<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A járványhelyzet után felértékelődik a biztonság, nincs ez másképp a hitelek terén sem. A Bank360.hu csapata annak járt utána, hogy milyen előnyei vannak ebből a szempontból a CSOK-nak a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben, és mire érdemes odafigyelni, ha igénylésre adjuk a fejünket.

A CSOK és a kedvezmény mellé igényelhető CSOK-hitel több szempontból verhetetlen alternatíva a piaci jelzáloghitelekkel összehasonlítva: a két konstrukcióval akár 25 millió forintot is felhasználhatunk lakásvásárlásra, építésre vagy bővítésre, amiből legfeljebb 10 millió forint a vissza nem térítendő állami támogatás, míg a mellé igényelhető hitel maximum 15 millió forint lehet akár 25 éves futamidővel.

Mitől biztonságosabb a CSOK a hagyományos jelzáloghiteleknél?

A legalább három gyermeket vállalók számára mindenképpen érdemes a CSOK-ot választani a Bank360.hu szerint, hiszen vitathatatlan előnyei vannak:

  • egyrészt a vissza nem térítendő állami támogatás miatt kevesebb hitelre lehet szükség, ha a CSOK és a saját megtakarítás önmagában nem elég a vásárlásra.
  • Ugyanakkor ez a hitel lehet akár CSOK-hitel is, amely abszolút győztes a kamatok tekintetében, hiszen az garantáltan legfeljebb 3 százalék.
  • A kedvezményes kamatozás pedig fixen alacsony, azaz nem fog emelkedni a törlesztőrészletünk a futamidő alatt.
  • Ha piaci hitelre is szükség van a vásárláshoz, a CSOK támogatás önmagában is elfogadható önerőként több pénzintézetnél is - jellemzően akkor, ha már megszületett gyermekek után igényeljük a kedvezményt.
  • Nagy előny most, hogy azok is forráshoz juthatnak a feltételek teljesítésével, akik esetleg a járvány miatt olyan - a banki hitelbírálat szempontjából kockázatosnak ítélt - munkakörben dolgoznak, amellyel egyébként nem feltétlenül kapnának most hitelt.

A Bank360.hu egy ingatlanvásárlás példáján mutatja be, mennyit spórolhat egy háromgyermekes család: egy 28 millió forint értékű újépítésű ingatlanhoz igényelhetnek 10 millió forint vissza nem térítendő CSOK-ot. Így már csak 18 millió forintot kell előteremteni. Ebből 15 millió forint lehet kedvezményes CSOK-hitel és feltételezzük, hogy rendelkeznek 3 millió forint önerővel. Ha a kölcsönt 20 éves futamidőre veszik fel, a törlesztőrészlet a futamidő végéig garantáltan legfeljebb 3 százalék, ami a szakportál kalkulációi szerint 83 190 forintos törlesztőt jelent havonta.

Vessük össze ezt a kölcsönt egy fix, piaci kamatozású hitellel, amelyet szintén 20 éves futamidőre vennénk fel nettó 250 000 forintos igazolt jövedelem érkeztetésével: még a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek között is 4,99 százalékos éves kamattal találhatunk hitelt, aminek a törlesztőrészlete havonta 98 911 forint, azaz több mint 15 ezer forinttal drágább. Érdemes egy pillantást vetni a futamidő végéig kifizetett összegre is:

Ahogy láthatjuk, az államilag támogatott hitellel több mint 3,9 millió forintot spórolhatunk. Bank360.hu megjegyzi: a költségek jóval magasabbak lennének, ha tisztán piaci hitelből akarnánk finanszírozni a vásárlást. Ebben az esetben 8,4 millió forint önerőre is szükségünk lenne, mivel a bankok jellemzően az ingatlan értékének 70 százalékáig hiteleznek. A 19,6 millió forintos kölcsön törlesztőrészlete pedig az összehasonlítás alapján kicsit kevesebb, mint 130 000 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 31 millió forint körül alakulhat a választott banktól függően.

A CSOK ugyanakkor nem csak három gyermek vállalásával érhető el: már egy gyermeknél is 600 000 forint az állami támogatás, kettőnél új lakás vásárlása vagy építése esetén 2,6 millió forint, és elérhetővé válik 10 millió forint CSOK-hitel is. A pontos feltételekért érdemes itt alaposan megismerkedni a CSOK-kal.

Nem olyan nehéz az igénylés, mint amilyennek tűnik

A hatalmas pénzügyi előny elvitathatatlan, nem csoda, hogy rendszeresen érkeznek kérdések a Bank360.hu-hoz, leginkább az igénylők alkalmasságát igazoló szükséges dokumentumokkal kapcsolatban.

A szakportál szerint sokkal egyszerűbb az igénylés, mint azt sokan vélik, hiszen legtöbbször az igazoló dokumentumok időigényes beszerzése helyett elég csak nyilatkozni a banknak, amelyet aztán a NAV ellenőriz. Nyilatkozni kell például büntetlen előéletről, köztartozás-mentességről, házastársi kapcsolatról vagy éppen a meglévő gyermekekről. Ha CSOK igénylésére vállalkozunk, érdemes minél hamarabb tájékozódni az aktuális feltételekről.

A Bank360.hu viszont felhívja a figyelmet egy gyakran felmerülő kérdéssel kapcsolatban: az egyik legfontosabb kritérium teljesítéséről, a folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyról nem elég a nyilatkozat, be kell mutatni az igazolást legalább az egyik félnek, ha házastársak vagy élettársak igényelnek. A TB-jogviszonnyal kapcsolatban fontos tisztázni: míg használt lakás esetén gyermekszámtól függetlenül legalább 180 napot kell igazolni a CSOK-hoz, addig új lakás esetén, ha legalább 3 gyerek után igényeljük a 10 millió forintot, már legalább 2 évre van szükség, amiben összesen legfeljebb 30 nap megszakítás megengedett.

Újdonság, hogy amennyiben a hitelintézet elutasította az igénylést, Egyesült Királyságban fennálló jogviszony elfogadható lehet méltányosságból, amelyet a kormányhivatal gyakorolhat. Sőt, a pandémiás helyzet miatt a veszélyhelyzet idején és az azt követő 30 napban történő TB jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig. Mint ismert, a veszélyhelyzet június 18-án ért véget. A másik TB jogviszonyt érintő engedmény, hogy ha újra dolgozni kezd az igénylő, akkor a veszélyhelyzet idején kimaradt napokat is biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG