<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Több osztrák újságcikk is kétségbe vonja, hogy működni fog Orbán Viktor családvédelmi – gyerekszülést ösztönző – programja. Egyrészt azért, mert ez nem csak anyagi kérdés, a nők sok más szempontot is mérlegelnek. Másrészt pedig a kedvezmények eddig is főleg a jómódúaknak szóltak, akik várhatóan az amúgy is tervezett gyerekvállalásukat fogják előre hozni. Szerintük a komolyabb hatás így valószínűtlen.

Csütörtök este, a Nemzetközi Nőnap előestéjén a Der Standard osztrák napilap hírportáljának mindkét vezető cikke Orbán Viktorral és a magyar nőkkel, a magyar demográfiával foglalkozott. Orbán számítása a magyar nőkkel címmel Gregor Mayer azt írja: a magyar miniszterelnök a nőktől azt várja, hogy több gyermeket szüljenek, de ez a vágya valószínűleg nem fog teljesülni.

Orbán nem akar megelégedni az ország alacsony születési mutatójával, még akkor sem, ha az a közép-európai átlag körül van. Emlékeztetnek rá, hogy a “jobboldali populista” elnök eközben szigorúan elutasítja a bevándorlást a hiányzó munkaerő forrásaként, szerinte azzal “vegyes népességű ország” jönne létre.

A továbbiakban hét pontban leírják Orbán február 10-én bejelentett Családvédelmi akciótervét, amely komoly pénzügyi ösztönzőket tartalmazott. (Tízmillió forint ingyenes kölcsön, a második gyermek után egyharmad, a harmadik után a teljes kölcsönösszeg elengedése, a CSOK kiterjesztése, autótámogatás, szja-kedvezmény stb.) (A “családvédelmi programról” írtunk korábban itt»»», legutóbb pedig itt»»».)

Nem mindenkinek jár

Egyre nyilvánvalóbbá válik azonban, hogy az ígért áldás nem lesz elérhető minden magyar család számára – írja a Der Standard. A tízmillió forintos hitelre csak azok házastársak lesznek jogosultak, akik legalább három éves munkaviszonyt tudnak igazolni. A bankok további hitelmegfelelési elvárásokat támaszthatnak.

A többi CSOK- és jelzáloghitel-konstrukció is csak azok számára nyújt előnyöket, akik jelenleg is viszonylag biztonságos körülmények között élnek. A lap szerint a szegényeket, a szociálisan hátrányos helyzetűeket, az eltartottakat és a munkanélkülieket kizárják. Nekik marad a családi pótlék, amely majdnem tíz éve változatlanul 90 euró havonta. (Valójában többnyire sokkal kevesebb, a legalacsonyabb összeg 12 200 (durván 40 euró), a legmagasabb 25 900 forint (82 euró).

Csak a gazdagok profitálnak

A szakértők ezért nem várják a gyermekek számának ugrásszerű növekedését – írja az osztrák portál. Orbán célja az volt, hogy a páronkénti 1,5 gyermeket kettő fölé növelje 2030-ra. Az ígéretekből azonban csak az elit-családok, a felső középosztály fog bizonyos mértékig profitálni – idézik Dupcsik Csaba szociológust.

A hosszú távú összehasonlítások azt mutatják, hogy az ilyen állami ösztönzők csak rövid távon vezetnek némileg magasabb gyermekszámhoz. Sokan, akik egyébként is szerettek volna gyereket vállalni, előrehozhatják azt a kedvezmények megszerzése érdekében. Hosszú távon azonban nincs jelentős hatásuk az ilyen programoknak.

Szülőgépek és reprodukciós kényszer

A másik címoldalas cikk Orbán szülőgépei címmel Kiss Noémi Budapesten élő író és családanya kommentárja. Magyarország csökkenő születésszámmal szembeni politikája sem a családok szerkezetét, sem a nők szerepének radikális változását nem veszi figyelembe – veti fel.

Azok az országok sikeresebbek inkább az anyaság akadályainak leküzdésében, amelyekben a modern nő szerepére jobban odafigyelnek. Ahol nem akarják letűnt korok bábjaivá, utópisztikus szülőgépekké automatizálni őket - írja a szerző.

Szülnek, de külföldön?

Egy gyerek soha nem állami kérdés, hanem érzelmi, belső döntés, amely szorosan összefonódik a nő testével. Szabad választás, amelyhez ezer szállal ellentmondásos érzések kötődnek. Az elmúlt évtized fejleménye, hogy a családok jelentős részében az első gyermek már nem is Magyarországon születik.

A szerző emlékeztet a becslésekre, amelyek szerint a külföldön dolgozók száma 700 ezer fő is lehet, többségük fiatal családok vagy a család kenyérkeresője. Szerinte a külföldön dolgozók gyerekei sokszor a nagyszülőknél nőnek fel.

Beszélni kéne a nőkkel

Ott jó szülni, ahol jó az orvosi ellátás a szülésnél, ahol van elég kompetens gyermekorvos, ahol a legkisebb helyiség is gyermekbarát, anyabarát – sorolja a szerző az anyák preferenciáit. Ahol a babák nem piaci érdekek és az ipar igényei szerint születnek, ahol van nőpolitika. Az utóbbi jelenleg szinte hatástalan. Gyerekeket vállalni vagy anyának lenni ma is a “teljes anyagi csőd” szinonimája - véli a szerző.

Nincs politikai párbeszéd az egészségügyben, az oktatásban és a szociális szektorban dolgozókkal, akik átlagosan mintegy 550 eurót (174 ezer forintot) keresnek. Így a családpolitika nemes szándéka csupán állami propaganda marad. Ha valaki igazán szeretne különmegállapodást kötni a nőkkel, annak először beszélnie kellene velük – írja Kiss Noémi kommentárjában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Milyen utazásról álmodozhatunk ősszel?
Draskóczy Dániel | 2021. szeptember 20. 18:46
Az elmúlt másfél évben az életünk ezerféleképpen változott meg, többek között a külföldi utazásokra egy ideig nem lehetett menni. Az utóbbi hónapokban ugyan az oltásoknak köszönhetően több állam is könnyített a beutazási szabályokon, ám sok országban jelenleg is hétről-hétre változnak az előírások. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az ősz során a járvány újabb hulláma miatt bezárulnak a kapuk, vagy az oltások valóban kellő védelmet nyújtanak, és szabadon utazhatunk majd?
Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Személyes pénzügyek Átírta a moratórium szabályait a kormány: pénzt adnak vissza a bankok
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 08:46
Nem csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról jelent meg rendelet a szerda éjszakai Magyar Közlönyben: mivel a hitelmoratórium a drágább hitelekkel rendelkezők tartozását nagyon megdobná, a hitelkártyások és folyószámlahitelesek moratórium alatt felhalmozódott tartozását alacsonyabb kamattal újraszámoltatja a bankokkal a kormány, a különbözetet pedig visszafizetteti.
Személyes pénzügyek Hasznos bankszámla-tippek katás vállalkozásoknak
Gergely Péter | 2021. szeptember 15. 19:29
Nem biztos, hogy minden vállalkozó tisztában van vele, a jó drága pénzforgalmi bankszámla megnyitása csak azok számára kötelező, akik az áfakörbe tartoznak. Azok a vállalkozók, akik alanyi vagy tárgyi áfamentesek - köztük a jelentős, több mint 400 ezresre duzzadt katás kör - valójában választhatják a lakossági számlákat is a vállalkozásuk pénzügyeinek intézésére. Itt pedig sokkal előnyösebb konstrukciókat találni.
Személyes pénzügyek Toplista a magánegészségügyben: hová fordulnak a leggyakrabban a magyarok?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 15:39
Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – az NN Biztosító kutatásából pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája.
Személyes pénzügyek Folytatódik a készpénz-bankkártya meccs: mi áll nyerésre?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 10:16
Azonos arányban használják a fiatalok a bankkártyát és a készpénzt vásárlásaik során: a bankkártyás fizetés 51 százalékkal, a készpénzes 49 százalékkal szerepelt a K&H ifjúsági index felmérésében.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:49
Varga Mihály a Facebook oldalán jelentette be a hírt.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos