Hirdetés
Hirdetés

Hogyan lehetne megmenteni a nyugdíjakat?

2018. május 11., 14:30

A nyugdíjjárulék emelése, a nyugdíjak csökkentése, a nyugdíjkorhatár emelése, a nyugdíjak adóból való finanszírozása – nagyjából ezek a megoldások vannak az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságának megőrzésére. Most valaki kitalált egy ötödik módszert is, amellyel a német nyugdíjasok "milliárdosok lehetnek".

(Pixabay)
(Pixabay)

Németország (is) óriási feladat előtt áll az elöregedő társadalommal, ahol egyre kevesebb aktív dolgozónak kéne eltartania egyre több nyugdíjast, a következő 20 évben egészen biztosan. (Távolabbra már nagyon nehéz előre becsülni.) Így május elején létrehoztak egy nyugdíj-bizottságot.

Hubertus Heil (SPD) új német munkaügyi miniszter bemutatott tíz embert, a kormányzó pártok, szakszervezetek, munkaadók és tudományos szervezetek képviselőit, akik kidolgozzák majd, hogyan kéne megreformálni a német nyugdíjrendszert. Ám jelenleg eléggé meg van kötve a kezük.

Hirdetés

Az őszi választások után most tavasszal életbe lépet új nagykoalíciós szerződésben ugyanis a szociáldemokrata SPD kiharcolta, hogy 2025-ig két irányelv érvényes maradjon: a nyugdíjjárulék mértéke nem mehet 20 százalék fölé (most 18,6 százalék), a nyugdíjak pedig nem süllyedhetnek a bérek 48 százaléka, azaz a jelenlegi szint alá – írja a Der Spiegel Online.

Csak négy út van?

Ám közben komoly demográfiai váltás várható, a gyerekek száma alacsony, az idősek viszont egyre tovább élnek, így számuk nőni fog. Jelenleg 35 nyugdíjas jut 100 keresőre, 2040-ben ez 51 lesz, még úgy is, hogy a nyugdíjkorhatárt fokozatosan 67 évre emelik.

A lap szerint a rendszerben csak négyféle paraméteren lehet változtatni:

1.  A nyugdíjjárulékok mértékén.

2.  A nyugdíjak mértékén.

3.  A nyugdíjkorhatáron.

4.  Az adóbevételekből nyugdíjakra átcsoportosított összegen.

A németek mumusa

Ám ha ezeket a csavarokat meghúzzuk, hogy a bevételeket növeljük vagy a kiadásokat csökkentsük, az a gazdaságnak káros, és az amúgy is sok köztehertől sújtott dolgozók utolsó motivációit is elveheti a munkára – írja a cikk. Mindegyik megoldásnak vannak vesztesei, a nyugdíjak csökkentése például az időskori szegénységet növelné – ez a német nyugdíjasok és dolgozók egyik legrettegettebb mumusa.

Repkednek a milliárdok

A különböző csoportok ellenállása miatt a Der Spiegel úgy véli, hogy csak az adóbevételek fokozottabb nyugdíjakra költése lesz járható út a jövőben. Axel Börsch-Supan nyugdíjkutató szerint 2025-ben 11, 2035-ben 80, 2048-ban több mint 125 milliárd eurót kell majd a költségvetésből nyugdíjakra kifizetni.

A baloldali liberálisnak tartott Der Spiegellel szemben a neokonzervatívnak nevezett Die Welt véleménycikke teljesen más alternatívát vázol fel “Hogyan lehetnének milliárdosok a nyugdíjasok” című cikkében. Szerinte az említett négyféle paraméter csak a jelenlegi nyugdíjrendszerben, annak alapvető változatlansága esetén érvényes, amin jó lenne túllépni. Ez a négy módszer nem ad igazi megoldást, mind a négy a dolgozók túlterheléséhez vezet valamilyen módon.

Spórolni kell, és okosan

Ehelyett az államnak létre kellene hoznia egy sok milliárd eurós állami vagyonalapot, amely az egész világ részvénypiacain befektet. (Hasonlóan a norvégok vagy egyes közel-keleti olajországok óriási méretű állami vagyonalapjaihoz – a szerk.) “Az utóbbi száz év minden statisztikája azt támasztja alá, hogy a részvények évente 6-8 százalékos hozamot hoznak, ha valaki a pénzt 30 évre befekteti. Ebben még a háborúk és egyes tőzsdei zuhanások is benne vannak” – írja a szerző, Ralf-Dieter Brunowksy.

Persze egyénileg is lehet nyugdíjra, részvényekkel takarékoskodni. A magyar magánbefektetőknél levő részvények mennyisége nemzetközi összehasonlításban nagyon csekély. Pedig a hosszú távú takarékoskodásban ezek szerepe nagyon fontos, ezek által lehet a gazdasági növekedésből részesedni, a kamatoknál sokkal magasabb hozamot elérni – írtuk a napokban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Ráér, közölte Donald Trump Észak-Korea nukleáris leszerelését illetően. Semmi sietség, semmi kapkodás, határidő nincs. Mit szól vajon ehhez Japán, Dél-Korea, sőt Guam és Hawaii, ahol már polgári védelmi gyakorlat, sőt téves atomháborús riasztás is volt már? És ha Kim rezsimjéval ilyen elnéző az elnök, Iránnal miért nem az?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?