Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben percenként megsérül egy magyar, a polgárok 10 százalékának van csupán balesetbiztosítása.

Miközben külföldi utazásokra készülve egyre tudatosabbak az ügyfelek – hiszen immár 40 százalék körüli szintre emelkedik az kiutazók között az utasbiztosítást kötők aránya - a hétköznapok biztonságára még mindig kevesebb figyelem jut. Míg például az Egyesült Királyságban vagy Németországban az emberek több mint 80 százalékának van valamilyen balesetbiztosítása, nálunk ez az arány (a penetráció mértéke) mindössze 10 százalék.

Elég a kiegészítő?

Mivel egyre gyakoribb, hogy akár gépjármű-, akár lakásbiztosításhoz kiegészítő balesetbiztosítási fedezet is kapcsolódik, felmerül a kérdés, szükség van-e külön balesetbiztosításra is. „Az UNION Biztosító balesetbiztosításból származó díjainak immár 34 százaléka származik a kiegészítő biztosításokból. E kiegészítő védelem térítési limitei azonban alacsonyabbak, mint amelyek az önálló balesetbiztosításokra jellemzőek – hívja fel a figyelmet Bóna Katalin, az UNION Biztosító ügyvezető igazgatója. Ráadásul ezek díja is igen kedvező: egy négyfős család megfelelő balesetbiztosítási védelme már havi 2500 forint körüli összegből is elérhető.”

Otthon törjük magunkat

Pedig évente közel 690 ezer orvosi ellátást igénylő baleset történik Magyarországon, vagyis percenként megsérül valaki. Baleset pedig bármikor és bárhol érhet minket: az UNION Biztosító adatai szerint a balesetbiztosítások csaknem 90 százalékát otthoni balesetekre fizetik ki. Az otthoni balesetek több mint fele esés, zuhanás következménye, de gyakori az égés, illetve az éles vagy szúró tárgyak miatti sérülés is.

A halálesetek alakulása is elgondolkodtató: miközben közlekedési balesetben Magyarországon évente 550-600 ember veszíti életét, otthon háromszor ennyien, közel 1800-an szenvednek végzetes balesetet (ez naponta 4-5 esetet jelent).

Komoly a balesetbiztosítási kínálat

A balesetek következtében kieső jövedelmek pótlása, illetve az extra költségek fedezése tehát igen széles kört érintő probléma. A balesetbiztosítási piacon ráadásul igen nagy választékból válogathat az érdeklődő ügyfél, bár az egyes konstrukciók részletei igen eltérőek lehetnek. Néha éppen ezek az apró részletek bizonyulnak hasznosnak. A baleset fogalmát több biztosító kizárólag a hagyományos értelemben vett sérülésekre alkalmazza (a sérült akaratától függetlenül bekövetkező, hirtelen, egyszeri külső hatás), mások az olyan, különösen most, a nyári időszakban előforduló balesetek esetén is térítenek, mint a rovar- vagy pókcsípések, illetve mérgezések.

Gyerekbiztosítás? Hát...

Bár az állam által ingyenesen nyújtott Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosítás hatálya a nyári időszakra is kiterjed, rendkívül csekélyek a biztosítási összegek. Ráadásul ez a biztosítás a 3 ezer forintos térítésű csonttörésen kívül csak a balesetből eredő maradandó egészségkárosodásra, illetve baleseti halálra fizet szintén nem túl magas összegeket. Sem a hosszú távú következményekkel nem járó balesetre, sem a kapcsolódó kórházi költségekre nem kínál fedezetet. Ezt csupán kiegészítő biztosítás megkötésével tudjuk elérni.

Kizáró okok

Fontos tudni, hogy a napégés sehol sem tartozik a térítendő körbe, az alkoholos befolyásoltság, valamint a gondatlanság pedig a többi biztosításfajtához hasonlóan itt is kizáró tényező.

Külön kiemelendő az extrém, illetve hivatásszerűen űzött sportok kérdése. 2007 óta ugyanis a kötelező egészségbiztosítási járulék nem fedezi az ilyen tevékenységek során elszenvedett balesetekhez kapcsolódó ellátásokat. Ma azonban már elérhetőek olyan balesetbiztosítások, amelyek az egyre inkább közkedvelt extrém és hivatásos sportolásra is kiterjeszthetők – ezzel komoly terhet vállalva át az érintettektől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Balga, aki nem adósodik el fülig!
Eidenpenz József | 2021. május 14. 05:21
Kérem, ezt a cikket ne olvassa el, mert az káros lehet a nemzetgazdaságnak. Bár jó lehet az Ön zsebének. Lassan ott tartunk, hogy minden lakossági hitel kamatterhe alacsonyabb, mint a lakossági állampapírok hozama. Még akinek van pénze, annak is érdemes lehet hitelt felvenni, sőt van, hogy annak éri meg igazán. Az infláció ugyanis lassan felzabálja majd a tartozások értékét. Jegyzet.
Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.