BUX
36 392.21
+1.22%
+440.00
OTP
10 810.00
+3.64%
+380.00
MOL
1 850.00
+0.54%
+10.00
RICHTER
7 050.00
-1.40%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.45%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. augusztus 18. 15:33

Hallotta már valahol azt a kifejezést, hogy „számlás albérlet”? Nem meglepő, ha nem. Budapesten ugyanis igencsak tragikus a helyzet ezen a téren: 100-ból csupán 1 kiadó albérlet számít számlaképesnek. Ilyen arányok mellett még inkább válogatniuk kell a hirdetések között a kiadó lakást keresőknek.

Vannak azonban még olyan oldalak, ahol kizárólag számlás budapesti albérletek vannak feltüntetve. Egy kis utánanézéssel pedig szinte rögtön világossá válik, hogy miért is jár jobban, hogyha ilyen jellegű szobákat és lakásokat keres Budapesten.

Számlás albérletnek nevezzük az olyan kiadó ingatlant, amelynek a tulajdonosa adózik, és ezért – ahogy a név is jelzi – számlát is tud adni a bérlőnek a bérlés költségeiről. Ez több előnnyel is járhat a bérlőnek. Az egyik egyértelműen a megbízható, minőségi, átlátható bérbeadói szolgáltatás, ami ehhez társul, de ezen kívül olyan előnye is van, amiről kevesebben tudnak. Ez pedig a lakhatási támogatás igénylése.

A lakhatási támogatás tulajdonképpen abban segít, hogy kifizethetőbb legyen a bérlők számára egy számlaképes albérlet költsége, és, hogy egyúttal a munkába járás terhe is csökkenjen. A támogatás ugyanis az olyan potenciális bérlőket segíti ki, akiknek költözniük kellett az új munkahelyük miatt. Azt is érdemes megemlíteni, hogy ez nem csak a munkavállalóknak segít, hanem a munkaadóknak is, ugyanis sokkal könnyebb úgy munkaerőt toborozni más helyekről, ha létezik olyan támogatás, amely a távolabbi alkalmazottaknak is tud kedvezni.

Ami viszont rendkívül fontos ebben a témában, – és nem egy bérlő járt már rosszul emiatt – az az, hogy csak és kizárólag számlás albérletre lehet igényelni a lakhatási támogatást. Úgyhogy, ha Budapesten netán olyan albérletet nézne ki valaki, ahol a tulajdonos nem tud számlát adni, akkor esély sincs arra, hogy megkapja az illető a támogatást, mivel már az alapfeltételnek nem tudott megfelelni. Sajnos olyan eset is előfordult már, ahol az ingatlan tulajdonosa a megállapodásnál ígért számlát, végül pedig mégsem tett eleget a bérlő igényének, mert bonyolult külön kérésnek számított, ami miatt „több órás sort” ki kellett volna várni a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál. A Professional Premium Property Zrt-nél például kizárólag számlás albérleteket lehet találni, így még véletlenül sem fordulhatnak elő ilyen „félreértések”.

A lakhatási támogatás feltételrendszeréről oldalakat lehetne írni, de alapvetően olyan álláskereső részesülhet benne, aki:

  1. Minimum 1 hónapja álláskeresőként van nyilván tartva, és a támogatási kérelmet még a foglalkoztatás megkezdése előtt nyújtotta be.
  2. Olyan munkaviszonyt létesít, ami legalább hat hónapos időtartamra szól, és emellett minimum heti 20 órát fed le. Az újonnan létrejött munkaviszonynál az is fontos, hogy a munkavégzés helyszíne és az állandó lakóhely között legalább 60 km-es távolság legyen.
  3. A munkavégzés helyén, illetve a munkavégzés helyszínétől számított 60 km-es távolságon belül nem rendelkezik már olyan ingatlannal, ahol lakhatna a munkavállaló.
  4. Más munkaadónál jön létre a munkaviszonya, mint akinél utoljára munkaviszonyban állt, tehát munkahelyet vált.
  5. A lakhatását vagy a munkavégzés helyén, vagy a 3-as pontban meghatározott feltételeknek megfelelő településen, bérleti jogviszony létesítésével tervezi megoldani. Ehhez feltétlenül számlás albérletet kell keresnie.
  6. Végül pedig arra is figyelni kell, hogy a kérelem időpontjában az álláskereső más jogcímen nem részesül közüzemi vagy lakhatási támogatásban.

A lakhatási támogatás igénylésének és az annak való megfelelésnek érdemes még tovább olvasni vagy a Munkaügyi Hivatalnál érdeklődni, hogy mindig a legaktuálisabb információk alapján tudjon tájékozódni. 2019 január 1. óta például már megszűnt az adómentességük, tehát ugyanúgy adóköteles a lakhatási támogatás, mint a bérjövedelem.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek 2021 áprilisától lehet igényelni a szakképzési és a felnőttképzési diákhitelt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 11:37
Hitelbírálat és biztosíték nélkül kérhetik majd a 18 és 55 év közöttiek.
Személyes pénzügyek A vírus hatására nem szórjuk annyira a pénzt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 17:53
Kevesebb hús és rövidebb utazások, több helyi termék a bevásárlókosárban, a legújabb termékcsodák helyett a régiek megőrzése és megjavíttatása. A tömegfogyasztást egy egészség- és környezettudatosságot előtérbe állító posztmodern forma váltja fel, amelynek kulcsszereplője az aktivista fogyasztó – ez az egyik legfontosabb megállapítása a Cetelem Körkép 2020 nemzetközi felmérésnek, melyet a Cetelem Bank saját ügyfélkörében végzett júniusi felmérése is megerősített.
Személyes pénzügyek Van egy jó és egy rossz hírünk nyugdíjügyben
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 10:51
Borúsak ugyanis a kilátások egy olyan szintű nyugdíjra, amelyből gondtalanná tehetők az idős éveink, ám akik még aktív korukban félretesznek idős éveikre, azoknak a pénze hosszú távon szépen gyarapszik. 
Személyes pénzügyek Átformálta a fiatalok szokásait a koronavírus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 08:47
A fiatalok 18 százaléka többet költött a járványhelyzetben, 36 százalékuknál viszont csökkentek a kiadások - áll a K&H ifjúsági indexében, amely szerint jelentős eltérések láthatóak a 19-29 évesek költéseiben, például míg a nők 25 százaléka nagyobb kiadásokkal szembesült, a férfiaknak csak a 12 százaléka költött többet a járvány miatt.
Személyes pénzügyek Szerdáig várj a tankolással, ha tudsz!
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:46
A benzin és a dízel is olcsóbb lesz.
Személyes pénzügyek Megnyugodhatnak a nyugdíjas éveikre takarékoskodók
Csabai Károly | 2020. augusztus 3. 06:07
Az önkéntes pénztárak ugyanis kevés kivétellel mára nemhogy ledolgozták a koronavírus miatti veszteségeiket, hanem szép számmal akadnak olyan portfoliók, amelyek már szép hozamot is termeltek.
Személyes pénzügyek Egy év alatt átlagosan egymillió forinttal lettek olcsóbbak a budapesti garzonok
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 09:17
Más magyar nagyvárosokban is olcsóbbak lettek az egyszobás lakások.
Személyes pénzügyek Újabb bank ügyfelei örülhetnek
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 16:03
Ezúttal a CIB vállalati bankszámláinak tulajdonosai számára vált lehetővé, hogy Visa üzleti bankkártyájukat az okostelefonjaikba, -óráikba applikálva rendezzék a számláikat. 
Személyes pénzügyek Az autópálya-matricák értékesítésén is meglátszik a koronavírus
MTI | 2020. július 24. 12:34
Erősödik a kereslet a megyei matricák iránt, ez alapján a lakosság idén tényleg inkább belföldön nyaral.
Személyes pénzügyek Koronavírus-hatás: sokan félnek a pénzügyi problémák felmerülésétől és az állásuk elvesztésétől is
Privátbankár.hu | 2020. július 23. 17:44
Pozitívum, hogy a válsághelyzet hatására a pénzügyekben is sokan tudatosabbak lettek, és nagyobb hangsúlyt terveznek fektetni a megtakarításra. Ez is kiderül a CIB Bank kutatásából.
hírlevél