<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p
Az Egyesült Államokban is bevezetik az azonnali fizetési rendszert, Magyarországon is készülnek rá - ha megvalósul, alapjaiban változik majd meg minden, amit most a fizetésekről gondolunk. A kocsmázó egyetemistától a tudatos kisvállalkozásig mindenki jól járhat - mit kell tudni az azonnali fizetésről?

Alapjaiban változik meg a fizetések világa

Januárban olvashattunk a „szendvicsgyárról”, azaz a Money on Toast robot befektetési tanácsadó szolgáltatásról. Az a tevékenység a nem könnyen robotizálható pénzügyi szolgáltatások közé tartozik, nincs is olyan sok fintech vállalkozás a befektetési ágazatban. Nagyon sokat találunk ugyanakkor a fizetési szolgáltatási területen. Ezek jó része látható, hiszen naponta élünk vele. Ilyen például az érintésmentes kártyatechnika vagy a mobiltelefonok használata. Van ugyanakkor egy nagyon fontos és fokozatosan elterjedő rendszer, az azonnal fizetések rendszere, amely alapjaiban változtatja meg a fizetési szolgáltatásokat.

2015 decemberében írta alá a brit klíringház, a VocaLink és az egyesült államokbeli Clearing House (CHIPS) azt a megállapodást, amely szerint az USA-ban is bevezetésre kerül a Nagy-Britanniában már 2008 óta működő azonnali fizetési rendszer.

Mire jó az azonnali fizetés?

Mit is jelent az azonnali fizetési rendszer tulajdonképpen? Ez egy olyan, a bankok és pénzforgalmi szolgáltatók között működő rendszer, ami lehetővé teszi azt, hogy a bankszámlámról átutalt pénzösszeg a kedvezményezett számlájára gyakorlatilag azonnal – 15-20 másodpercen belül megérkezzen.

Miért jó ez például agy angol egyetemistának? Szombat éjjel az éttermi szórakozása után nem tud például a bankkártyájával fizetni, mert a kártyaterminál azt jelzi, hogy elfogyott a számlájáról a pénz. Nincs gond, telefonon hazaszól a szülőknek, akik a laptopjuk használatával átutalják a szükséges pénzösszeget, úgyhogy a szórakozó diák pár percen belül ki tudja fizetni a számlát.

Akkor sincs gond, ha a szülők nincsenek otthon, mert az utalást megtehetik az azonnali fizetési rendszeren működő PayM, vagy a Pingit mobilfizetési rendszeren keresztül a telefonszám használatával, a pénz akkor is azonnal a diák számláján van.

Az azonnaliság arra is jó, hogy az esedékes számlákat se kelljen napokkal korábban átutalni, vagy esetleg a postára bemenni. Ha hétfőn esedékes a befizetés, elég vasárnap este a lefekvés előtt a laptopon átutalni a pénzt és ott lesz időben, a befizető számláján viszont tovább kamatozik!

Ugyanez az előny érvényesül a vállalatok esetében is, hiszen nekik is csak az utolsó pillanatban kell a fizetnivalóikat utalni. Miután azokat pontosan ismerik, a bankrendszer pedig pontosan, pár másodperc alatt utal, az átutalások sokkal jobban tervezhetőek, a vállalatok végül is gazdaságilag is jobban járnak.

Felpörög a pénz forgási sebessége

És mit szól az egészhez a központi bank? Az azonnali fizetési rendszerek legnagyobb haszonélvezői a központi bankok és velük együtt az egész nemzetgazdaság, ugyanis azzal, hogy egy átutalt pénzösszeg nem egy nap, hanem húsz másodperc alatt kerül célba azt jelenti, hogy az adott pénzösszeget nem egy nap, hanem húsz másodperc múlva lehet fizetésre újra felhasználni.

Ebből a példából nemcsak a központi bankár tudja levonni azt a következtetést, hogy így a pénz forgási sebessége jelentősen növekszik, ami végül is csökkenti a pénzforgalom lebonyolításához szükséges pénz mennyiségét. Ennek következtében a központi bank költségei csökkennek, azaz a rendszer az egész nemzetgazdaságnak jó.

Van valami, amit a régi rendszerek nem tudnak

Ezeket az előnyöket nem egy országban felismerték már a pénzügyi szolgáltatások irányítói. Az Egyesült Államokban például a központi bank szerepét betöltő Federal Reserve System hozott létre egy munkacsoportot a rendszer tanulmányozására és bevezetésére és ennek az eredménye lett az említett decemberi megállapodás.

A világon először Nagy-Britanniában indult el az ott Faster Payments System (FPS) elnevezésű rendszer, mivel a kétezres évek elején gyakorlatilag az pénzforgalmi rendszer összes szereplője látta, hogy a klíringház által biztosított három napos átutalási periódus teljesen idejét múlt. Ők akkor nem a működő rendszer kezdték el javítgatni, hanem egy forradalmian új rendszert hoztak létre.

Tudjuk, erre Magyarország is jó példa, hogy a világ legtöbb országában működő rendszerek szolgáltatásait is lehet javítani azzal, hogy az elszámolások idejét csökkentik. Ilyen szempontból a magyar Giro Zrt. is jó szolgáltatást ad, de bármilyen rövid is az elszámolási idő, egy dolgot ezek a rendszerek nem tudnak, mégpedig a tételes átutalást.

