TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Selmeczi Gabriella szerint a magyar állam és a Magyarország mögött álló tízmilliós társadalom jelenti a nyugdíjrendszer legfőbb garanciáját. Arra, hogy 20-30 év múlva is legyenek nyugdíjak, nem a magánkasszák jelentik a megoldást az egykori nyugdíjbiztos szerint.

4,2%-kal nőnek a nyugdíjak jövőre

Arra, hogy 20-30 év múlva is legyenek öregségi nyugdíjak, nem a magánpénztárak, a tőzsdei befektetések vagy a különböző pénzalapok jelentik a garanciát, hanem a magyar állam és a Magyarország mögött álló tízmilliós társadalom - mondta el Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerdán a Kulturális Szalon Teaházi beszélgetések elnevezésű rendezvényen. Az kormánypárt honlapján található beszámoló szerint az országgyűlési képviselő - aki korábban nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottként asszisztálta végig a nyugdíjreform első felvonását - arról tájékoztatott, idén novemberben egyösszegű, 6 százalékos nyugdíjkiegészítést kapnak a nyugdíjasok, 2012. január elsejétől pedig 4,2 százalékkal nő a nyugdíjak összege.

Kockázatkezelés

Az állami nyugdíj legfőbb garanciája az állam és a társadalom megléte, valamint az, hogy az emberek dolgoznak, és minden hónapban befizetik a járulékokat - mondta Selmeczi. Meglehet a Mercer általunk is közölt legfrissebb tanulmánya szerint nem árt mindehhez egy alacsony államadósságszint (a GDP 40%-a, Magyarországon ez most 76,1%) valamint egy magánnyugdíjpénztári rendszer (a reform következtében a 3,1 milliós tagság itthon 100 ezer főre olvadt).

Arra, hogy 20-30 év múlva is legyenek öregségi nyugdíjak, nem a magánpénztárak, a tőzsdei befektetések vagy a különböző pénzalapok jelentik a garanciát, hanem a magyar állam és a Magyarország mögött álló tízmilliós társadalom - húzta alá Selmeczi. Holott az állami rendszernek is megvannak a maga kockázatai, elég csak az elöregedő társadalomra gondolni, amely jelenleg egész Európát kihívások elé állítja.

Szűkebb kassza - vajon tele lesz?

A "nyugalmazott" nyugdíjbiztos felidézte, amikor 2010-ben átvették a kormányrudat, azzal szembesültek: nincs elég pénz a nyugdíjkasszában. Ezzel amúgy az összes kormányváltó párt szembesült már, Matolcsy György a 2012-es költségvetés tervezetének bemutatásakor maga is hangsúlyozta, először sikerülhet "két lábra állítani" a nyugdíjkasszát - ehhez persze arra is szükség volt, hogy az innen fizetett ellátások körét alaposan leszűkítsék. A nyugdíjkasszából ezentúl csak korhatár utáni kifizetéseket akar ugyanis teljesíteni a gazdasági kormányzat, így már teljesíthető lesz az, hogy a bevételekből állják a kiadásokat - ennek fedezetét pedig a 27%-os szociális adó adhatja (Rogán Antal módosítóindítványa már a Ház előtt van), amelyet tulajdonképpen nyugdíjadónak is nevezhetnénk.

Egy biztos: nyugdíj lesz

Természetes, hogy lesz nyugdíj, a kérdés  mindig az, hogy mekkora nyugdíjat tud kitermelni magából az adott ország gazdasága – folytatta Selmeczi Gabriella. Emlékeztetett, 2010-ben megállapodást kötöttek a nyugdíjas szervezetekkel, miszerint bármi történjen, garantálják és megvédik a nyugdíjak értékét. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak értékét minden évben legalább annyival kell emelni, amekkora az infláció.

Ezzel nincs is gond, azt a szépséghibát leszámítva, hogy a reálnyugdíj-emeléstől elköszönhetnek a nyugdíjasok. A Ház előtt lévő, az adótörvényeket megalapozó törvénymódosítások között ugyanis szerepel, hogy a jövőben csak az infláció értékével kell növelni az öregségi ellátás mértékét. Az eddigi szabályozás úgy szólt, hogyha a gazdasági növekedés eléri a 3%, akkor a nyugdíjakat az infláció felett kellett emelni. Ezzel szemben az új szabályozás szerint a nyugdíjak összege számszerűleg ugyan nőhet a jövőben, de az értéke nem feltétlenül fog.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél