TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magáncsőd csak keveseknek segít, kell, hogy legyen szociális lába is az adósmentésnek - mondta a Világgazdaságnak a Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente szerint az autóhitelek forintosítása során a bankok a kamatcsökkentésben tudnak segíteni, a piacinál kedvezményesebb árfolyamon történő átváltásért kompenzációt kellene kapniuk. A pénzintézetek továbbra is ellenzik, hogy a bankok fizetik a Quaestor-kártalanítást.

„A magáncsőd intézményét jövőbe mutatónak látják a bankok, de a szociális problémákat ezzel nem lehet megoldani” - mondta a Világgazdaságnak nyilatkozva Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Erre szerintük az eszközkezelő a működő megoldás, amelynek a kapacitását legalább 50 ezerre kellene bővíteni.

Kovács Levente

Ha az árfolyam is változik, kompenzációt kérnek

Valóban van tárgyalás az NGM és a Bankszövetség kötött az autóhitelek kedvezményes árfolyamon történő forintosításáról. „A tagbankjaink egy része már tavaly ősszel javasolta ezeknek a hiteleknek a forintosítását, de akkor nem támogatták ezt. Most változott a helyzet, és örülnénk, ha a forintosításra a jövő év első negyedévéig sor is kerülne szabályozott körülmények között” - nyilatkozta most a bankszövetség főtitkára. „Viszont az árfolyamkockázatot nem lehet a bankokra áthárítani, ezt a Kúria lakossági devizahitelekkel kapcsolatos tavaly júniusi döntésében már egyértelművé tette. A határozat is kimondja, hogy a devizahitelesek tudatosan vállalták az alacsonyabb kamatszintért cserébe az árfolyamkockázatot. Az autó- és személyi devizahitelek forintosításánál is csak ebből indulhattunk ki. A bankszektor elsősorban a saját területén, azaz a kamatszint mértékének csökkentésével támogatná, hogy a forintosítás során csökkenjenek az adósok terhei” - tette hozzá Kovács Levente, jelezve: az árfolyamváltozásból fakadó terhek megosztását csak akkor vállalják a bankok, ha kompenzációt kapnak cserébe. Ez másképp nem is lehetséges, hiszen a kormány az EBRD-vel kötött megállapodásában vállalta, hogy egyoldalúan nem rak terheket a bankszektorra, hangsúlyozta Kovács Levente.

Quaestor: évtizedek múlva jöhetne vissza pénz

Éppen ezért a bankszövetség azt is következetesen ellenzi, hogy a Quaestor-kártalanítást a kereskedelmi bankszektornak kelljen megfizetnie. A múltbeli brókercsődök kezelése a jogszabályoknak megfelelően történt, kijelölte a felelősségi határokat Az egyenlő elbánás elve a Quaestor esetében viszont nem teljesül -- mondja a főtitkár. Elutasíták azt is, hogy egy másik terület szereplőjének a csalásáért a bankszektornak kelljen kamatmentesen a hatalmas összegű, 170 milliárd forintos előleget adnia egy külön alap számára. A jogszabályok szerint ugyan a bankok leírhatják majd a felszámolás során meg nem térült veszteségüket, de ez akár évtizedekig elhúzódhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél