5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az egész Magyarországon emelkedő ingatlanárak mellett ma már nem ritkák az akár 50 millió forintot is elérő lakáshitelek. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy egy ilyen nagy összegű hitelt milyen feltételekkel lehet felvenni.

Elemzésükben két hitelösszeget, 25 és 50 millió forintot vettek alapul, 20 éves futamidővel számolva. Ekkora kölcsönt már nem lehet az átlagbérből kigazdálkodni, így a Bank360 számításában 700 ezer forintos nettó jövedelmet feltételezett.

Jelzálogkölcsön felvételénél több feltételnek is meg kell felelni, ezek közül a két legfontosabb a jelzálogba vett ingatlan értéke és az önerő. Ez utóbbi minimum 20 százalék, de ennél szigorúbb, akár 30-50 százalék önerőt is meghatározhat a bank a hitel felvételének feltételeként.

A bankok mellett a kölcsönök felvételét a magyar állam is szabályozza. Az eladósodottság mérséklésére kidolgozott adósságfék rendszer egyik eleme a jövedelemarányos törlesztési mutató, azaz a JTM. Ez szabályozza azt, hogy a nettó bevételéből mekkora részt fordíthat valaki egy fogyasztói vagy jelzálogkölcsön törlesztésére. Ebbe a százalékosan meghatározott mutatóba beleszámítanak a már törlesztett hitelek, ahogy a hitelkártya és a folyószámla-hitelkeret 5 százaléka is.

A JTM számításánál két fontos tényezőt vesznek figyelembe, a felvenni kívánt hitel kamatperiódusát és az hitelfelvevő havi jövedelmének mértékét. Ha valakinek a bevétele meghaladja az 500 ezer forintot – jelen példában ennél magasabb nettó bért vettek alapul –, a szabályozás kedvezőbb anyagi helyzetet feltételez, ezért ilyenkor nagyobb arányban terhelhető a jövedelem. Ugyanez a helyzet a kamatperiódussal: minél hosszabb, annál engedékenyebb a szabályozás, hiszen annál biztonságosabb a hitel.

Ha a felvett hitel kamatperiódusa legalább 5 év, akkor 500 ezres nettó bér fölött a jövedelem 40 százaléka, ha legalább 10 év, akkor pedig a 60 százaléka fordítható hiteltörlesztésre. Ezt a számolást használta a Bank360 a lentebb látható táblázatok utolsó oszlopában a hitel felvételéhez szükséges minimum nettó jövedelem megállapítására. 

Mennyiért lehet felvenni 25 millió forintot?

Egy 25 millió forintos lakáshitelt 20 éves futamidővel, 5 éves kamatperiódusra már 2,9 százalékos THM-mel is fel lehet venni. A visszafizetendő összeg 33 millió forint alatt marad, összesen 32 843 170 forint, míg a havi törlesztőrészlet legalább 136 768 forint lesz.

Ha fix kamatperiódust nézünk, azaz a kamatok az egész 20 éves futamidő alatt állandóak, akkor 25 millió forintot 4,34 százalékos THM mellett 37 155 000 forintért fel lehet már venni. Ebben az esetben a havi törlesztő 154 785 forint.

A szükséges minimum jövedelmet tekintve, ahogy az ötéves, úgy a fix kamatperiódusú hitelek esetén sincs akadály a JTM-szabályozás alapján, hogy fel lehessen venni 25 millió forintot 700 ezer forintos fizetés mellett.

Mindemellett, az ötéves és fix kamatperiódusú hitelek közül kategóriánként a legalacsonyabb visszafizetendővel rendelkező konstrukciókat összehasonlítva láthatjuk, hogy a különbség meghaladja a 4,3 millió forintot, ennyibe kerül tehát, hogy a teljes futamidő alatt nyugodtak lehessünk a törlesztőnk felől, az ugyanis nem fog változni.

Mennyiért lehet felvenni 50 millió forintot?

Egy magasabb összegű, 50 millió forintos hitel, 20 éves futamidővel és 5 éves kamatperiódussal már 2,89 százalékos THM mellett igényelhető. Ebben az esetben a teljes visszafizetendő összeg 65 667 250 forint, a havi törlesztőrészlet pedig 273 535 forint lesz.

Ahogy a táblázatból látható, itt már fontos körültekintőnek lenni a JTM-szabályozás tekintetében. Az első kettő ajánlat még belefér a 700 ezres keretbe, a másik három viszont már nem.

“A 700 ezer forint alatti törlesztésű ajánlatoknál is érdemes vigyázni, ugyanis a JTM minden típusú hitelt figyelembe vesz, tehát, ha már van egy hitelkártyánk vagy fizetünk egy személyi kölcsönt, akkor a teljes jövedelmünknél alacsonyabb lesz az a vetítési alap, melynek segítségével a maximum törlesztőt meg lehet határozni” – hívta fel a figyelmet Bagyinszki Dániel, a Bank360 elemzője.

A kamatperiódust fixálva, 50 millió forintot 20 évre 4,33 százalékos THM mellett igényelhetünk. A havi törlesztőrészlet ekkor 309 569 forint lesz, a teljes visszafizetendő összeg pedig 74 303 160 forint.

Látható, hogy 50 millió forint esetén az öt és a 20 éves kamatperiódus legolcsóbb ajánlata között majdnem 9 millió forint különbség van. A kisebb kamatkockázat azonban nem csak az árat növeli meg, hanem a feltételeket is lazítja valamelyest. A táblázat utolsó oszlopából látszik, hogy mennyivel megengedőbbek a JTM-szabályozás feltételei a minimum jövedelemre vonatkozóan, a kamatperiódus-váltással.

Az is fontos, hogy a piac a jegybanki alapkamat emelésére számít, ami ekkora összeg esetén már jócskán növelheti a rövidebb kamatperiódusú hitelek törlesztőrészleteit, ami plusz egy indok a kiszámíthatóbb, ámbár drágább, hosszú kamatperiódusú hitelek mellett.

Amennyiben pedig még egy hosszan fixált kamatozású hitel esetén sincs megfelelő mértékű jövedelmünk, érdemes lehet megpróbálkozni egy 25 vagy 30 éves lakáshitellel, így a törelsztőrészlet mérsékelhető – igaz, a hosszabb futamidő miatt viszont megnő a teljes visszafizetendő összeg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mennyiből jön ki a legnépszerűbb autók cascója?
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 11:22
Az év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján kezd élénkülni a hazai autópiac, bár a válság előtti keresletről még messze nem beszélhetünk. A Bank360 az eladási adatok alapján megvizsgálta, milyen törlesztőrészlet mellett lehet hitelből megvásárolni a jelenleg legnépszerűbb modelleket, és mennyibe kerül a casco biztosítás rájuk.
Személyes pénzügyek Több fizetési kedvezménnyel is lehet élni az év végéig
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 09:48
December 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Nyaralás a harmadik hullám után: ki mer most bevállalós lenni?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 08:51
A játványhelyzet enyhülése ellenére óvatosak a magyarok, ha a nyaralás megtervezéséről van szó. Nő a belföldi utasbiztosítások népszerűsége is, bár sokan még nem hallottak róla, hogy ilyet is lehet kötni.
Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Friss
hírlevél
depositphotos