BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 25. 15:37

A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet viszonylag kevés ráfordítással el lehet kezdeni. Idővel aztán a legtöbb kocogó keresi a kihívást és versenyeken is elindul, ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. A félmaratoni és maratoni távok mellett az erdei, hegyi versenyek, ultratávok is egyre több futót vonzanak, természetesen nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

Kell-e külön biztosítás?

Egy hosszabb vagy keményebb verseny esetében joggal merül fel a kérdés, érdemes-e, lehet-e biztosítást kötni, de akár egy biztonságosnak ígérkező aszfaltos futás előtt is végig lehet gondolni, milyen biztosítás lesz jó, ha rosszul lépünk vagy lesérülünk.

A biztosítók nem kötnek külön futásbiztosítást, illetve nem kap ez a sport olyan különleges státuszt, mint a síbiztosítások. Ez azt jelenti, hogy ha külföldi versenyre utaznánk, érdemes megnézni, mit tartalmaz az utasbiztosításunk. Van olyan ajánlat ugyanis, amelyben csak a városnézés és a tengerparton fekvés szerepel az alapcsomagban, vagyis akár egy kirándulás vagy egy futóverseny is kívül esik a biztosításon. A drágább biztosítások jellemzően ugyanakkor lefedik az alapvető hobbisportokat, így a futást is.

Extrém versenyeknél tájékozódni kell

Ez azt jelenti, hogy egy egyszerű futóversenyhez nem szükséges külön biztosítást kötni, az utasbiztosítások többségénél a futás vagy benne van az alapcsomagban vagy az aktív szabadidőre szabott verzióban. Ez érvényes egy félmaraton, maraton, hegyi verseny esetében, de akár ultra távokra is. Az extrém versenyek esetében ugyanakkor érdemes konzultálni a biztosítóval. Elvileg nincs kikötés az egyes versenytípusokra, ám könnyű belátni, hogy eltérő kockázata van egy Amszterdam maratonnak és egy 217 kilométeres versenynek a kaliforniai Death Valley sivatagban.

Mindenképpen célszerű elolvasni az adott verseny kiírását és szabályzatát, hogy tartalmaz-e a nevezés és az indulás speciális, kötelezően megkötendő biztosítást. A legtöbb versenyen nem kérnek ilyet a szervezők, legfeljebb orvosi igazolást, amely szerint megfelelő állapotban van a futó az induláshoz.

Biztosítás rehabilitációra

Nemcsak az lehet ugyanakkor a kérdés, hogy fizet-e a biztosító egy külföldi versenybaleset után. Hiszen a gond nem csak az lehet, hogy azonnali kezelésre szorul a futó. Elképzelhető, hogy a sérülés kikezelése, a felépülés lesz hosszadalmas. Számos futósérülés járhat azzal a következménnyel, hogy speciális terápiára kell járni - lökéshullámkezelés, ultrahang, MRI, injekciós terápia. Ez akár a munkavégzésben is gátolhat bennünket, de extra költséget mindenképpen jelent.

Ezekre az esetekre az egyszerű utas- és balesetbiztosítások nem érvényesek. Van azonban már olyan biztosítás is, amely kifejezetten a sportsérülések rehabilitációjára vonatkozik, így az esetleges kezelés nem emészt fel akkora összeget. Ilyen esetekre a balesetbiztosítások mellett az egészségbiztosítások is megfelelők lehetnek. Minden esetben alaposan el kell olvasni a részletes szabályokat és rendelkezéseket, mert nem mindegy, milyen kezelések és vizsgálatok vannak benne a csomagban.

Személyes pénzügyek K&H: elszálltak a mobilbankos vásárlások
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 11:23
Meredek emelkedőn van a mobilbankolás. Az okostelefonon elérhető banki szolgáltatásokat az idén 22-44 százalékkal többször használták, mint tavaly – közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Nagyon megugrott az adatforgalom a távmunka, a filmezés, a játékok miatt
MTI | 2020. április 3. 19:54
Tovább nőtt az adat- és hangforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók adatai szerint. Ennek oka a közoktatásban március 16-tól bevezetett digitális munkarend és a sok helyen életbe léptetett távmunka, az otthoni tanulás.
Személyes pénzügyek Több mint 3,5 millió azonnali átutalás márciusban, közel 100 százalékos sikerrel
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 12:09
Az azonnali fizetési rendszer országos bevezetése óta eltelt közel egy hónap alatt a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három nagybank részére kiépített rendszereken több mint 3,5 millió tranzakció történt, ami az összes magyarországi AFR-utalás 31 százalékát teszi ki. Az átutalások 99,57 százaléka sikeresen futott, a nem teljesült tranzakcióknak szinte kivétel nélkül külső okai voltak. A Takarékinfo Zrt. által kiszolgált Takarékbanknál, az MKB Banknál és a Budapest Banknál kifogástalanul működik az azonnali fizetési rendszer, a társaság szakemberei az elkövetkező időszakban a tranzakciószám és az átutalt összegek nagyságában mégis visszaesésre számítanak a koronavírus-járvány miatt.
Személyes pénzügyek Főleg az időseket célozzák meg az elharapódzó koronavírus-csalások
Eidenpenz József | 2020. március 31. 18:04
A koronavírussal kapcsolatos csalások nagyon hamar megjelentek az interneten, amint erre fogyasztóvédő szervezetek felhívják a figyelmet. Előbb, mint maga a járvány. A vírus kapcsán a csalók különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket. Nagy anyagi károkat tudnak okozni befektetési csalásokkal is.
Személyes pénzügyek Üzenet a békeidőkből: 249 500 forint volt a januári átlagkereset
MTI | 2020. március 31. 09:49
Ez 9,2 százalékos növekedést jelent éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint. Furcsa ezt olvasni két hónappal odébb, egy világjárvány közepette.
Személyes pénzügyek Takarékbank: külön idősáv a 65 éven felülieknek
Privátbankár.hu | 2020. március 28. 11:16
Külön idősávot biztosít a személyes ügyintézésre a Takarékbank a 65 évnél idősebbeknek.
Személyes pénzügyek CIG Pannónia – mától digitálisan is köthető szerződés
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 16:45
A CIG Pannónia Biztosító mától az elsők között vezeti be a teljeskörű digitális biztosítási szerződéskötést.
Személyes pénzügyek További könnyítéseket kaptak a hiteleseknek – kiderültek a moratórium részletei
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 05:58
Nem csak idén, jövőre is segítik a moratóriummal élő ügyfeleket, bővül a kedvezményes hitelek köre is. Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium ideje alatt.
Személyes pénzügyek Varga Mihályék döntöttek: 15 ezerre emelkedik az érintéses fizetések határa
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 11:02
A járvány lassítását szolgálja ez is a Pénzügyminisztérium által kiadott közleménye szerint.
Személyes pénzügyek Felfüggesztik a diákhitel törlesztését – kiderültek a részletek
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:07
A moratóriumot kiterjesztik a leendő ügyfeleire is.
hírlevél