Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi években valamelyest javultak a jövő nyugdíjasainak kilátásai, mert többen álltak munkába, és a fizetések is magasabbak voltak, több volt a járulék-befizetés. Nagyjából 2025-re viszont akkorát fog romlani a helyzetük, hogy szükség lesz az újratervezésre. Ez Németország, de nálunk is ugyanolyanok a gondok.

Németországban nekiállnak a tervek készítésére arra az időszakra, amikor a jelenleginél is sokkal rosszabb lesz a demográfiai helyzet. Ez számunkra sok szempontból érdekes, például azért, mert a két országban a termékenység, a gyerekszám nagyon hasonló egymáshoz.

Eközben azonban Németországban pozitív, nálunk negatív a ki– és bevándorlás hatása. Ijesztő látni, hogy még egy olyan országban is, ahol a bevándorlás erős, a jólét szintje, a gazdaság ereje pedig sokkal magasabb, milyen problémák előtt állnak.

Ma annak apropóján ír a német sajtó a nyugdíjakról, hogy megkezdte munkáját az új koalíciós kormány által felállított tíztagú nyugdíjbizottság.

Fixáltak néhány fontos számot

Rövid távra nincs sok dolga, mert hónapokkal ezelőtt megegyeztek a koalíciós szerződésben, hogy 2025-ig a főbb paramétereket, mint a nyugdíjak szintjét (a bér legalább 48 százaléka) és a befizetett járulékok arányát a munkabérhez képest (maximum 20 százalék) egy bizonyos szinten tartják.

De utána jön az igazi problémacsomag, mert körülbelül épp akkortól erősen romlik majd a demográfiai helyzet. Ezért az a terv, hogy a bizottság két év alatt megalkotja a német nyugdíjrendszer jövőjét.

A biztosítók műve?

Ha a jelenlegi szabályok alapján menne tovább minden, akkor 2025 és 2045 között a nyugdíjak a német bérek 42,4 százalékára csökkennének, annak ellenére, hogy a járulékokat közben 23,6 százalékra emelnék – írta a Der Spiegel Online a Prognos-Institut kutatóintézetre hivatkozva.

Azt ők maguk is hozzáteszik, hogy a kutatás a német biztosítók szövetségének megbízásából készült. A biztosítók pedig abban érdekeltek, hogy a helyzet minél sötétebb legyen, mert akkor többen kötnek náluk nyugdíj-biztosítást.

Többen többet fizettek be

Ám egy másik, 2016-ban a Der Spiegel megbízásából készített felmérés még komorabb képet festett. Hasonló eredményekre jutottak a német kormány felmérései is 2015-ben és 2017-ben.

A prognózisok tehát most valamivel még pozitívabbak is, aminek az az oka, hogy a német munkaerő-piac fellendült, több ember talált munkát az utóbbi években, és a bérek is magasabbak. Tehát többen több járulékot fizettek be.

69 éves korig kéne dolgozni

Más tényezők, mint a koalíció által elhatározott anyasági nyugdíjkiegészítés vagy a szegénységcsökkentő alapnyugdíj rontják a képet. Ezekkel nem áll szemben járulékfizetés, az állam meg nem akar adóbevételekből kiegészítést fizetni, így csak jogszabály-változással lehet valahogy megoldani a helyzetet.

A Die Welt által megszólaltatott szakértők szerint elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb, fokozatosan bevezessék a 69 éves nyugdíj-korhatárt. Annak ellenére, hogy a szociáldemokrata SPD ezt sem szeretné.

Valamit fel kell majd adni

A nyugdíjkorhatár fokozatos emelését 67 évre már korábban elhatározták, ez 2029-ig valósul meg. Egy javaslat szerint ezt utána is folytatni kellene, és a 2040-es évek végére el kéne érni a 69 éves határt. Ám ezt a gondolatot a német lakosság nagy része erősen utálja, nem biztos, hogy politikailag keresztül lehet majd vinni.

A korhatár, a járulék és a nyugdíjak összegének hármasából valamit fel kell adni majd. Vagy állami befizetésre lesz szükség adóbevételekből. Egy ötödik javaslat, hogy az állam vásároljon befektetéseket, részvényeket, hasonlóan a norvég nyugdíjalaphoz, és annak hozamából jusson bevételekhez.

(Erről a problémakörről írtunk korábban itt»»»» és itt»»»» is.)

Német születés, magyar születés

Az úgynevezett termékenységi ráta – az egy szülőképes korú nőre jutó szülések átlagos száma – az EU-ban 2016-ban 1,6 volt, Németországban szintén. Ez fokozatos javulás a 2009-es, mélypontnak látszó német 1,36-hoz képest.

A magyar adat 2016-ban 1,53, a 2010-es gödörben csak 1,25 volt. A népesség szinten tartásához is körülbelül 2,1-es értékre lenne szükség, tehát átlagosan valamivel több gyerekre, mint 2.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A 13. havi nyugdíj első részlete érkezik februárban
OS | 2021. január 20. 12:38
A 2021-ben egy átlagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő személy közel 37 650 forintot kap 13. havi nyugdíj címén 2021 februárjában a havi nyugdíján felül - olvasható Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.
Személyes pénzügyek Lakásbővítés és felújítás: összegyűjtöttük, mit érhetsz el csokkal és lakásfelújítási támogatással
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 19:19
2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.
Személyes pénzügyek Óriási jövedelmi különbségeket mértek az országban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:04
Az adóhatóság adatai szerint 2019-ben a bruttó 295 ezer forintos átlagos havi munkaviszonyból származó jövedelem nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Településtípusonként ettől jelentős eltérést mértek, Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a havi nettó kereset - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Személyes pénzügyek Itt van, hogy pontosan mikor utalják idén a nyugdíjakat
Baka F. Zoltán | 2021. január 15. 09:47
Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
Személyes pénzügyek Szép számmal voltak magyarok, akik még a járvány alatt is gazdagodtak - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. január 13. 06:07
Nemcsak a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyonok gyarapodtak két számjeggyel 2020-ban, hanem az ügyfelek száma is megugrott. E válsághelyzetben szokatlan jelenség oka, hogy a Covid-19 miatt március közepén elrendelt globális veszélyhelyzet hatására annyira olcsóvá váltak a befektetések, hogy nem kevesen gondolták úgy, most időszerű beszállniuk, akár a kockázatosabb eszközökbe is, mint például a részvényekbe. Ám, hogy e pozitív tendencia az idén folytatódik-e, az elsősorban attól függ, sikerül-e a gazdaságnak visszatérnie a rendes kerékvágásba – derül ki legfrissebb, exluzív privátbanki felmérésünkből.
Személyes pénzügyek 5 milliárd marad a zsebekben, ingyenesen intézhetünk több ügyet is
MTI | 2021. január 10. 12:53
Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.
Személyes pénzügyek 400 ezer forint közelébe ért a bruttó átlagfizetés tavaly októberben
MTI | 2021. január 6. 10:11
8,8 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.
Személyes pénzügyek Elektromos bringára ad pénzt az állam - indul az újabb pályázati kör
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 08:50
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírásának második körében 2021. január 4. és 8. között várják a pályázatokat. 
Személyes pénzügyek Novemberben – még – kellett a magyar munkaerő Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. január 1. 06:11
A márciusihoz képest sokkal kevesebb munkahely szűnt meg az újabb korlátozásokat, lezárást hozó novemberben Ausztriában. A magyar foglalkoztatottak száma pedig csak csekély mértékben csökkent, bár ezzel is csúcstartók lettünk. A karácsony utáni harmadik lezárással azonban tovább romolhat a helyzet.
Személyes pénzügyek Biztosítások: több fontos határidő is most jár le
MTI | 2020. december 27. 08:35
December 31-e a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) egy részénél, és a nyugdíjbiztosításoknál is fontos határnap - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
Friss
hírlevél