TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A járványhelyzet után felértékelődik a biztonság, nincs ez másképp a hitelek terén sem. A Bank360.hu csapata annak járt utána, hogy milyen előnyei vannak ebből a szempontból a CSOK-nak a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben, és mire érdemes odafigyelni, ha igénylésre adjuk a fejünket.

A CSOK és a kedvezmény mellé igényelhető CSOK-hitel több szempontból verhetetlen alternatíva a piaci jelzáloghitelekkel összehasonlítva: a két konstrukcióval akár 25 millió forintot is felhasználhatunk lakásvásárlásra, építésre vagy bővítésre, amiből legfeljebb 10 millió forint a vissza nem térítendő állami támogatás, míg a mellé igényelhető hitel maximum 15 millió forint lehet akár 25 éves futamidővel.

Mitől biztonságosabb a CSOK a hagyományos jelzáloghiteleknél?

A legalább három gyermeket vállalók számára mindenképpen érdemes a CSOK-ot választani a Bank360.hu szerint, hiszen vitathatatlan előnyei vannak:

  • egyrészt a vissza nem térítendő állami támogatás miatt kevesebb hitelre lehet szükség, ha a CSOK és a saját megtakarítás önmagában nem elég a vásárlásra.
  • Ugyanakkor ez a hitel lehet akár CSOK-hitel is, amely abszolút győztes a kamatok tekintetében, hiszen az garantáltan legfeljebb 3 százalék.
  • A kedvezményes kamatozás pedig fixen alacsony, azaz nem fog emelkedni a törlesztőrészletünk a futamidő alatt.
  • Ha piaci hitelre is szükség van a vásárláshoz, a CSOK támogatás önmagában is elfogadható önerőként több pénzintézetnél is - jellemzően akkor, ha már megszületett gyermekek után igényeljük a kedvezményt.
  • Nagy előny most, hogy azok is forráshoz juthatnak a feltételek teljesítésével, akik esetleg a járvány miatt olyan - a banki hitelbírálat szempontjából kockázatosnak ítélt - munkakörben dolgoznak, amellyel egyébként nem feltétlenül kapnának most hitelt.

A Bank360.hu egy ingatlanvásárlás példáján mutatja be, mennyit spórolhat egy háromgyermekes család: egy 28 millió forint értékű újépítésű ingatlanhoz igényelhetnek 10 millió forint vissza nem térítendő CSOK-ot. Így már csak 18 millió forintot kell előteremteni. Ebből 15 millió forint lehet kedvezményes CSOK-hitel és feltételezzük, hogy rendelkeznek 3 millió forint önerővel. Ha a kölcsönt 20 éves futamidőre veszik fel, a törlesztőrészlet a futamidő végéig garantáltan legfeljebb 3 százalék, ami a szakportál kalkulációi szerint 83 190 forintos törlesztőt jelent havonta.

Vessük össze ezt a kölcsönt egy fix, piaci kamatozású hitellel, amelyet szintén 20 éves futamidőre vennénk fel nettó 250 000 forintos igazolt jövedelem érkeztetésével: még a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek között is 4,99 százalékos éves kamattal találhatunk hitelt, aminek a törlesztőrészlete havonta 98 911 forint, azaz több mint 15 ezer forinttal drágább. Érdemes egy pillantást vetni a futamidő végéig kifizetett összegre is:

Ahogy láthatjuk, az államilag támogatott hitellel több mint 3,9 millió forintot spórolhatunk. Bank360.hu megjegyzi: a költségek jóval magasabbak lennének, ha tisztán piaci hitelből akarnánk finanszírozni a vásárlást. Ebben az esetben 8,4 millió forint önerőre is szükségünk lenne, mivel a bankok jellemzően az ingatlan értékének 70 százalékáig hiteleznek. A 19,6 millió forintos kölcsön törlesztőrészlete pedig az összehasonlítás alapján kicsit kevesebb, mint 130 000 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 31 millió forint körül alakulhat a választott banktól függően.

A CSOK ugyanakkor nem csak három gyermek vállalásával érhető el: már egy gyermeknél is 600 000 forint az állami támogatás, kettőnél új lakás vásárlása vagy építése esetén 2,6 millió forint, és elérhetővé válik 10 millió forint CSOK-hitel is. A pontos feltételekért érdemes itt alaposan megismerkedni a CSOK-kal.

Nem olyan nehéz az igénylés, mint amilyennek tűnik

A hatalmas pénzügyi előny elvitathatatlan, nem csoda, hogy rendszeresen érkeznek kérdések a Bank360.hu-hoz, leginkább az igénylők alkalmasságát igazoló szükséges dokumentumokkal kapcsolatban.

A szakportál szerint sokkal egyszerűbb az igénylés, mint azt sokan vélik, hiszen legtöbbször az igazoló dokumentumok időigényes beszerzése helyett elég csak nyilatkozni a banknak, amelyet aztán a NAV ellenőriz. Nyilatkozni kell például büntetlen előéletről, köztartozás-mentességről, házastársi kapcsolatról vagy éppen a meglévő gyermekekről. Ha CSOK igénylésére vállalkozunk, érdemes minél hamarabb tájékozódni az aktuális feltételekről.

A Bank360.hu viszont felhívja a figyelmet egy gyakran felmerülő kérdéssel kapcsolatban: az egyik legfontosabb kritérium teljesítéséről, a folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyról nem elég a nyilatkozat, be kell mutatni az igazolást legalább az egyik félnek, ha házastársak vagy élettársak igényelnek. A TB-jogviszonnyal kapcsolatban fontos tisztázni: míg használt lakás esetén gyermekszámtól függetlenül legalább 180 napot kell igazolni a CSOK-hoz, addig új lakás esetén, ha legalább 3 gyerek után igényeljük a 10 millió forintot, már legalább 2 évre van szükség, amiben összesen legfeljebb 30 nap megszakítás megengedett.

Újdonság, hogy amennyiben a hitelintézet elutasította az igénylést, Egyesült Királyságban fennálló jogviszony elfogadható lehet méltányosságból, amelyet a kormányhivatal gyakorolhat. Sőt, a pandémiás helyzet miatt a veszélyhelyzet idején és az azt követő 30 napban történő TB jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig. Mint ismert, a veszélyhelyzet június 18-án ért véget. A másik TB jogviszonyt érintő engedmény, hogy ha újra dolgozni kezd az igénylő, akkor a veszélyhelyzet idején kimaradt napokat is biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Személyes pénzügyek Eddig 44 ezer anya élt az adókedvezménnyel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 06:32
A mentességgel 380 milliárd forintot spórolhattak a gyermekes szülők.
Személyes pénzügyek Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 18. 15:24
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői. 
Személyes pénzügyek Szerelmet akartak, átverték őket - értük büntet a Gazdasági Versenyhivatal
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 10:48
A be2.hu és az academicsingles.hu oldalakat működtető társaság számos módon tisztességtelenül járt el a fogyasztókkal szemben, ezért 1,6 milliárd forintos bírságot kaptak a GVH-tól.
Személyes pénzügyek Drágább lesz a benzin pénteken
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 09:45
A dízel nem.
hírlevél