<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kötelező biztosítást mindenki azért köt, mert muszáj. Ennek következtében az autósok igyekeznek olyan biztosítót választani, amelyik olcsó, illetve ad kedvezményt. A kötés maga már egységes, hiszen az összehasonlító és alkuszoldalak felületén meg lehet kötni a tetszőleges szerződést, az eljárásban nincs különbség.
(Fotó: depositphotos.com)

Szempontok biztosításkötés előtt

A casco biztosítás kicsit más, hiszen itt az autós a maga autóján esett kárt biztosítja. Vagyis az alacsony ár mellett egy sor más igény és elvárás is számít a választáskor. Nem mindegy, mennyire gördülékeny az ügyintézés, hol van elérhető közelségben fiók, milyen az online ügyfélkapcsolat. Ezek a másodlagos szempontok akkor lehetnek fontosak, ha a két olcsóbb közül szeretnénk kiválasztani a jobbat, illetve ha a plusz szolgáltatások miatt a drágább ajánlat mellett döntünk.

De hogy jussunk el egyáltalán oda, hogy nagy vonalakban fogalmunk legyen az ajánlatokról? Erre az összehasonlító oldalak a legjobbak. Nemcsak azért, mert objektívek, hanem azért is, mert a kisbetűs részt, a kedvezményeket és az extra tudnivalókat is tartalmazzák, amely információkat egyébként magunknak kellene kibogarászni.

Rejtett kedvezmények

Az összehasonlítás azért is fontos, mert olyan kedvezményeket is találhatunk, amire alapvetően nem is gondolnánk. Elképzelhető például az is, hogy a lakáshitelünk révén kapunk kedvezményt a casco biztosítás díjából. Ez sajnos nem általános és nem függ a felvett hitel összegétől, de legalább egy kis pluszt jelent. A kedvezmény nem magához a hitelhez kapcsolódik, hanem a folyószámlához - a bankok megkövetelik a náluk vezetett folyószámlát ezeknél a hiteleknél.

A Bank360 próbából végzett díjszámítása szerint akkor van szerencsénk a biztosítás díját csökkenteni, ha a K&H vagy a Takarék (korábban FHB) hitelét vettük fel, illetve náluk vezetjük a folyószámlát. A K&H bankszámla értelemszerűen a K&H Biztosítónál ér pluszt - pontosabban mínuszt. A biztosító 5 százalék díjkedvezményt ad a csoporttagnál vezetett számláért cserébe. Jóval többet ér, ha itt van a kötelezőnk is, ez esetben a casco díja 25 százalékkal lesz alacsonyabb.

Nem ennyire egyértelmű az Allianz ajánlata. A biztosító 2 százalék kedvezményt ad akkor, ha az FHB, ma már Takarékbank a számlavezető. A biztosító nem ennél a banknál vezeti a számláját - nem a Takaréknak kell utalni a díjat - vagyis a megállapodás a bank és a biztosító között más okokra vezethető vissza. Más bank nem szerepel a kedvezményre jogosítottak között. Alapvetően leginkább szerencse kérdése, hogy ha épp ennél a két banknál vezetjük a számlánkat vagy vettük fel a hitelünket, akkor díjkedvezményt kapunk, de azért ha csak ezen múlik a döntés, jól jöhet ez a fajta kedvezmény.

Ennyit ér a márkahűség

A biztosítók inkább akkor engedik el a díj valamekkora részét, ha más szolgáltatásukat is igénybe veszi az ügyfél. Tipikusan ebbe a körbe tartozik a kötelező biztosítás, ám azok a biztosítók, amelyeknek élet-ága is van, bármilyen termékkel összekapcsolhatják a casco kedvezményét. A Genertel és a Groupama a lakás és baleset biztosításai után ad kedvezményt, de az Uniqa bármilyen folyamatos díjú biztosítást beszámít 15 ezer forint éves díj felett. A casco díjkedvezménye 10, a K&H-nál 20 százalék.

Az általunk elképzelt budapesti nő a 2015-ös Ford Focusa után legalább 94 ezer forint cascót kell fizessen (sem bónuszt sem malust nem számoltunk), az átlagos casco pedig 150 ezer forintra jött ki. Vagyis hozzávetőleg 15-20 ezer forintot lehet spórolni a szerencsés bankválasztással és egyéb biztosítások beszámításával.

Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG