5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kétmillió embernek van már újfajta személyije, ami egyszer majd biztos sok dolgot fog tudni, most azonban még nagyjából ugyanarra tudjuk használni, mint az egyáltalán nem okos elődjét, a sima plasztikkártyát: igazolni tudjuk magunkat vele és lekaparhatjuk a jeget a kocsi ablakáról télen. Van azonban egy olyan funkciója, amivel már most garantáltan órákat spórolhatunk meg az életünkből.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Egyszer majd sokat tud (?)
Másfél év alatt, 2017 júliusában átlépte az 2 milliót azoknak a magyaroknak a száma, akiknek van új típusú személyi igazolványa, azaz eSzemélyije. A kártya elméletben jóval többet tud elődjénél: kiválthatja a TAJ-kártyát, az adókártyát, vagy akár a közlekedéshez használt bérleteket is. Ehhez persze az kellene, hogy mindenhol rendelkezzenek a megfelelő kártyaolvasókkal – ez viszont egyelőre nincs meg, így az eSzemélyi jelenleg leginkább egy ugyanolyan igazolvány, mint az elődje volt, csak magában hordozza a fejlődés lehetőségét, ha szépen akarunk fogalmazni. 2016 januárja óta lehet igényelni az újfajta igazolványt, de az érdemi felhasználási lehetőségek hiánya miatt igazi robbanásszerű fejlődésről biztosan nem beszélhetünk még ma, bő másfél év elteltével sem.

TAJ-kártya, adókártya, vonatbérlet helyett eSzemélyi

Persze azért előbb-utóbb érzékelhetjük majd a változásokat, amiket az új kártya hoz: például 90 ezer kártyaolvasó beszerzését kezdte meg az illetékes minisztérium, hogy az egészségügyi dolgozók valóban tudják TAJ-kártya helyett beolvasni az eSzemélyit. A NAV kirendeltségein is beüzemelnek több száz kártyaolvasót, így az adókártyát is talán kevesebbszer kell elővenni.

Az újfajta személyin egyébként az ujjnyomatunkat is lehet tárolni – ezt nem kötelező megadni a kártya elkészítésekor, egyelőre semmiféle gyakorlati hasznát nem látni az aktusnak, úgy is fogalmazhatnánk, semmi értelme. Aki szeretné, hogy a személyije tárolja ujjnyomatát is, adja meg, hátha jó lesz valamire egyszer – aki nem szeretné, az nyugodtan tagadja meg, nem marad le semmiről.

Ennél jóval hasznosabb lenne, ha valóban alkalmas lenne arra a személyink, hogy közlekedési bérletként használjuk – egyelőre egy kísérletről tudunk, februári hírek szerint a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon kísérleti jelleggel új típusú személyi igazolványra is föl lehet tölteni a vasúti bérletet. Ha a projekt beválik, a MÁV kiterjesztené a szolgáltatást más vonalakra is. Nyilván ha nem kellene (papír) bérletet magunknál hordani vonaton, buszon, az remek lenne – persze a T-Systems legutóbbi produkciója óta az ember kétszer is meggondolná, hogy a BKK-bérletét a legfontosabb személyazonosító igazolványával bármilyen közelségbe helyezze…

Lehet elektronikus aláírásunk - csak nem tudjuk, mire jó

Az eSzemélyi másik nagy előnye lehetne, hogy segítségével lehet saját elektronikus aláírásunk is – ezzel elvileg néhány speciális eset (pl. ingatlan-adásvétel) kivételével szinte bármilyen jogügyletben tehetünk elektronikus jognyilatkozatot. Bár az eSzemélyik száma már túl van a kétmillión, azért ez a funkció messze nem olyan népszerű – használatához ugyanis kell egy otthonra megvásárolt külön kártyaolvasó eszköz, valamint a számítógépünkre telepített szoftver is. Arról már nem is beszélve, hogy a sárga csekkek hazájában a digitális írástudatlanságunk mennyire teszi reálissá, hogy otthon a számítógépünk előtt ülve szerződgessünk jobbra-balra nagy kényelemben. A jó hír az, hogy digitális aláírást nem csak a személyivel együtt igényelhetünk, hanem később is beszerezhetjük, ha rájövünk, mégis szükségünk van rá.

A legtöbb pluszfunkció tehát a valamikori jövőben élvezheti a magyar lakosság – vagy azért, mert nincs használatban elegendő leolvasó, vagy azért, mert soha senki sem mutatta még meg az átlagpolgárnak, hogy mi fán terem és mire jó az elektronikus aláírás, nem szórták még tele az országot Ne hagyjuk, hogy a golyóstoll nevessen a végén! plakátokkal. Van viszont egy olyan funkciója az e-személyinek, ami máris megkönnyítheti az életünket: megspórol nekünk egy látogatást az okmányirodába.

Nyiss Ügyfélkaput otthonról!

Egy átlagos állampolgárnak ez pedig nagyon is sokat jelent (még akkor is, ha épp kormányablaknak hívják az intézményt) – egy ilyen látogatás kínjait nem kell ecsetelni az időpontfoglalástól a sorbaálláson át az ügyintézésig. Márpedig az Ügyfélkapura regisztrálhatunk elektronikusan is, ha van 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolványunk, azaz eSzemélyink.

Amikor ugyanis megkaptuk személyinket, kaptunk hozzá egy plusz kártyát is – ezen található egyebek mellett egy regisztrációs kód is, amit direkt arra találtak ki, hogy ügyfélkaput nyissunk segítségével. Innentől a regisztrációnál már csak személyi igazolványunk számát és a másik kártyán lévő regisztrációs kódot kell megadnunk, majd felhasználónevet és jelszót választanunk, egy e-mailcímet megadnunk, ahová a megerősítő linket kiküldik - és máris bent vagyunk, miénk az Ügyfélkapunak országa – a világ legegyszerűbb adóbevallásával, államilag támogatott hűtőcsere-pályázattal vagy épp okmányirodai időpontfoglalással együtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG