TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megfigyelted már valaha, hogyan kezelték a pénzt a nagyszüleid? Vagy milyen véleménnyel voltak róla a szüleid? A környezeted és a génjeid meghatározzák azt is, te hogyan viszonyulsz a pénzhez. Ha túl spórolós vagy túlköltekező vagy, érdemes a múltban is körülnézni, hogy mi lehet ennek az oka, mert csak így tudsz könnyebben változtatni a rossz pénzügyi szokásaidon.

Ha azt hiszed, hogy csak magadnak köszönheted azt, hogy mindig a pénzügyi határaidat átlépve költekezel, nagyon tévedsz! Gyerekkorban rengeteg tudás ragad ránk a szüleinktől, amelyek később meghatározzák az egész életünket. Nem kivétel ez alól a pénzügyi tudatosság sem: ha azt láttad a szüleidtől, hogy minden fillér elköltését alaposan meggondolták, akkor te is hasonló módon fogod intézni a pénzügyeidet akkor is, ha csillagászati összegeket keresel havonta.

Szegény is, gazdag is a szüleinek köszönhet mindent?

Edward Horwitz, a Creighton Egyetem üzleti intézetének viselkedés közgazdaságtannal foglalkozó kutatója ezt állítja. Kutatásuk alapján úgy véli, hogy - ugyanúgy mint például a szociális normák elsajátítása - a pénzügyi szokásainkat is első sorban a szüleinknél látott mintából sajátítjuk el. "Felnőtt korunkban az alapján hozzuk meg pénzügyi döntéseinket első sorban, amit a szüleinknél látunk gyerekként" - állítja vizsgálatukra hivatkozva.

Brad Klontz, a Creighton Pénzügyi Pszichológia Intézetének professzora szintén ezt az álláspontot támasztja alá. "A gyerekek leginkább a szüleik viselkedését modellezik újra. Lehet, hogy nem emlékszünk tudatosan arra, hogyan költött apa és anya, de egy tudatalatti szinten a gyerekek nagyon érzékenyek, eltanulják a tapasztaltakat" - mondja Klontz.

A génjeinkben van a spórolás

Ugyanakkor egyes kutatási eredmények arra mutattak rá, hogy nem csak a környezetünknek köszönhetjük a pénzügyi szokásainkat, hanem a génjeinknek is.

Így győzd le a családi örökséget

Míg a géneken nem változtathatsz (még), addig a beidegződéseket tudod alakítani, így ha a túlköltekező szüleidtől tanultakat akarod levetkőzni, van rá mód, a Lifehacker pedig össze is szedte a lépéseket!

  1. Gondolj vissza arra, mit tanultál a szüleidtől: ahhoz, hogy megválj a negatív szokásainktól, ismerd fel, miket tanulhattál el a szülőktől. Hogyan befolyásolták a pénzzel kapcsolatos elképzeléseidet? Mit tanítottak róla? Melyek a legjobb és legrosszabb gyerekkori emlékeid és mi a legnagyobb félelmed és örömöd ma, amikor pénzről van szó? Próbáld meg felismerni a két időszak közötti összefüggéseket! "Ha a szüleid nem beszéltek előtted a pénzről, több, mint valószínű, hogy felnőtt korban nem tartod fontosnak. Míg ha többet költöttek, akkor most úgy érezheted, hogy az anyagi javak a boldogság forrásai"  - példálózik Klontz.
  2. Áss le, amilyen mélyre csak lehet: ha megvannak a pénzügyi szokásaid forrásai, ismerd meg az okokat, ami miatt a szüleid így viselkedtek. Beszélgess velük a témáról, a saját gyerekkorukról és pénzügyi emlékeikről. Mit tanítottak nekik a nagyszülők? Klontz úgy ábrázolja ezt a folyamatot, mintha egy rossz, generációról generációra szálló "színdarabot" látnánk, ahol mindenkinek megvan az örökölt szerepe. Ám a kutató szerint ez a lánc akkor szakítható meg, ha felismerjük, hogy nem jó sztoriban játszunk. Ilyenkor kapjuk meg a lehetőséget ahhoz, hogy újraírjuk a forgatókönyvet. Saját példáját hozza: amikor Klontz a karriere elején kockázatos befektetésekkel bukta el a pénzét a dotcom-lufival, leült a családtagokkal beszélgetni. Kiderült, hogy nagyapja óriásit bukott a nagy gazdasági világválságban és aztán egy centet sem tett a bankba. Klontz anyja örökölte a befektetéstől való félelmet, a kutató pedig egész gyerekkorában ezt látta. Úgy véli, az ő reakciója abból fakadt, hogy megpróbálta ezt a viselkedést korrigálni, ezért egyik hibás befektetés jött a másik után, amíg fel nem ismerte az okokat.
  3. Tervezd újra magad: ha felismerted te is okokat, próbáld meg kikezdeni a benned élő sztereotípiákat és tudatosítsd magadban az új céljaidat, akár úgy, hogy leírod azokat egy lapra, vagy mantrázhatod minden reggel. A lényeg, hogy tudatossággal idővel átformálhatod az egész gondolkodásodat és egy sokkal pozitívabb mindsetet alakíthatsz ki.

A szakértő felhívja a figyelmet arra is, hogy bátran vegyük igénybe professzionális pszichológusok segítségét, ugyanis az érzelmi kötelékek olyan erősek, hogy a velük hordozott meggyőződésektől nagyon nehéz lehet megszabadulni. Azonban ha ezen túl vagy, már csak idő és türelem kérdése, hogy teljes más pénzügyi helyzetet teremts magad körül.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél