TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A csok-hitel ma közel a legjobb lakáshitel Magyarországon, de érdemes pár százezer forinttal a zsebünkben nekivágni az igénylésnek. Akár 25 év futamidő, maximum 15 millió forint és legfeljebb 3 százalékos, fix kamat erre az időszakra - álomhitel a csok-támogatás mellé felvehető kölcsön, ennél már csak a kamattámogatott babaváró hitel lehet jobb, bár az csak maximum 10 millió forint lehet.

Nem csoda, hogy 2016-os debütálása óta idén júliusig több mint 94 ezer csok-szerződés született, hiszen az akár 10+15 millió forintos lakásvásárlási konstrukció igen kedvező. A kedvezmény mellé igényelhető hitel legfeljebb 3 százalékos fix kamata megveri az összes, legalább 10 évre fixált piaci kamatozású hitelt. A törlesztőrészlet igen kedvező 20 éves futamidővel és 15 millió forintos hitelösszeggel számolva, hiszen a szakportál kalkulációi szerint 83 190 forintot kell fizetnünk havonta, míg a hasonló piaci hiteleknél ez 98 911 forint végig fix kamatozással, nettó 250 000 forintos jövedelem felett, számlanyitás mellett.

A Bank360 ugyanakkor felhívja a figyelmet: érdemes a csok esetében is félretenni, hiszen egyes bankoknál nem lehet csokból finanszírozni az önerőt, ráadásul a kedvezményes hitel igénylése esetén jelentős hitelbírálati költségek jelentkezhetnek.

A Privátbankár kérdésére a Bank360 kifejtette: bár a termék minden banknál megegyező, a hitelbírálat miatt mégis fontos, hogy melyik pénzintézetet választjuk, hiszen bőven lehetnek - akár százezreket érő - eltérések a bankok között.

A csok esetében sem úszhatjuk meg például

● a fedezetként felajánlott ingatlan értékbecslését, amely nagyjából 50 000 forint,

● a közjegyzői okiratba foglalás díját, amely szintén 50 000 forint például egy 20 milliós ingatlannál,

● a tulajdoni lap lekérését, amely 3 600 vagy 6250 forint attól függően, hogy e-hiteles vagy papíralapút kérünk,

A fentieket összeadva közel 100 000 forintos kiadásról beszélhetünk, sőt, ahogy arról a Bank360 beszámolt, a lakáshitel-igénylés feltétele a lakásbiztosítás megkötése is, így ennek éves díjával is érdemes számolni, ami a kalkulációk szerint nagyjából 15-20 ezer forint egy 2000-ben épült 60 négyzetméteres fővárosi lakás esetében.

Megúszhatjuk?

Ha nincs ilyen célra félretéve valamekkora megtakarítás, érdemes élni az időszakos akciókkal és kihasználni, ha a bank elengedi az induló díjakat - mondta el Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Jelenleg is több olyan bank van a piacon, ahol részben vagy egészben átvállalják a lakáshitel felvételével járó költségeket, ezzel megkönnyítve az ügyfél dolgát. Könnyedén meggyőződhetünk arról, hogy a számunkra szimpatikus banknál elérhető-e ilyen ajánlat, hiszen a Bank360 rendszeresen frissülő csok kalkulátora azt is megmutatja, hogy mekkora induló díjra számíthatunk az adott pénzintézetnél.

Az is előfordulhat, hogy a jóváírásért cserébe bankszámlát kell nyitnunk a hitelező pénzintézetnél. Ebben a helyzetben jól jön a Bank360 bankszámla kalkulátora is, hiszen gyorsan kiderül, megéri-e lecserélnünk az aktuális folyószámlánkat. Ha már régóta ugyanott bankolunk és nem néztünk körül mostanában a bankszámlák között, akár még az is kiderülhet, hogy jobban járhatunk az átszerződéssel és olcsóbban tudunk bankolni. Sőt, a már fentebb említett lakásbiztosítással is kifoghatunk egy kedvező ajánlatot, hiszen több bank is kínál a lakáshitel mellé köthető lakásbiztosítást kedvező díjazással.

Hiába tűnik tehát ugyanolyannak minden banknál a csok-hitel, a fentiek miatt mégis azt tanácsolja a Bank360 csapata, hogy alaposan járjunk utána, milyen egyéb szolgáltatások igénybevételére van szükség és milyen kedvezményeket használhatunk ki. Szánjunk időt a termékek áttekintésére, használjunk kalkulátort és hozzunk megalapozott döntést!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél