5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A járványhelyzet után felértékelődik a biztonság, nincs ez másképp a hitelek terén sem. A Bank360.hu csapata annak járt utána, hogy milyen előnyei vannak ebből a szempontból a CSOK-nak a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben, és mire érdemes odafigyelni, ha igénylésre adjuk a fejünket.

A CSOK és a kedvezmény mellé igényelhető CSOK-hitel több szempontból verhetetlen alternatíva a piaci jelzáloghitelekkel összehasonlítva: a két konstrukcióval akár 25 millió forintot is felhasználhatunk lakásvásárlásra, építésre vagy bővítésre, amiből legfeljebb 10 millió forint a vissza nem térítendő állami támogatás, míg a mellé igényelhető hitel maximum 15 millió forint lehet akár 25 éves futamidővel.

Mitől biztonságosabb a CSOK a hagyományos jelzáloghiteleknél?

A legalább három gyermeket vállalók számára mindenképpen érdemes a CSOK-ot választani a Bank360.hu szerint, hiszen vitathatatlan előnyei vannak:

  • egyrészt a vissza nem térítendő állami támogatás miatt kevesebb hitelre lehet szükség, ha a CSOK és a saját megtakarítás önmagában nem elég a vásárlásra.
  • Ugyanakkor ez a hitel lehet akár CSOK-hitel is, amely abszolút győztes a kamatok tekintetében, hiszen az garantáltan legfeljebb 3 százalék.
  • A kedvezményes kamatozás pedig fixen alacsony, azaz nem fog emelkedni a törlesztőrészletünk a futamidő alatt.
  • Ha piaci hitelre is szükség van a vásárláshoz, a CSOK támogatás önmagában is elfogadható önerőként több pénzintézetnél is - jellemzően akkor, ha már megszületett gyermekek után igényeljük a kedvezményt.
  • Nagy előny most, hogy azok is forráshoz juthatnak a feltételek teljesítésével, akik esetleg a járvány miatt olyan - a banki hitelbírálat szempontjából kockázatosnak ítélt - munkakörben dolgoznak, amellyel egyébként nem feltétlenül kapnának most hitelt.

A Bank360.hu egy ingatlanvásárlás példáján mutatja be, mennyit spórolhat egy háromgyermekes család: egy 28 millió forint értékű újépítésű ingatlanhoz igényelhetnek 10 millió forint vissza nem térítendő CSOK-ot. Így már csak 18 millió forintot kell előteremteni. Ebből 15 millió forint lehet kedvezményes CSOK-hitel és feltételezzük, hogy rendelkeznek 3 millió forint önerővel. Ha a kölcsönt 20 éves futamidőre veszik fel, a törlesztőrészlet a futamidő végéig garantáltan legfeljebb 3 százalék, ami a szakportál kalkulációi szerint 83 190 forintos törlesztőt jelent havonta.

Vessük össze ezt a kölcsönt egy fix, piaci kamatozású hitellel, amelyet szintén 20 éves futamidőre vennénk fel nettó 250 000 forintos igazolt jövedelem érkeztetésével: még a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek között is 4,99 százalékos éves kamattal találhatunk hitelt, aminek a törlesztőrészlete havonta 98 911 forint, azaz több mint 15 ezer forinttal drágább. Érdemes egy pillantást vetni a futamidő végéig kifizetett összegre is:

Ahogy láthatjuk, az államilag támogatott hitellel több mint 3,9 millió forintot spórolhatunk. Bank360.hu megjegyzi: a költségek jóval magasabbak lennének, ha tisztán piaci hitelből akarnánk finanszírozni a vásárlást. Ebben az esetben 8,4 millió forint önerőre is szükségünk lenne, mivel a bankok jellemzően az ingatlan értékének 70 százalékáig hiteleznek. A 19,6 millió forintos kölcsön törlesztőrészlete pedig az összehasonlítás alapján kicsit kevesebb, mint 130 000 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 31 millió forint körül alakulhat a választott banktól függően.

A CSOK ugyanakkor nem csak három gyermek vállalásával érhető el: már egy gyermeknél is 600 000 forint az állami támogatás, kettőnél új lakás vásárlása vagy építése esetén 2,6 millió forint, és elérhetővé válik 10 millió forint CSOK-hitel is. A pontos feltételekért érdemes itt alaposan megismerkedni a CSOK-kal.

Nem olyan nehéz az igénylés, mint amilyennek tűnik

A hatalmas pénzügyi előny elvitathatatlan, nem csoda, hogy rendszeresen érkeznek kérdések a Bank360.hu-hoz, leginkább az igénylők alkalmasságát igazoló szükséges dokumentumokkal kapcsolatban.

A szakportál szerint sokkal egyszerűbb az igénylés, mint azt sokan vélik, hiszen legtöbbször az igazoló dokumentumok időigényes beszerzése helyett elég csak nyilatkozni a banknak, amelyet aztán a NAV ellenőriz. Nyilatkozni kell például büntetlen előéletről, köztartozás-mentességről, házastársi kapcsolatról vagy éppen a meglévő gyermekekről. Ha CSOK igénylésére vállalkozunk, érdemes minél hamarabb tájékozódni az aktuális feltételekről.

A Bank360.hu viszont felhívja a figyelmet egy gyakran felmerülő kérdéssel kapcsolatban: az egyik legfontosabb kritérium teljesítéséről, a folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyról nem elég a nyilatkozat, be kell mutatni az igazolást legalább az egyik félnek, ha házastársak vagy élettársak igényelnek. A TB-jogviszonnyal kapcsolatban fontos tisztázni: míg használt lakás esetén gyermekszámtól függetlenül legalább 180 napot kell igazolni a CSOK-hoz, addig új lakás esetén, ha legalább 3 gyerek után igényeljük a 10 millió forintot, már legalább 2 évre van szükség, amiben összesen legfeljebb 30 nap megszakítás megengedett.

Újdonság, hogy amennyiben a hitelintézet elutasította az igénylést, Egyesült Királyságban fennálló jogviszony elfogadható lehet méltányosságból, amelyet a kormányhivatal gyakorolhat. Sőt, a pandémiás helyzet miatt a veszélyhelyzet idején és az azt követő 30 napban történő TB jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig. Mint ismert, a veszélyhelyzet június 18-án ért véget. A másik TB jogviszonyt érintő engedmény, hogy ha újra dolgozni kezd az igénylő, akkor a veszélyhelyzet idején kimaradt napokat is biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mennyiből jön ki a legnépszerűbb autók cascója?
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 11:22
Az év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján kezd élénkülni a hazai autópiac, bár a válság előtti keresletről még messze nem beszélhetünk. A Bank360 az eladási adatok alapján megvizsgálta, milyen törlesztőrészlet mellett lehet hitelből megvásárolni a jelenleg legnépszerűbb modelleket, és mennyibe kerül a casco biztosítás rájuk.
Személyes pénzügyek Több fizetési kedvezménnyel is lehet élni az év végéig
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 09:48
December 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Nyaralás a harmadik hullám után: ki mer most bevállalós lenni?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 08:51
A játványhelyzet enyhülése ellenére óvatosak a magyarok, ha a nyaralás megtervezéséről van szó. Nő a belföldi utasbiztosítások népszerűsége is, bár sokan még nem hallottak róla, hogy ilyet is lehet kötni.
Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Friss
hírlevél
depositphotos