BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. december 23. 16:45

Kötelező biztosítást mindenki azért köt, mert muszáj. Ennek következtében az autósok igyekeznek olyan biztosítót választani, amelyik olcsó, illetve ad kedvezményt. A kötés maga már egységes, hiszen az összehasonlító és alkuszoldalak felületén meg lehet kötni a tetszőleges szerződést, az eljárásban nincs különbség.

(Fotó: depositphotos.com)

Szempontok biztosításkötés előtt

A casco biztosítás kicsit más, hiszen itt az autós a maga autóján esett kárt biztosítja. Vagyis az alacsony ár mellett egy sor más igény és elvárás is számít a választáskor. Nem mindegy, mennyire gördülékeny az ügyintézés, hol van elérhető közelségben fiók, milyen az online ügyfélkapcsolat. Ezek a másodlagos szempontok akkor lehetnek fontosak, ha a két olcsóbb közül szeretnénk kiválasztani a jobbat, illetve ha a plusz szolgáltatások miatt a drágább ajánlat mellett döntünk.

De hogy jussunk el egyáltalán oda, hogy nagy vonalakban fogalmunk legyen az ajánlatokról? Erre az összehasonlító oldalak a legjobbak. Nemcsak azért, mert objektívek, hanem azért is, mert a kisbetűs részt, a kedvezményeket és az extra tudnivalókat is tartalmazzák, amely információkat egyébként magunknak kellene kibogarászni.

Rejtett kedvezmények

Az összehasonlítás azért is fontos, mert olyan kedvezményeket is találhatunk, amire alapvetően nem is gondolnánk. Elképzelhető például az is, hogy a lakáshitelünk révén kapunk kedvezményt a casco biztosítás díjából. Ez sajnos nem általános és nem függ a felvett hitel összegétől, de legalább egy kis pluszt jelent. A kedvezmény nem magához a hitelhez kapcsolódik, hanem a folyószámlához - a bankok megkövetelik a náluk vezetett folyószámlát ezeknél a hiteleknél.

A Bank360 próbából végzett díjszámítása szerint akkor van szerencsénk a biztosítás díját csökkenteni, ha a K&H vagy a Takarék (korábban FHB) hitelét vettük fel, illetve náluk vezetjük a folyószámlát. A K&H bankszámla értelemszerűen a K&H Biztosítónál ér pluszt - pontosabban mínuszt. A biztosító 5 százalék díjkedvezményt ad a csoporttagnál vezetett számláért cserébe. Jóval többet ér, ha itt van a kötelezőnk is, ez esetben a casco díja 25 százalékkal lesz alacsonyabb.

Nem ennyire egyértelmű az Allianz ajánlata. A biztosító 2 százalék kedvezményt ad akkor, ha az FHB, ma már Takarékbank a számlavezető. A biztosító nem ennél a banknál vezeti a számláját - nem a Takaréknak kell utalni a díjat - vagyis a megállapodás a bank és a biztosító között más okokra vezethető vissza. Más bank nem szerepel a kedvezményre jogosítottak között. Alapvetően leginkább szerencse kérdése, hogy ha épp ennél a két banknál vezetjük a számlánkat vagy vettük fel a hitelünket, akkor díjkedvezményt kapunk, de azért ha csak ezen múlik a döntés, jól jöhet ez a fajta kedvezmény.

Ennyit ér a márkahűség

A biztosítók inkább akkor engedik el a díj valamekkora részét, ha más szolgáltatásukat is igénybe veszi az ügyfél. Tipikusan ebbe a körbe tartozik a kötelező biztosítás, ám azok a biztosítók, amelyeknek élet-ága is van, bármilyen termékkel összekapcsolhatják a casco kedvezményét. A Genertel és a Groupama a lakás és baleset biztosításai után ad kedvezményt, de az Uniqa bármilyen folyamatos díjú biztosítást beszámít 15 ezer forint éves díj felett. A casco díjkedvezménye 10, a K&H-nál 20 százalék.

Az általunk elképzelt budapesti nő a 2015-ös Ford Focusa után legalább 94 ezer forint cascót kell fizessen (sem bónuszt sem malust nem számoltunk), az átlagos casco pedig 150 ezer forintra jött ki. Vagyis hozzávetőleg 15-20 ezer forintot lehet spórolni a szerencsés bankválasztással és egyéb biztosítások beszámításával.

Személyes pénzügyek Nagyon megugrott az adatforgalom a távmunka, a filmezés, a játékok miatt
MTI | 2020. április 3. 19:54
Tovább nőtt az adat- és hangforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók adatai szerint. Ennek oka a közoktatásban március 16-tól bevezetett digitális munkarend és a sok helyen életbe léptetett távmunka, az otthoni tanulás.
Személyes pénzügyek Több mint 3,5 millió azonnali átutalás márciusban, közel 100 százalékos sikerrel
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 12:09
Az azonnali fizetési rendszer országos bevezetése óta eltelt közel egy hónap alatt a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három nagybank részére kiépített rendszereken több mint 3,5 millió tranzakció történt, ami az összes magyarországi AFR-utalás 31 százalékát teszi ki. Az átutalások 99,57 százaléka sikeresen futott, a nem teljesült tranzakcióknak szinte kivétel nélkül külső okai voltak. A Takarékinfo Zrt. által kiszolgált Takarékbanknál, az MKB Banknál és a Budapest Banknál kifogástalanul működik az azonnali fizetési rendszer, a társaság szakemberei az elkövetkező időszakban a tranzakciószám és az átutalt összegek nagyságában mégis visszaesésre számítanak a koronavírus-járvány miatt.
Személyes pénzügyek Főleg az időseket célozzák meg az elharapódzó koronavírus-csalások
Eidenpenz József | 2020. március 31. 18:04
A koronavírussal kapcsolatos csalások nagyon hamar megjelentek az interneten, amint erre fogyasztóvédő szervezetek felhívják a figyelmet. Előbb, mint maga a járvány. A vírus kapcsán a csalók különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket. Nagy anyagi károkat tudnak okozni befektetési csalásokkal is.
Személyes pénzügyek Üzenet a békeidőkből: 249 500 forint volt a januári átlagkereset
MTI | 2020. március 31. 09:49
Ez 9,2 százalékos növekedést jelent éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint. Furcsa ezt olvasni két hónappal odébb, egy világjárvány közepette.
Személyes pénzügyek Takarékbank: külön idősáv a 65 éven felülieknek
Privátbankár.hu | 2020. március 28. 11:16
Külön idősávot biztosít a személyes ügyintézésre a Takarékbank a 65 évnél idősebbeknek.
Személyes pénzügyek CIG Pannónia – mától digitálisan is köthető szerződés
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 16:45
A CIG Pannónia Biztosító mától az elsők között vezeti be a teljeskörű digitális biztosítási szerződéskötést.
Személyes pénzügyek Milyen biztosítást kössenek a hobbifutók?
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:37
A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet viszonylag kevés ráfordítással el lehet kezdeni. Idővel aztán a legtöbb kocogó keresi a kihívást és versenyeken is elindul, ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. A félmaratoni és maratoni távok mellett az erdei, hegyi versenyek, ultratávok is egyre több futót vonzanak, természetesen nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.
Személyes pénzügyek További könnyítéseket kaptak a hiteleseknek – kiderültek a moratórium részletei
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 05:58
Nem csak idén, jövőre is segítik a moratóriummal élő ügyfeleket, bővül a kedvezményes hitelek köre is. Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium ideje alatt.
Személyes pénzügyek Varga Mihályék döntöttek: 15 ezerre emelkedik az érintéses fizetések határa
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 11:02
A járvány lassítását szolgálja ez is a Pénzügyminisztérium által kiadott közleménye szerint.
Személyes pénzügyek Felfüggesztik a diákhitel törlesztését – kiderültek a részletek
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:07
A moratóriumot kiterjesztik a leendő ügyfeleire is.
hírlevél