<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.

Az emberek alvási/ébrenléti ciklusa természeténél fogva változatos, és ha ön is későn fekszik le és későn kel fel, akkor egyszerűen éjszakai bagoly – vagy klinikai nyelven szólva késleltetett az alvási fázisa – írja cikkében a Guardian. Az, hogy a későn kelők lusták és haszontalanok, egyáltalán nem újkeletű, például az amerikai politika egyik nagy alakja, a polihisztor Benjamin Franklin már évszázadokkal ezelőtt is arról írt, hogy „a korán lefekvés és kelés az embert egészségessé, gazdaggá és bölccsé teszi.”

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

De mi van azokkal, akiknek problémát jelent mindez? Nos, az a feltételezés, hogy az érintettek simán csak lusták, nem állja meg a helyét, hiszen egyre inkább az az elfogadott tudományos álláspont, hogy a napi alvás-ébrenlét, az úgynevezett kronotípus genetikai eredetű. A Guardiannek nyilatkozó szakértők 15 százalék körülire becsülték az éjszakai baglyok arányát a teljes társadalomban, míg egy nemrég készített finn kutatás arra az eredményre jutott, hogy a férfiak 10, míg a nők 12 százaléka „esti típus”.

Kronotípusunk szerves része annak, hogy kik vagyunk - mondta Beth Ann Malow, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának neurológusa és alvásszakértője. A szakértő hozzátette, ez egy biológiai preferencia. Phil Gehrman, a Pennsylvaniai Egyetem klinikai pszichológusa, szintén megerősítette, hogy a későn fekvőkkel és későn kelőkkel szembeni előítélet színtisztán a társadalmi berendezkedésen alapul.

A munkaórák mindenbe bekavarnak

A 9-től 5-ig tartó munkarend lehet, hogy jó a korán kelőknek, de azok ellen dolgozik, akik később alszanak el, sőt, egy 2014-es tanulmány arra az eredményre jutott, hogy minél később kezdődött a munka, annál inkább hajlamosak voltak tovább aludni a résztvevők akkor is, ha nem éjjeli baglyok voltak.

A korai munkakezdés és a hosszú ingázás kombinációja az, ami a rövid alvásért felelős - válaszolta a tanulmány vezető szerzője, Mathias Basner, a Penn kísérleti pszichiátriai egységének, az alvás és kronobiológia részlegének igazgatója a portál kérdésére.

A kronotípusba tartozók akkor kerülnek igazán bajba, ha akár a munkahelyi feladatok, akár az iskola miatt nem tudunk igazodni a saját cirkadián ritmusunkhoz, és a kényszerű ébrenlét annyira ütközik az ideális alvással töltött órák időpontjával. Ekkor könnyedén kialakulhat alvási rendellenesség, amikor a felborult cirkadián ritmus megnehezíti a napi feladatok ellátását – a cikk szerint ez az állapot körülbelül a felnőttek 0,2-1,7 százalékát érinti.

Egy rugalmasabb világ segítene az éjjeli baglyokon

Az alváshiány és az állandó kialvatlanság brutálisan megterhelő, nem mellesleg pedig rendkívül rontja a teljesítőképességet is. Ahhoz azonban, hogy az késleltetett kronotípusú emberek hatékonyabban funkcionálhassanak a társadalomban, a szakértők szerint az egyik legnagyobb segítség az lenne, ha a társadalom kevésbé lenne a reggeli iskolakezdés és a munkakezdés időpontjával kapcsolatban.

Beth Ann Malow szerint egészségügyi szempontból egyértelműen az lenne ideális, hogyha megtalálnánk a módját annak, hogy saját biológiai óránkhoz igazodjunk, és akár hajnali kettőkor lefeküdve is 11-ig aludva is el tudnánk látni napi feladatainkat. A neurológus végül ugyanakkor hozzátette, hogy ezzel együtt az alvás-ébrenléti ciklus bizonyos szintig módosítható, fényexpozícióval, melatoninnal és testmozgással, igaz, az egyénileg változó, hogy milyen mértékben.

(The Guardian)

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG