5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A járványhelyzet után felértékelődik a biztonság, nincs ez másképp a hitelek terén sem. A Bank360.hu csapata annak járt utána, hogy milyen előnyei vannak ebből a szempontból a CSOK-nak a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben, és mire érdemes odafigyelni, ha igénylésre adjuk a fejünket.

A CSOK és a kedvezmény mellé igényelhető CSOK-hitel több szempontból verhetetlen alternatíva a piaci jelzáloghitelekkel összehasonlítva: a két konstrukcióval akár 25 millió forintot is felhasználhatunk lakásvásárlásra, építésre vagy bővítésre, amiből legfeljebb 10 millió forint a vissza nem térítendő állami támogatás, míg a mellé igényelhető hitel maximum 15 millió forint lehet akár 25 éves futamidővel.

Mitől biztonságosabb a CSOK a hagyományos jelzáloghiteleknél?

A legalább három gyermeket vállalók számára mindenképpen érdemes a CSOK-ot választani a Bank360.hu szerint, hiszen vitathatatlan előnyei vannak:

  • egyrészt a vissza nem térítendő állami támogatás miatt kevesebb hitelre lehet szükség, ha a CSOK és a saját megtakarítás önmagában nem elég a vásárlásra.
  • Ugyanakkor ez a hitel lehet akár CSOK-hitel is, amely abszolút győztes a kamatok tekintetében, hiszen az garantáltan legfeljebb 3 százalék.
  • A kedvezményes kamatozás pedig fixen alacsony, azaz nem fog emelkedni a törlesztőrészletünk a futamidő alatt.
  • Ha piaci hitelre is szükség van a vásárláshoz, a CSOK támogatás önmagában is elfogadható önerőként több pénzintézetnél is - jellemzően akkor, ha már megszületett gyermekek után igényeljük a kedvezményt.
  • Nagy előny most, hogy azok is forráshoz juthatnak a feltételek teljesítésével, akik esetleg a járvány miatt olyan - a banki hitelbírálat szempontjából kockázatosnak ítélt - munkakörben dolgoznak, amellyel egyébként nem feltétlenül kapnának most hitelt.

A Bank360.hu egy ingatlanvásárlás példáján mutatja be, mennyit spórolhat egy háromgyermekes család: egy 28 millió forint értékű újépítésű ingatlanhoz igényelhetnek 10 millió forint vissza nem térítendő CSOK-ot. Így már csak 18 millió forintot kell előteremteni. Ebből 15 millió forint lehet kedvezményes CSOK-hitel és feltételezzük, hogy rendelkeznek 3 millió forint önerővel. Ha a kölcsönt 20 éves futamidőre veszik fel, a törlesztőrészlet a futamidő végéig garantáltan legfeljebb 3 százalék, ami a szakportál kalkulációi szerint 83 190 forintos törlesztőt jelent havonta.

Vessük össze ezt a kölcsönt egy fix, piaci kamatozású hitellel, amelyet szintén 20 éves futamidőre vennénk fel nettó 250 000 forintos igazolt jövedelem érkeztetésével: még a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek között is 4,99 százalékos éves kamattal találhatunk hitelt, aminek a törlesztőrészlete havonta 98 911 forint, azaz több mint 15 ezer forinttal drágább. Érdemes egy pillantást vetni a futamidő végéig kifizetett összegre is:

Ahogy láthatjuk, az államilag támogatott hitellel több mint 3,9 millió forintot spórolhatunk. Bank360.hu megjegyzi: a költségek jóval magasabbak lennének, ha tisztán piaci hitelből akarnánk finanszírozni a vásárlást. Ebben az esetben 8,4 millió forint önerőre is szükségünk lenne, mivel a bankok jellemzően az ingatlan értékének 70 százalékáig hiteleznek. A 19,6 millió forintos kölcsön törlesztőrészlete pedig az összehasonlítás alapján kicsit kevesebb, mint 130 000 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 31 millió forint körül alakulhat a választott banktól függően.

A CSOK ugyanakkor nem csak három gyermek vállalásával érhető el: már egy gyermeknél is 600 000 forint az állami támogatás, kettőnél új lakás vásárlása vagy építése esetén 2,6 millió forint, és elérhetővé válik 10 millió forint CSOK-hitel is. A pontos feltételekért érdemes itt alaposan megismerkedni a CSOK-kal.

Nem olyan nehéz az igénylés, mint amilyennek tűnik

A hatalmas pénzügyi előny elvitathatatlan, nem csoda, hogy rendszeresen érkeznek kérdések a Bank360.hu-hoz, leginkább az igénylők alkalmasságát igazoló szükséges dokumentumokkal kapcsolatban.

A szakportál szerint sokkal egyszerűbb az igénylés, mint azt sokan vélik, hiszen legtöbbször az igazoló dokumentumok időigényes beszerzése helyett elég csak nyilatkozni a banknak, amelyet aztán a NAV ellenőriz. Nyilatkozni kell például büntetlen előéletről, köztartozás-mentességről, házastársi kapcsolatról vagy éppen a meglévő gyermekekről. Ha CSOK igénylésére vállalkozunk, érdemes minél hamarabb tájékozódni az aktuális feltételekről.

A Bank360.hu viszont felhívja a figyelmet egy gyakran felmerülő kérdéssel kapcsolatban: az egyik legfontosabb kritérium teljesítéséről, a folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyról nem elég a nyilatkozat, be kell mutatni az igazolást legalább az egyik félnek, ha házastársak vagy élettársak igényelnek. A TB-jogviszonnyal kapcsolatban fontos tisztázni: míg használt lakás esetén gyermekszámtól függetlenül legalább 180 napot kell igazolni a CSOK-hoz, addig új lakás esetén, ha legalább 3 gyerek után igényeljük a 10 millió forintot, már legalább 2 évre van szükség, amiben összesen legfeljebb 30 nap megszakítás megengedett.

Újdonság, hogy amennyiben a hitelintézet elutasította az igénylést, Egyesült Királyságban fennálló jogviszony elfogadható lehet méltányosságból, amelyet a kormányhivatal gyakorolhat. Sőt, a pandémiás helyzet miatt a veszélyhelyzet idején és az azt követő 30 napban történő TB jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig. Mint ismert, a veszélyhelyzet június 18-án ért véget. A másik TB jogviszonyt érintő engedmény, hogy ha újra dolgozni kezd az igénylő, akkor a veszélyhelyzet idején kimaradt napokat is biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG