<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az elszámolást és a devizahitelek forintosítását követően még mindig 130 ezer adós tartozik a nem teljesítő jelzáloghitelesek táborába. Rajtuk igyekszik segíteni a jegybank legújabb ajánlásával, amelynek nyomán hagsúlyozottan piaci alapú megoldás születhet az egyesetekre - hangsúlyozta Binder István a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője .

Tavaly és idén mintegy 1,9 millió jelzálogtípusú hiteladóssal számolt el a jegybank és forintosította a devizaalapú konstrukciókat, ahogyan megtette ugyanezt hozzávetőleg 200 ezer autó és személyi hitel kedvezményezettjével is.

3500 milliárddal kevesebb hitel

Mindezen intézkedésekkel jelentős terhet vettek le az adósok és a pénzügyi szektor válláról is. A jegybank előzetes kalkulációi beigazolódtak, és általában 15-25 százalékkal sikerült mérsékelni a hajdan jelzálogtípusú hiteleket felvevők terheit, a tőkerészt vagy a teljes visszafizetendő adósságot. Az autóhitelesek közül pedig, bár számukra választható lehetőség volt a forintosítás, ugyancsak sokan ragadták meg a lehetőséget - számolt be az elmúlt időszak tapasztalatairól Binder István a Trend FM-nek.

A szóban forgó intézkedések eredményeként nagyságrendileg 3500 milliárdforintnyi devizahitel-állomány tűnt el a lakossági hitelek közül, amelyek már nem okoznak többé fejtörést sem az ügyfeleknek, sem a pénzügyi intézményeknek.

A közelmúltban kiadott jegybanki ajánlás a megmaradt, még mindig problémás, 130 ezres hiteladósi kör számára az utolsó utáni megoldás lehet - fogalmazott a szóvivő. A még meglévő hiteleknél a bank háromszor, a már felmondottaknál kétszer tehet majd kísérletet arra, hogy felvegye a kapcsolatot az ügyféllel, majd közös megállapodással rendezzék a tartozás sorsát. Az egyezségkötést pedig célszerű lenne három hónapon belül elérni.

Nem segély

Binder István

A megoldáskeresés érdekében a bankoknak legalább egy alkalommal személyesen kellene konzultálniuk az ügyfeleikkel, a legalább két megoldási javaslatból pedig egynél az ingatlan megtartását kell szem előtt tartani. A megoldás hangsúlyozottan csak piaci alapon születhet, például a futamidő meghosszabbításásával vagy valamilyen átmeneti fizetési könnyítéssel, netán a Nemzeti Eszközkezelő (NET) konstrukciójának igénybevételével vagy a fedezetül szolgáló ingatlan értékesítésének segítésével, amelyet az adós visszabérelhet. Szó sincs újabb mentőcsomagról. Sem segélyről vagy támogatásról, netán a tartozás egy részének elengedéséről ebben a programban - hangsúlyozta Binder. - Ráadásul a pénzügyi intézmények mellett a jegybank az adóssal szemben is elvárásokat fogalmaz meg, többek között, hogy a bank kapcsolatfelvételi kísérletét hányszor utasíthatja vissza. Továbbá az adósnak is törekednie kell az egyezségkötésre, és azt követően legfeljebb harmincnapos fizetési késedelem lehetséges.

A Magyar Nemzeti Bank tapasztalati és információi szerint a 130 ezer háztartás legalább felénél van rendszeres jövedelem arra, hogy időben törleszteni tudjanak. Becslések szerint 70-80 ezer esetében átstrukturálható az adósságállomány. Az átlagos tartozás 9-10 millió forint, arra azonban valamennyi kétoldalú megoldásnál ügyelni kell, hogy az új havi törlesztőrészlet sem lehet nagyobb az adós nettó jövedelmének a felénél - hívta fel a figyelmet a szóvivő. A jegybank felmérései szerint a 130 ezer adós 84 százalékának tizenötmillió forintnál kisebb a tartozása. Ugyanakkor több mint 80 százalékának biztosan magasabb a jelenlegi adóssága, mint amennyit eredetileg vállalt. Nem ritka, hogy egy átlagos tízmillió forintos hitelnek akár a másfélszeresét is vissza kell fizetni.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris hatóságként ajánlásaiban fogalmazza meg az érintett pénzügyi vállalkozásoknak az elvárható magatartásformát. Bár az ajánlás nem törvény, az érintettek általában betartják. Azért is igyekezett a jegybank kora tavasszal kiadni a még megmaradt, problémás adósok helyzetének megoldását célzó ajánlását, mert lassan a Nemzeti eszközkezelő is „megtelik” és a magáncsőd intézménye is mostanában kezd felfutni.

Bírálatok és sikertörténet

Bár szakértői támadás is érte a Magyar Nemzeti Bankot, arra hivatkozva, hogy nyeresége keletkezett a devizahitelek forintosításakor, a kérdést a szóvivő kőkemény ellenérvvel hárította el: a jegybank az Európai Központi Bank (EKB) által meghatározott szabályrendszer alapján járt el a forintosításkor: annyiért vásárolt devizát, mint amilyen árfolyamot Frankfurt meghatározott. Nem is járhatott el másként, hiszen az komoly retorziót vont volna maga után.

Binder István szerint a magyarországi elszámolás és forintosítás végrehajtása sikertörténet. Az intézkedéseket a lehető legjobb időben sikerült végrehajtani - összegezte Binder. - Még azt megelőzően, amikor a svájci nemzeti bank intézkedése nyomán elszakadt egymástól az euró és az svájci frank árfolyama. Később ez a változás a devizaalapú hitelek esetében komoly plusz költségeket eredményezett volna.

Személyes pénzügyek Van egy jó hírünk, ha önkéntes nyugdíjkasszában van a pénze
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:04
Javultak a hozamok, ez segítette az emelkedést.
Személyes pénzügyek Az euróváltásra készülők legszebb álmai valósulnak meg
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:24
Az euró továbbra is a 370-es szint alatt cserél gazdát a hazai bankközi devizapiacon.
Személyes pénzügyek Végre van egy mutató, amiben rávertünk a régióra!
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 14:47
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni.
Személyes pénzügyek OTP: inkább a fiatalok kérnek szakmai segítségek lakáshitelük igénylése során
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 10:33
A hazai lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy tudatosan tervezi meg a hitelfelvételt, amikor lakásvásárlásra vagy otthona felújítására készül, de nem elhanyagolható azoknak az aránya sem, akik bizonytalankodnak, és nehezen hozzák meg a döntéseket. Az OTP Bank és otpotthon.hu megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy a finanszírozási lehetőségek önálló feltérképezése mellett sokakat a hitelezéssel foglalkozó ügynökök, banki szakemberek segítettek át a nehézségeken. A tapasztalatok birtokában, utólag azt is sokan beismerik, hogy ha újra belevágnának, néhány dologra jobban odafigyelnének.
Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
Személyes pénzügyek Mégsem kedd éjfél az adóbevallás határideje - újabb közleményt adott ki a NAV
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 16:31
A hétfői határidőt először keddig tolták ki, de most még egy napot kaptak az adófizetők.
Személyes pénzügyek Babavárót szeretne? Itt vannak a bankok akciói!
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 08:04
Akár több mint négyhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget is adnak pluszban a bankok a babaváró hitelt igénylő ügyfeleknek, de így sincs tolongás a kamatmentes kölcsönért. A program indulása óta megtöbbszörözték az ajándékpénzt. Van, ahol már 200 ezer forintot ér egy hitelszerződés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG