TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi években valamelyest javultak a jövő nyugdíjasainak kilátásai, mert többen álltak munkába, és a fizetések is magasabbak voltak, több volt a járulék-befizetés. Nagyjából 2025-re viszont akkorát fog romlani a helyzetük, hogy szükség lesz az újratervezésre. Ez Németország, de nálunk is ugyanolyanok a gondok.

Németországban nekiállnak a tervek készítésére arra az időszakra, amikor a jelenleginél is sokkal rosszabb lesz a demográfiai helyzet. Ez számunkra sok szempontból érdekes, például azért, mert a két országban a termékenység, a gyerekszám nagyon hasonló egymáshoz.

Eközben azonban Németországban pozitív, nálunk negatív a ki– és bevándorlás hatása. Ijesztő látni, hogy még egy olyan országban is, ahol a bevándorlás erős, a jólét szintje, a gazdaság ereje pedig sokkal magasabb, milyen problémák előtt állnak.

Ma annak apropóján ír a német sajtó a nyugdíjakról, hogy megkezdte munkáját az új koalíciós kormány által felállított tíztagú nyugdíjbizottság.

Fixáltak néhány fontos számot

Rövid távra nincs sok dolga, mert hónapokkal ezelőtt megegyeztek a koalíciós szerződésben, hogy 2025-ig a főbb paramétereket, mint a nyugdíjak szintjét (a bér legalább 48 százaléka) és a befizetett járulékok arányát a munkabérhez képest (maximum 20 százalék) egy bizonyos szinten tartják.

De utána jön az igazi problémacsomag, mert körülbelül épp akkortól erősen romlik majd a demográfiai helyzet. Ezért az a terv, hogy a bizottság két év alatt megalkotja a német nyugdíjrendszer jövőjét.

A biztosítók műve?

Ha a jelenlegi szabályok alapján menne tovább minden, akkor 2025 és 2045 között a nyugdíjak a német bérek 42,4 százalékára csökkennének, annak ellenére, hogy a járulékokat közben 23,6 százalékra emelnék – írta a Der Spiegel Online a Prognos-Institut kutatóintézetre hivatkozva.

Azt ők maguk is hozzáteszik, hogy a kutatás a német biztosítók szövetségének megbízásából készült. A biztosítók pedig abban érdekeltek, hogy a helyzet minél sötétebb legyen, mert akkor többen kötnek náluk nyugdíj-biztosítást.

Többen többet fizettek be

Ám egy másik, 2016-ban a Der Spiegel megbízásából készített felmérés még komorabb képet festett. Hasonló eredményekre jutottak a német kormány felmérései is 2015-ben és 2017-ben.

A prognózisok tehát most valamivel még pozitívabbak is, aminek az az oka, hogy a német munkaerő-piac fellendült, több ember talált munkát az utóbbi években, és a bérek is magasabbak. Tehát többen több járulékot fizettek be.

69 éves korig kéne dolgozni

Más tényezők, mint a koalíció által elhatározott anyasági nyugdíjkiegészítés vagy a szegénységcsökkentő alapnyugdíj rontják a képet. Ezekkel nem áll szemben járulékfizetés, az állam meg nem akar adóbevételekből kiegészítést fizetni, így csak jogszabály-változással lehet valahogy megoldani a helyzetet.

A Die Welt által megszólaltatott szakértők szerint elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb, fokozatosan bevezessék a 69 éves nyugdíj-korhatárt. Annak ellenére, hogy a szociáldemokrata SPD ezt sem szeretné.

Valamit fel kell majd adni

A nyugdíjkorhatár fokozatos emelését 67 évre már korábban elhatározták, ez 2029-ig valósul meg. Egy javaslat szerint ezt utána is folytatni kellene, és a 2040-es évek végére el kéne érni a 69 éves határt. Ám ezt a gondolatot a német lakosság nagy része erősen utálja, nem biztos, hogy politikailag keresztül lehet majd vinni.

A korhatár, a járulék és a nyugdíjak összegének hármasából valamit fel kell adni majd. Vagy állami befizetésre lesz szükség adóbevételekből. Egy ötödik javaslat, hogy az állam vásároljon befektetéseket, részvényeket, hasonlóan a norvég nyugdíjalaphoz, és annak hozamából jusson bevételekhez.

(Erről a problémakörről írtunk korábban itt»»»» és itt»»»» is.)

Német születés, magyar születés

Az úgynevezett termékenységi ráta – az egy szülőképes korú nőre jutó szülések átlagos száma – az EU-ban 2016-ban 1,6 volt, Németországban szintén. Ez fokozatos javulás a 2009-es, mélypontnak látszó német 1,36-hoz képest.

A magyar adat 2016-ban 1,53, a 2010-es gödörben csak 1,25 volt. A népesség szinten tartásához is körülbelül 2,1-es értékre lenne szükség, tehát átlagosan valamivel több gyerekre, mint 2.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Személyes pénzügyek Eddig 44 ezer anya élt az adókedvezménnyel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 06:32
A mentességgel 380 milliárd forintot spórolhattak a gyermekes szülők.
Személyes pénzügyek Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 18. 15:24
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői. 
Személyes pénzügyek Szerelmet akartak, átverték őket - értük büntet a Gazdasági Versenyhivatal
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 10:48
A be2.hu és az academicsingles.hu oldalakat működtető társaság számos módon tisztességtelenül járt el a fogyasztókkal szemben, ezért 1,6 milliárd forintos bírságot kaptak a GVH-tól.
Személyes pénzügyek Drágább lesz a benzin pénteken
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 09:45
A dízel nem.
Személyes pénzügyek 2021 áprilisától lehet igényelni a szakképzési és a felnőttképzési diákhitelt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 11:37
Hitelbírálat és biztosíték nélkül kérhetik majd a 18 és 55 év közöttiek.
hírlevél