<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Magyar Nemzeti Bank bejelentette: 1,1 milliárd euró értékben forrást biztosít a deviza alapú autó- és személyi hitelek forintosítására. A jegybanki közlemény kínosan kerüli, hogy a forintosítási árfolyammal kapcsolatban bármilyen információt is adjon, márpedig az elmúlt napokban épp erről volt a legnagyobb vita. A piaci árfolyamon történő forintosítás ugyanis nem segítség az adósoknak.

A Magyar Nemzeti Bank friss közleménye szerint a devizatartalék terhére kész devizaforrást-biztosítani a devizaalapú autó- és személyi hiteleket nyújtó pénzügyi szolgáltatók részére, hogy azok forintosítsák ügyfeleik hiteleit, így szabadítva meg őket a árfolyamkockázattól.

A bejelentés önmagában nem jelent komoly meglepetést, az MNB-ről tudni lehetett, hogy dúskál a devizatartalékban, az érintett kör megmentése – a 2015. I. negyedévi adatok alapján - nagyságrendileg 1,1 milliárd eurót fog felemészteni. Emlékeztetőül a jelzálog- alapú forintosításhoz 9 milliárd euróra volt szükség.

Frankban is?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának (MT) döntése értelmében az MNB 1,1 milliárd euró értékig biztosítja a forintosításához szükséges devizát. Érdekesség, hogy a Privártbankár.hu korábbi információi szerint ezúttal akár svájci frankban is kész a deviza-szükségletet kielégíteni a jegybank – de erről most a közlemény nem tesz említést.

A fenti összeg elegendő ahhoz, hogy a háztartások megmaradt devizahitelei is kivezetésre kerüljenek – ez a jegybank szerint stabilitási szempontból kívánatos. A devizaalapú gépjármű- és személyi-hitelállomány mintegy 250 ezer háztartás számára jelent ma még problémát, emellett jelentős a fertőzési kockázat, hiszen ezek a hiteladósok a devizahitelükön felül egyéb, jellemzően már forintosított jelzáloghitellel is rendelkeznek.

Az MT döntése értelmében az MNB kész arra, hogy feltétel nélkül, azonnal a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók rendelkezésére bocsássa a konverzióhoz szükséges devizát, de lehetővé teszi, hogy a hitelintézetek legfeljebb egy éven át az MNB-nél tartsák a megvásárolt összeget. A lehetőség nemcsak közvetlenül a jegybanki partnerkör, hanem közvetve, a partnerkörbe tartozó intézményeken keresztül az ilyen hitelállománnyal rendelkező pénzügyi szolgáltatók (lízingcégek) teljes körének rendelkezésére áll – szól az MNB közleménye.

Milyen árfolyamon?

Bár a jegybank vezetői korábbi megnyilatkozásaikban rendre azt mondták, hogy a forintosításhoz szükséges devizát az MNB a vonatkozó törvények és az uniós eljárásrend alapján csak piaci árfolyamon nyújthatja, ez a Privátbankár.hu hírei szerint még mindig nyitott kérdés.

Ismeretes, hogy a jelzáloghitelek cseréjéhez is piaci árfolyamon adta az MNB a devizát, miközben saját könyveiben így tekintélyes árfolyamnyereséget realizált, tekintve, hogy a devizatartalék a forintosítási árfolyamnál lényegesen alacsonyabb árfolyamon került be a jegybankba. A bankok szerint a január svájci frank megugrás miatt a piaci árfolyamon történő forintosítás lényegében olyan hatással járna, mintha az érintett autóhitelesek lényegében nem kaptak volna vissza semmit a tisztességtelenül felszámított kamatemelések, illetve az árfolyamrés után, hiszen a két hatás lényegében kioltotta egymást.

Így viszont miközben a forintosított jelzáloghitelesek nagyjából 45-70 százalékkal kisebb tőketartozással bírnak a forintosítás után, mintha arra és az elszámolásra nem került volna sor, az autóhitelesek terhei a statisztikák szerint nem, vagy maximum 5 százalékos mértékben csökkentek.

Persze, meglehet, nem ez lesz a dolog vége

Korábbi cikkünkben jeleztük, a forintosítást itt is csak "hatalmi szóval", azaz erre utaló jogszabállyal lehet majd végigvinni. Ha pedig ez így lesz, elvben lehet valamilyen megoldást találni arra is, hogy a forintosításnál ne a teljes árfolyamhatás érvényesüljön. Híreink szerint a háttérben hetek óta zajlik erről a polémia, az, hogy a jegybank kiadta a közleményét, azt mutatja, hogy kézzelfogható közelségbe került valamilyen megoldás. Ennek egyik módja lehet, hogy módot találnak arra, hogy a jegybank devizaváltáson képződő nyeresége csökkentse az érintett tartozások terhét. Emellett vélhetően a pénzügyi szolgáltatóknak arra is fel kell készülniük, hogy a forintosítással párhuzamosan - akárcsak a jelzáloghitelek esetében - az MNB kamatplafont vezet be a kiváltott hitelek kamatára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos