék volt - ezzel az értékkel számoltunk a példában is. 12 millió forintot 20 éves futamidőre, fix kamatozás mellett 83 635 forintos havi törlesztőrészlet mellett lehetett felvenni, a teljes visszafizetendő összeg pedig valamivel több mint 20 millió forint. Öt év elteltével ötmillió forint körüli összeget már belefizettünk a hitelbe, a fennálló tőketartozás pedig 10 millió forint körül van - ez azért van így, mert a kamatfizetés szabályai alapján a futamidő első időszakában több kamatot és kevesebb tőketartozást törlesztünk.

(Fotó: Pexels)(Fotó: Pexels)

Ha ennek a 10 millió forintos tartozásnak a kiváltásához szeretnénk lakáshitelt felvenni, akkor a meglévő hitel kamatánál bőven találhatunk kedvezőbbet. Az adósságrendezésre is felvehető lakáshitelek között akár 4,85 százalékos THM-mel is találhatunk fix kamatozású kölcsönt: 15 éves futamidőre a havi törlesztőrészlet így 77 783 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 14 000 940 forint. Így a váltásnak köszönhetően körülbelül egymillió forintot nyerhetünk a hitelkiváltással ennél a példánál, hiszen ez a hitel és már kifizetett összeg ennyivel kevesebb annál, mint amit akkor kellene fizetnünk, ha nem váltjuk ki a kölcsönt.

Babaváró hitellel még többet spórolhatunk - de vannak hátrányok is

10 millió forint babaváró hitelt 48 026 forintos induló törlesztőrészlettel vehetünk fel, van azonban egy bökkenő: a legrövidebb futamidő, ami szóba jöhet, 19 év - ennél rövidebb futamidőt nem választhatunk az 50 ezer forintos törlesztőrészlet limit miatt. Vagyis négy évvel tovább tartana a törlesztés, mintha a lakáshitelt választanánk, cserébe a teljes visszafizetendő összeg mindössze 10 503 240 forint, mivel a felvett hitelen kívül csak a kezességvállalási díjat kell kifizetni - ha legalább egy gyermeket vállalunk öt éven belül. Ezzel az eredeti visszafizetendő összeghez képest akár 4,5 millió forint körüli összeget is spórolhatunk. Sőt, ha az igénylést követően megszületik a második gyermek, akkor a fennálló babaváró hitel tartozás 30 százalékát elengedi az állam, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást.

Csak gyerekvállalással éri meg a babaváró

Ha mégsem történik meg a gyermekvállalás öt éven belül, akkor 1 959 026 forint kamattámogatást kell visszafizetni egy összegben. Ezzel még mindig jobban járnánk, mint az eredeti hitellel, viszont azzal is számolni kell, hogy a futamidő hátralévő részében kamatot számolnak fel a fennmaradó tartozásra - ez a jelenlegi referencikamattal számolva, a már visszafizetett összeggel kiegészítve pedig meghaladná a 2016-ban felvett lakáshitel költségeit is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG