TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
“Digitálisan és függetlenül” a címe egy tanulmánynak, amely azt vizsgálta, hogy az időseknek mennyivel másabbak az ismereteik, a biztonságérzetük az interneten, mint a fiatalabbaknak. A különbség óriási, amin jó lenne változtatni. Az internet segítségével ugyanis az idősek még mozgásukban korlátozottan is jóval tovább tudnak önállóak maradni saját otthonukban.

A “silver surfer” – ezüst szörföző nevet adták külföldön az ötven év feletti internet-használóknak, de van, hogy más korhatárt használnak. (Egyébként egy szuperhős-sorozat címe is.) Már a fogalom léte is jelzi, hogy helyzetük speciális, sokszor másfajta problémákkal szembesülnek, mint a fiatalabbak.

Egyes források szerint ennek a csoportnak a létszáma drámaian megnőtt az utóbbi években vagy az utóbbi évtizedben. Az idősebbek felfedezték, mi mindenre jó a net, és ma már sok időt töltenek a keresőoldalak, az internetes áruházak előtt. A Wikipedia kissé régi szócikke egyenesen azt állítja, hogy több időt, mint a 18-24 évesek, bár valószínűleg a mobilozást ekkor még nem számolták internetezésnek.

A messze élő rokonokkal, barátokkal pedig ma már az idősek nagy része is a közösségi oldalakon tartja a kapcsolatot. De milyen speciális problémáik vannak?

Biztonságos?

Mennyire érzik magunkat biztonságban az internetezők, okostelefon-használók? Mennyire tudják felmérni tetteik következményeit? Hogyan tudják kezelni az újításokat, frissítéseket? – erre kereste a választ a a német Bertelsmann Alapítvány közvélemény-kutatása.

Eszerint csak alig több mint minden harmadik idős szörföző érzi magát biztonságban internetezés közben, a 70 éven felüliek 36 százaléka. A felmérésben eközben az összes korcsoportban majdnem fordított volt az arány, átlagosan a 63 százalék biztonságban érezte magát.

Otthon, önállóan, függetlenül

A 17-29 évesek körében pedig 79 százalék volt ez az arány, tehát a fiatalok túlnyomó többségének nem volt ilyen problémája. De a hatvanasoknak is csak 41 százaléka netezett nyugodtan. Az idősebb generációknál tehát van bőven pótolnivaló a digitális kompetenciák (szakértelem) terén – vonták le a következtetést.

Az alapítvány emlékeztet rá, hogy az idősebb generációk számára is nagy lehetőségeket nyújt az internet. Lehetővé teszi, hogy sokáig önállóan élhessenek saját otthonukban, akár falunk, akár városban. Ha ugyanis mozgásukban korlátozva kénytelenek élni, az interneten megrendelhetik a szükséges termékeket és szolgáltatásokat. Ezen kívül folyamatosan kommunikálni tudnak a családdal és a barátokkal.

Internetes rászorultság

Ehhez azonban az kell, hogy képesek legyen kezelni az ehhez szükséges internetes szolgáltatásokat, eszközöket. Az összes megkérdezett korosztály 64 százaléka inkább jónak ítélte meg saját digitális ismereteit, de míg ez a fiataloknál 89 százalék, addig a hatvanasoknál 50, a hetven felettieknél csak 36 százalék.

Talán ijesztő, de a megkérdezett lakosság 76 százaléka már úgy érzi, hogy erősen rá van szorulva az internetre az információszerzésnél. Ugyanez 68 százalék a családi és baráti kapcsolatok területén, de csak 27 százalék a hatóságokkal való kapcsolattartásban. Szinte mindenki azt várja egyébként, hogy az internet szerepe csak tovább fog nőni.

Kezelni a jövő technológiáit

Az alapítvány azt javasolja, hogy alacsony önköltségű oktatással bővítsék az idősek digitális ismereteit Németországban. Sokat segíthetnek például önkormányzatok, civil szervezetek, egyesületek. Így a nyugdíjasok tovább élhetnek független életet saját megszokott, otthoni környezetükben. Az embereknek képesnek kell lenniük arra, hogy egész életükben tanuljanak – írja a tanulmány.

Felsorolnak egy sor olyan technológiát is, amelyek ma még nem léteznek, vagy csak csírájukban, kísérleti, kezdetleges formában. Ilyenek az önvezető autók, az “okosotthonok”, a beszéddel irányítható személyi asszisztensek, a kiszolgáló robotok és egyes “e-egészségügyi” megoldások. Általában, a mesterséges intelligencia várható gyors terjedése.

Ezek a jövőben nagy mértékben befolyásolhatják az idős emberek életét – feltéve, ha tudják majd őket kezelni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél