4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.

Gyorsan változik a mesterséges intelligencia (MI) megítélése, ha pénzügyekről van szó – írta Moira O’Neill pénzügyi szakíró a Financial Timeson megjelent elemzésében. A független pénzügyi tanácsadók és a Schroders vagyonkezelő céghez tartozó szakértők körében végzet friss felmérés szerint az olyan mesterségesintelligencia-modellek, mint például a ChatGPT 76 százalékuk szerint inkább lehetőséget kínálnak nekik, mint veszélyt jelentenek rájuk.

Ez óriási változás ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt egy hasonló körben végzett vizsgálatban még csak 57 százalék volt az így gondolkodók aránya. Egy másik számot nézve viszont úgy tűnik, nem változik elég gyorsan a vagyonkezelők gondolkodásmódja. Ugyanez a felmérés ugyanis azt találta, hogy a szakmabeliek 15 százaléka szerint az MI egyáltalán nem érinti a munkáját.

Az MI ad majd tanácsot a spóroláshoz?
Az MI ad majd tanácsot a spóroláshoz?
Fotó: Depositphotos

A brit pénzügyi lap cikkírója úgy véli, hogy az utóbbi körhöz tartozók nem egyszerűen tévednek, hanem rossz szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek. A mesterséges intelligencia bizonyította hasznosságát bonyolult feladatok megoldásában. Ezek közé tartozik a meetingeken elhangzottak összefoglalása, az e-mailek írása, a pénzügyi jelentések készítése.

A kérdés az, hogy mit hozhatnak a vagyonuk kezelését a befektetőtársaságokra bízó ügyfeleknek? Érdemes előbb áttekinteni azt, amiben nem várható változás. Nincs tanácsadás tanácsadó nélkül. Mindenekelőtt nem hoznak gyors, drámai változásokat a pénzügyi tanácsadásban.

Tanulságos Gillian Hepburn, a Benchmark Capital igazgatójának tapasztalata. Ő úgy látja, hogy amikor azt kérdezi a szakértőktől, hogyan alakulhat át a tanácsadási piac, akkor gyakran olyan válaszokkal állnak elő, amelyek nem létező problémákra adnak megoldásokat.

Hasonló a helyzet a tanácsadókkal. Jason Witcombe, az Empower Partners pénzügyi tervezője ezzel kapcsolatban arra lyukadt ki, hogy az ügyfelek az emberi intelligenciára akarnak támaszkodni a mesterséges intelligencia helyett. A tanácsadók tapasztalatában és ítélőképességében bíznak, ezért fizetnek. Így a tanácsadók állása sincs veszélyben. Ezt támasztja alá, hogy az emberek jobban le tudják követni más emberek reakcióit, gesztusait, pillantásait, így jobban tudnak reagálni azokra, amikor tanácsadóként állnak velük szemben. Emellett mindig jöhetnek olyan szokatlan helyzetek – tipikus példa volt erre a koronavírus-járvány –, amelyekre a korábbi esetek alapján betanított MI-modellek nem tudnak jól reagálni.

Az empátián még dolgoznia kell az MI-nek

Szakértők megjegyzik azt is, hogy a mesterséges intelligencia nem tud tanácsokat adni az ingatlanvásárlásban vagy -eladásban, mert az túlságosan összetett, egyedi, változó körülmények között folyik. Az ügyfeleknek mindig eszükbe jut „még valami”, amit figyelembe kellene vagy lehetne venni. Ezek felborítják az MI rögzített kérdéslisták alapján működő tanácsadását.

A tanácsadásban mindig nagy szerepet fog játszani az odafigyelés és az empátia a felek között. Ezért nehéz automatizálni és tömegessé tenni ezt a munkát. Ennek a munkának mindig lesz egy személyes jellege

– mondta Ian Millward a Candid Financial Advice tanácsadója. Minden kérdésre meg kell adni az egyedi feleletet. A mesterséges intelligencia a legtipikusabbakra tudja a legmegszokottabb válaszokat. Az MI számtalan ügy alapján alakítja ki a képet a tipikus helyzetekről és azok tipikus megoldásáról. Képes profilt készíteni az ügyfelekről online aktivitásuk és LinkedIn fiókjuk tartalma alapján. Így képet adhat nekik arról, hogyan kezelték gondjaikat mások, akik hozzájuk hasonló helyzetbe kerültek, akiknek hasonló dilemmákat kellett megoldaniuk.

A vagyonkezelő szakma híres arról, hogy az újdonságokra a leglassabban reagáló foglalkozások közé tartozik. Az ügyfelek azonban joggal feltételezhetik, hogy a tanácsadók igénybe veszik az MI segítségét munkájuk elvégzéséhez. Ezért elvárhatják, hogy a kevesebb személyes munkaért kisebb díjat számítsanak fel nekik. Az árversenyben aztán az a vagyonkezelő lehet előnyben, amely tényleg spórolni tud a mesterséges intelligenciára támaszkodva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Gondolta volna? Egyre kevesebbet bizonytalankodnak a magyarok a pénzügyekben
Elek Lenke | 2024. július 23. 13:35
Bár a közhiedelem szerint a férfi a család feje, sok esetben a nők azok, akik gazdálkodnak a családi büdzsével, illetve akik hitelt vesznek fel a saját nevükre, lévén a gyes vagy gyed miatt kimutatható az állandó jövedelmük – ez is elhangzott a Provident keddi sajtótájékoztatóján, ahol egy nagyon fontos témáról, a magyarok pénzügyi helyzetéről, tudatosságáról, magabiztosságáról esett szó, településtípusokra és nemekre bontva.
Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG