BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2019. június 15. 14:30

Még csak a héten került a parlament elé a szociális hozzájárulási adó július elsejétől életbe lépő csökkentéséről szóló törvényjavaslat, de a költségvetési törvény fejezeti köteteiből kiderül, mikor várható a következő mérséklés.

A hatéves bérmegállapodás alapján idén július elsejétől tovább csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke - az erről szóló törvényjavaslatot Varga Mihály a héten nyújtotta be a parlamentnek. Az adó mértéke 19,5 százalék után 17,5 százalék lesz. Ez azonban nem az utolsó adócsökkentés lesz, ha a reálkeresetek alakulása megfelelő lesz a következő időszakban is, akkor további 2 százalékponttal mérséklődhet a közteher mértéke. Márpedig a jövő évi költségvetés egyik fejezeti melléklete szerint a feltételek adottak lesznek, így 2020-ban további csökkentés jöhet.

Ennek dátumát a kormány a Nyugdíjbiztosítási Alapról szóló költségvetési mellékletben jegyezte le. Az Alap bevételeit ugyanis a nyugdíjjárulék, költségvetési hozzájárulás és egyéb források mellett a szociális hozzájárulási adóból érkező bevételek teszik ki, így a szochó mértéke nagyban befolyásolja a várható bevétetelt. (A nyugdíjjárulék és a szochó az alap bevételeinek 97,8 százalékát teszik ki.)

"A foglalkoztatók által 2020. január 1-től fizetett 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adó 2020. október 1-től 15,5 százalékra csökkenhet" - olvasható a dokumentumban.

Vagyis az idei júliusi szochó-csökkentés után több mint egy évet kell várnia a munkáltatóknak a következő könnyítésre. Igaz, ha minden adott lesz és 2020 októberétől mérséklődik tovább az adó, akkor így is rövidebb idő telik el két csökkentés között, mint a mostani esetében. Legutóbb ugyanis 2018. januárjában változott a szochó mértéke, akkor akkor csökkent a jelenlegi 19,5 százalékra és ilyen teher mellett adóztak a cégek egészen 1,5 éven keresztül.

Az adócsökkentés kormány által prognosztizált következő időpontja egyébként egybe esik a Magyar Nemzeti Bank számításaival is. Legutóbbi, márciusban kiadott inflációs jelentésükben úgy fogalmaztak, legközelebb 2020 utolsó negyedévében valósulhat meg a következő csökkentés.

Így a munkát terhelő adóék mértéke a jelenlegi 45 százalékról 43,1 százalékra mérséklődhet 2020. októberére - minden más adó és járulék változatlansága mellett. Az adóék azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltségnek (vagyis bruttó bér + munkáltatói terhek) hány százalékát vonja el az állam adók és járulékok formájában.

Maradhat a lendületes béremelkedés

A szochó jövő évre tervezett csökkentése arra enged következtetni, hogy 2020-ban is marad a lendületes bérnövekedési ütem, ami mellé olyan infláció társul, ami biztosítja, hogy a reálkeresetek minimum 6 százalékkal növekedjenek.

A kormány munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel kötött megállapodásában rögzítette ugyanis az adócsökkentés feltételét, amit némiképp nyakatekerten sikerült megfogalmazni. Eszerint

az adó "minden egyes alkalommal 2 százalékponttal azon naptári negyedévet követő második negyedév első napjától csökkenjen tovább, amely negyedévben a versenyszférában a bruttó átlagkereset és a fogyasztói árindex szezonálisan kiigazított, adott naptári negyedévre átlagolt értékeiből számolt reálkereseti mutató legalább 6 százalékkal emelkedik a megelőző csökkentést megalapozó negyedévhez, első alkalommal 2018 első negyedévéhez képest".

Ez alapján az előttünk álló júliusi csökkentést az idei első negyedéves bérváltozás alapozta meg, mivel itt a 11 százalékos bérnövekedés és 3,2 százalékos infláció eredményeként 7,8 százalékkal emelkedett a reálkereset. A csökkentés pedig a fentiek értelmében a harmadik negyedév első napjától léphet életbe, vagyis július elsejétől.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Fiatalok számára terveztek mobilapplikációt a jövő fejlesztői az MNB és a BME közös versenyén
Natív tartalom | 2020. június 2. 14:50
„Bank to the Future” címmel első alkalommal hirdették meg a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködése keretében azt a mobilapplikáció tervező Design Sprint versenyt, amelynek célja különböző tanulmányi, szakmai hátterű hallgatók csoportos feladatmegoldása a pénzügyi élet kihívásaihoz, a pénzügyi tudatosság fejlesztéséhez, illetve az MNB Pénzmúzeum projekt interaktív megvalósításához kapcsolódóan. A verseny döntőjére 2020 tavaszán, online került sor a BME, a Pénziránytű Alapítvány és az MNB szakértőiből álló zsűri részvételével.
Személyes pénzügyek Mennyit lízingeltek a nagycsaládosok?
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 10:57
Áprilisban 10 milliárd forint fölé emelkedett a nagycsaládosok autóvásárlási programjában megvásárolt autókra kötött lízingszerződések összege – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Személyes pénzügyek A koronavírus sem siklatta ki a magyarok lakásfelújítási terveit
MTI | 2020. június 2. 08:22
Egy éven belül mintegy 450 ezer lakáson végezhetnek kisebb-nagyobb munkálatokat.
Személyes pénzügyek Meddig húznád ki munka nélkül? A fiatalok majdnem felének semmilyen megtakarítása nincsen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 30. 11:28
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga. Ám csak az 55 százalékuk tud megtakarítani. Csak gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok pénzügyi ismeretekből.
Személyes pénzügyek Éjjel jött a hír, többen kaphatnak csok-ot
MTI | 2020. május 30. 10:15
Több családtámogatás, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei is egyszerűsödnek. Valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton.
Személyes pénzügyek Több hitellehetőséget is bebukhatnak a tevékenységüket szüneteltető vállalkozók
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:19
Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
Személyes pénzügyek Berobbantak a pünkösdi szállásfoglalások
MTI | 2020. május 28. 10:31
Kiszabadultak a magyarok, rászabadulnak a hosszú hétvégére.
Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Friss
hírlevél