BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 25. 15:37

A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet viszonylag kevés ráfordítással el lehet kezdeni. Idővel aztán a legtöbb kocogó keresi a kihívást és versenyeken is elindul, ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. A félmaratoni és maratoni távok mellett az erdei, hegyi versenyek, ultratávok is egyre több futót vonzanak, természetesen nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

Kell-e külön biztosítás?

Egy hosszabb vagy keményebb verseny esetében joggal merül fel a kérdés, érdemes-e, lehet-e biztosítást kötni, de akár egy biztonságosnak ígérkező aszfaltos futás előtt is végig lehet gondolni, milyen biztosítás lesz jó, ha rosszul lépünk vagy lesérülünk.

A biztosítók nem kötnek külön futásbiztosítást, illetve nem kap ez a sport olyan különleges státuszt, mint a síbiztosítások. Ez azt jelenti, hogy ha külföldi versenyre utaznánk, érdemes megnézni, mit tartalmaz az utasbiztosításunk. Van olyan ajánlat ugyanis, amelyben csak a városnézés és a tengerparton fekvés szerepel az alapcsomagban, vagyis akár egy kirándulás vagy egy futóverseny is kívül esik a biztosításon. A drágább biztosítások jellemzően ugyanakkor lefedik az alapvető hobbisportokat, így a futást is.

Extrém versenyeknél tájékozódni kell

Ez azt jelenti, hogy egy egyszerű futóversenyhez nem szükséges külön biztosítást kötni, az utasbiztosítások többségénél a futás vagy benne van az alapcsomagban vagy az aktív szabadidőre szabott verzióban. Ez érvényes egy félmaraton, maraton, hegyi verseny esetében, de akár ultra távokra is. Az extrém versenyek esetében ugyanakkor érdemes konzultálni a biztosítóval. Elvileg nincs kikötés az egyes versenytípusokra, ám könnyű belátni, hogy eltérő kockázata van egy Amszterdam maratonnak és egy 217 kilométeres versenynek a kaliforniai Death Valley sivatagban.

Mindenképpen célszerű elolvasni az adott verseny kiírását és szabályzatát, hogy tartalmaz-e a nevezés és az indulás speciális, kötelezően megkötendő biztosítást. A legtöbb versenyen nem kérnek ilyet a szervezők, legfeljebb orvosi igazolást, amely szerint megfelelő állapotban van a futó az induláshoz.

Biztosítás rehabilitációra

Nemcsak az lehet ugyanakkor a kérdés, hogy fizet-e a biztosító egy külföldi versenybaleset után. Hiszen a gond nem csak az lehet, hogy azonnali kezelésre szorul a futó. Elképzelhető, hogy a sérülés kikezelése, a felépülés lesz hosszadalmas. Számos futósérülés járhat azzal a következménnyel, hogy speciális terápiára kell járni - lökéshullámkezelés, ultrahang, MRI, injekciós terápia. Ez akár a munkavégzésben is gátolhat bennünket, de extra költséget mindenképpen jelent.

Ezekre az esetekre az egyszerű utas- és balesetbiztosítások nem érvényesek. Van azonban már olyan biztosítás is, amely kifejezetten a sportsérülések rehabilitációjára vonatkozik, így az esetleges kezelés nem emészt fel akkora összeget. Ilyen esetekre a balesetbiztosítások mellett az egészségbiztosítások is megfelelők lehetnek. Minden esetben alaposan el kell olvasni a részletes szabályokat és rendelkezéseket, mert nem mindegy, milyen kezelések és vizsgálatok vannak benne a csomagban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Meddig húznád ki munka nélkül? A fiatalok majdnem felének semmilyen megtakarítása nincsen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 30. 11:28
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga. Ám csak az 55 százalékuk tud megtakarítani. Csak gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok pénzügyi ismeretekből.
Személyes pénzügyek Éjjel jött a hír, többen kaphatnak csok-ot
MTI | 2020. május 30. 10:15
Több családtámogatás, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei is egyszerűsödnek. Valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton.
Személyes pénzügyek Több hitellehetőséget is bebukhatnak a tevékenységüket szüneteltető vállalkozók
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:19
Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
Személyes pénzügyek Berobbantak a pünkösdi szállásfoglalások
MTI | 2020. május 28. 10:31
Kiszabadultak a magyarok, rászabadulnak a hosszú hétvégére.
Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
hírlevél