<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
120 ezer kötelezőt cserélhetnek le az év végén.
Az idei év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kampányában már több, mint egyharmada érintett az autósoknak. Az érezhető díjemelés és az MKB ügyfeleinek kényszerű biztosítóváltása miatt nagyjából 120 ezer kötelezőt cserélhetnek le az év végéig – derült ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) nyilatkozatából.

Az előző évhez képest 10-12 százalék között alakul az általános díjnövekedés, ami erősítheti az idei kampány aktivitását, ráadásul minden MKB-s ügyfélnek megszűnik a szerződése, így januárban mintegy 25 ezer autósnak kell új biztosító után nézniük.

Jelentősen esett a visszakötések száma ugyanahhoz a biztosítóhoz, mivel azonos tarifálási feltételek esetén jogszabály tiltja az új ügyfelek kedvezőbb megkülönböztetését.

Szilárdulni látszik a kgfb-piac idén: míg két évvel ezelőtt 14 szereplő volt versenyben, idén gyakorlatilag 12 biztosító tarifái közül választhatnak az autósok. A lezajlott díjváltozások nyomán helyreállt a kár/díj egyensúly: idén a piaci szereplők mindössze 62-szer módosították tarifáikat a tavalyi 90 alkalommal szemben.

Mire kell figyelni?

Az MKB Biztosító a következő évben fokozatosan bontja fel szerződéseit, ami jelenleg 25 ezer, az egész évben pedig összesen 100 ezer ügyfelet érint.

Érdemes figyelni rá, hogy az autósok mindenképpen válasszanak új biztosítót december 31-ig és mielőbb rendezzék még fennálló díjtartozásukat. Ha ugyanis az autós negyedéves díjfizetési konstrukciót választott és szerződése befizetetlen díjrészlet mellett szűnik meg, akkor kötelező lesz visszakötniük a szerződést a piacinál jóval magasabb szinten meghirdetett, huszonötszörös díján.

Az ügyfeleknek továbbá érdemes még december elsejéig benyújtaniuk a felmondást, hiszen néhány biztosító pótdíjat is kiszabhat azokra, akiknek szerződése nem önszántából, hanem a biztosító felmondása miatt szűnt meg.

Te tudod, mennyi kárt okoztál?

Az ügyfelek csaknem fele nincs tisztában azzal, hogy az elmúlt években mikor és mennyi kárt okozott pontosan. Míg tavaly csupán öt biztosító alkalmazott károkozói pótdíjat, idén már szinte minden társaság felszámolhat az alapdíj több száz százalékos mértékét is elérő tételt.

A pontatlan kártörténeti előzményekkel elvégzett kalkuláció a valóságtól teljesen eltérő díjakat eredményezhet az esetek többségében, ami alapján az ügyfél rossz döntést hozhat.

Erre megoldást az nyújtana, ha a Központi Kárnyilvántartó Rendszernek az adott ügyfélre vonatkozó adatait a nevében eljáró alkusz már a díjszabást megelőzően ellenőrizhetné – ezzel megbizonyosodva, hogy a rendszerben szereplő adatoknak megfelelően történik a díjkalkuláció.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG