BUX
36 222.58
+2.34%
+828.00
OTP
10 900.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 860.00
+2.14%
+39.00
RICHTER
6 895.00
+5.67%
+370.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
2020. június 27. 11:59

A járványhelyzet után felértékelődik a biztonság, nincs ez másképp a hitelek terén sem. A Bank360.hu csapata annak járt utána, hogy milyen előnyei vannak ebből a szempontból a CSOK-nak a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben, és mire érdemes odafigyelni, ha igénylésre adjuk a fejünket.

A CSOK és a kedvezmény mellé igényelhető CSOK-hitel több szempontból verhetetlen alternatíva a piaci jelzáloghitelekkel összehasonlítva: a két konstrukcióval akár 25 millió forintot is felhasználhatunk lakásvásárlásra, építésre vagy bővítésre, amiből legfeljebb 10 millió forint a vissza nem térítendő állami támogatás, míg a mellé igényelhető hitel maximum 15 millió forint lehet akár 25 éves futamidővel.

Mitől biztonságosabb a CSOK a hagyományos jelzáloghiteleknél?

A legalább három gyermeket vállalók számára mindenképpen érdemes a CSOK-ot választani a Bank360.hu szerint, hiszen vitathatatlan előnyei vannak:

  • egyrészt a vissza nem térítendő állami támogatás miatt kevesebb hitelre lehet szükség, ha a CSOK és a saját megtakarítás önmagában nem elég a vásárlásra.
  • Ugyanakkor ez a hitel lehet akár CSOK-hitel is, amely abszolút győztes a kamatok tekintetében, hiszen az garantáltan legfeljebb 3 százalék.
  • A kedvezményes kamatozás pedig fixen alacsony, azaz nem fog emelkedni a törlesztőrészletünk a futamidő alatt.
  • Ha piaci hitelre is szükség van a vásárláshoz, a CSOK támogatás önmagában is elfogadható önerőként több pénzintézetnél is - jellemzően akkor, ha már megszületett gyermekek után igényeljük a kedvezményt.
  • Nagy előny most, hogy azok is forráshoz juthatnak a feltételek teljesítésével, akik esetleg a járvány miatt olyan - a banki hitelbírálat szempontjából kockázatosnak ítélt - munkakörben dolgoznak, amellyel egyébként nem feltétlenül kapnának most hitelt.

A Bank360.hu egy ingatlanvásárlás példáján mutatja be, mennyit spórolhat egy háromgyermekes család: egy 28 millió forint értékű újépítésű ingatlanhoz igényelhetnek 10 millió forint vissza nem térítendő CSOK-ot. Így már csak 18 millió forintot kell előteremteni. Ebből 15 millió forint lehet kedvezményes CSOK-hitel és feltételezzük, hogy rendelkeznek 3 millió forint önerővel. Ha a kölcsönt 20 éves futamidőre veszik fel, a törlesztőrészlet a futamidő végéig garantáltan legfeljebb 3 százalék, ami a szakportál kalkulációi szerint 83 190 forintos törlesztőt jelent havonta.

Vessük össze ezt a kölcsönt egy fix, piaci kamatozású hitellel, amelyet szintén 20 éves futamidőre vennénk fel nettó 250 000 forintos igazolt jövedelem érkeztetésével: még a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek között is 4,99 százalékos éves kamattal találhatunk hitelt, aminek a törlesztőrészlete havonta 98 911 forint, azaz több mint 15 ezer forinttal drágább. Érdemes egy pillantást vetni a futamidő végéig kifizetett összegre is:

Ahogy láthatjuk, az államilag támogatott hitellel több mint 3,9 millió forintot spórolhatunk. Bank360.hu megjegyzi: a költségek jóval magasabbak lennének, ha tisztán piaci hitelből akarnánk finanszírozni a vásárlást. Ebben az esetben 8,4 millió forint önerőre is szükségünk lenne, mivel a bankok jellemzően az ingatlan értékének 70 százalékáig hiteleznek. A 19,6 millió forintos kölcsön törlesztőrészlete pedig az összehasonlítás alapján kicsit kevesebb, mint 130 000 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 31 millió forint körül alakulhat a választott banktól függően.

A CSOK ugyanakkor nem csak három gyermek vállalásával érhető el: már egy gyermeknél is 600 000 forint az állami támogatás, kettőnél új lakás vásárlása vagy építése esetén 2,6 millió forint, és elérhetővé válik 10 millió forint CSOK-hitel is. A pontos feltételekért érdemes itt alaposan megismerkedni a CSOK-kal.

Nem olyan nehéz az igénylés, mint amilyennek tűnik

A hatalmas pénzügyi előny elvitathatatlan, nem csoda, hogy rendszeresen érkeznek kérdések a Bank360.hu-hoz, leginkább az igénylők alkalmasságát igazoló szükséges dokumentumokkal kapcsolatban.

A szakportál szerint sokkal egyszerűbb az igénylés, mint azt sokan vélik, hiszen legtöbbször az igazoló dokumentumok időigényes beszerzése helyett elég csak nyilatkozni a banknak, amelyet aztán a NAV ellenőriz. Nyilatkozni kell például büntetlen előéletről, köztartozás-mentességről, házastársi kapcsolatról vagy éppen a meglévő gyermekekről. Ha CSOK igénylésére vállalkozunk, érdemes minél hamarabb tájékozódni az aktuális feltételekről.

A Bank360.hu viszont felhívja a figyelmet egy gyakran felmerülő kérdéssel kapcsolatban: az egyik legfontosabb kritérium teljesítéséről, a folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyról nem elég a nyilatkozat, be kell mutatni az igazolást legalább az egyik félnek, ha házastársak vagy élettársak igényelnek. A TB-jogviszonnyal kapcsolatban fontos tisztázni: míg használt lakás esetén gyermekszámtól függetlenül legalább 180 napot kell igazolni a CSOK-hoz, addig új lakás esetén, ha legalább 3 gyerek után igényeljük a 10 millió forintot, már legalább 2 évre van szükség, amiben összesen legfeljebb 30 nap megszakítás megengedett.

Újdonság, hogy amennyiben a hitelintézet elutasította az igénylést, Egyesült Királyságban fennálló jogviszony elfogadható lehet méltányosságból, amelyet a kormányhivatal gyakorolhat. Sőt, a pandémiás helyzet miatt a veszélyhelyzet idején és az azt követő 30 napban történő TB jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig. Mint ismert, a veszélyhelyzet június 18-án ért véget. A másik TB jogviszonyt érintő engedmény, hogy ha újra dolgozni kezd az igénylő, akkor a veszélyhelyzet idején kimaradt napokat is biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
Személyes pénzügyek Bankszámla-körkép: így változtak meg a számlavezetés költségei a koronavírus alatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 12:46
A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.
Személyes pénzügyek A könyvelőkről elfeledkezett a kata-reform? Automatikusan a szabályszegők közé sorolná őket
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:07
Érzékeny pontra mutatott rá a belengetett, új kata-szabályokban az Adótanácsadók Egyesülete: ha egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót.
Személyes pénzügyek Akár 5 milliárdot is fizethetnek a biztosítók a viharok miatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 08:51
Az elmúlt évek legpusztítóbb viharperiódusa volt az idei júniusi. A biztosítók által már kifizetett összegek, illetve a kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Személyes pénzügyek Nagyot drágul a benzin, hát még a dízel - visszatérünk a járvány előtti árszintre
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 10:01
Szerdán.
Személyes pénzügyek Lakáspiac járvány után: étvágy van, pénz nincs, a tulajok hajthatatlanok
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 08:44
Egyre nagyobb a szakadék a vevők és eladók között. Csökkenteni kéne az árakon, hogy mozgásban maradhasson a lakáspiac.
Személyes pénzügyek A KATÁ-s helyett dolgozzon inkább a nyugdíjas?
Privátbankár.hu | 2020. június 28. 09:12
Július 1-től újabb tízmilliárd forinthoz juthatnak a dolgozó nyugdíjasok. Rájuk kedvező adószabályok lesznek érvényesek, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. A tehercsökkentés idén fél év alatt tízmilliárd forintot hagyhat az érintettek zsebében - közölte a Pénzügyminisztérium. Eközben igencsak keseregnek a KATÁ-s vállalkozók a burkolt adóemelés miatt.
Személyes pénzügyek Drágábbak, mégis rengeteget lehet velük spórolni, és a bolygót is kímélik - rámennek a vásárlók a zöldebb lakásokra
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 11:54
A jövő évtől csak azok az épületek kaphatják meg Magyarországon a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek az Európai Unió energiahatékonysági követelményeinek. Az OTP Ingatlanpont szakértője úgy látja, hogy a szigorítást a vásárlók kedvezően fogadták. Tapasztalatai szerint a klímaváltozás miatti aggodalom és a környezettudatosság erősödése átalakította a keresletet az utóbbi években. Folyamatosan növekszik az igény a zöld megoldásokra az ingatlanpiacon, még akkor is, ha ezért magasabb vételárat kell fizetni.
Személyes pénzügyek Magyarországon is élesíti a gyorsabb fizetést a Revolut
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 10:55
Forintban is napok helyett percek alatt célba érnek a helyi kifizetések.
hírlevél