A hagyományos rendszerek a bankok közötti utalásokat „összecsomagolva” kezelik, amiket azután a fogadó bank oszt szét célszámlákra. Az azonnal átutalási rendszer ezzel szemben minden egyes átutalást tételesen juttat el a célszámlára lehetővé téve minden használó számára a korunk által szinte megkövetelt azonnaliság érzését és még egyet: a mobiltelefonnal való azonnali fizetést, amit semmilyen más háttérrendszer nem tud biztosítani!

Mitől lesz egy átutalás azonnali?

Soroljuk fel tehát, hogy mik is az azonnaliság kritériumai:

  • bankszámláról bankszámlára való átutalás;
  • azonnali, 15-20 másodpercen belüli teljesítés;
  • az átutalás visszavonhatatlansága;
  • a rendszer folyamatosan, tehát egész évben minden nap 24 órán keresztül áll rendelkezésre;
  • a pénzt utaló és a pénzt fogadó is azonnal kap visszaigazolást;
  • a feldolgozás teljes mértékben automatikus.

A világon már több országban felismerték, hogy ez a korszakosan új rendszer jelenti a jövőt. Európában azonnali fizetési rendszer működik Svédországban, Dániában, Norvégiában, és Lengyelországban is.

---- Miért jó ez a bankoknak? Mit tudnak az okostelefonra írt alkalmazások? ----

Nem lehetőség lesz, hanem kötelezettség?

A fejlesztők is látják a rendszerben rejlő üzleti lehetőséget, amiről az IBM egy vezető szakértője úgy nyilatkozott, hogy tíz év múlva az azonnali fizetési rendszert a központi hatóságok fogják előírni! Jó példa a műszaki fejlesztők érdeklődésére, hogy a múlt évbe Szaúd-Arábiában az ottani azonnal fizetési rendszer létrehozására kiírt pályázatra nem kevesebb, mint tizenöt pályázó jelentkezett.  Ezek túlnyomó része referenciát még nem tud felmutatni, de az érdeklődés igen nagy.

Persze Európán kívül is vannak országok, ahol a bevezetés már nem feladat. Ilyen a szintén a VocaLink által elindított szingapúri FAST rendszer, de a fenti szakmai feltételeknek teljesen megfelelő azonnali fizetési szolgáltatás működik Kínában, Indiában és Nigériában is. Van ezen túl még mintegy tíz ország a világon, ahol megközelítően hasonló rendszerek működnek. E mellett Ausztráliában például már döntés utáni tervezési szakaszban vannak a bankok és az elszámoló ház, a Magyarország számára fontos partner Kazahsztánban pedig most keresi a központi bank az elszámoló házzal együtt a megoldást.

Bár Magyarország még nem az eurozóna tagja, de nekünk is fontos, hogy ott mi történik. Az Eurobankok Szövetségének erre alakult munkacsoportja 2018-ra tervezi az azonnali fizetési rendszer bevezetését az eurozónában. Igazi európai módon komplikálja ugyanakkor a helyzetet az, hogy jelenleg bár a pénznem közös, az elszámolási rendszerek nemzetiek és több ország, például Hollandi, Spanyolország, Finnország már elindította az azonnali nemzeti fizetési rendszer bevezetését.

Miért jó ez a bankoknak?

Arról már beszéltünk, hogy miért is jó egy ilyen rendszer a lakossági ügyfeleknek, a vállalatoknak, a központi banknak, de arról nem, hogy miért jó egy kereskedelmi banknak, hogy a fizetések gyorsabban bonyolódnak le és esetleg a pénz nem „ül olyan sokat” a számlákon?

Az egyik egyszerű válasz az, hogy a bankok egy ilyen rendszerben való részvétellel haladnak a korral, azaz teljesítik az ügyfelek elvárásait. A másik pedig az, hogy a rendszer azzal a már említett szolgáltatással, hogy a fizetéseket tételenként és azonnal teljesíti, lehetővé teszi azt, hogy korunk egyik legelterjedtebb találmányát az okostelefont valóban úgy használhassuk, ahogy azt kitalálták.

A ma legelterjedtebb okostelefon fizetési rendszerek, például az ApplePay, vagy Magyarországon a Simple, a bankkártya fizetési rendszereken működnek, azaz bankkártya kell hozzá egyrészt, másrészt pedig maga a pénzösszeg legkorábban egy nap múlva érkezik a kedvezményezett számlájára.

Az azonnali fizetési rendszer lehetővé teszi ugyanakkor a bankoknak azt, hogy olyan okostelefon fizetési rendszert vezessenek be, amely használatával a pénz azonnal oda is ér!

Pingit, PayM, Zapp: mit tudnak?

Említettük az angol diák esetében a Pingit és a PayM rendszereket. A Pingit rendszert a Barclays Bank, az egyik legújítóbb brit nagybank vezette be 2012-ben először csak a saját ügyfelei részére. Ma már a szolgáltatás minden 16 éven felüli magánügyfél, bármely brit banknál vezeti is a számláját, rendelkezésére áll és ugyanígy rendelkezésre áll a KKV-k számára is.

A PayM rendszer hasonló műszaki háttérrel működik, azaz a VocaLink Faster Payments System rendszerét használja. Magyar fülnek talán nehezen meghalható az az információ, hogy a rendszer a bankok közös kezdeményezésére jött létre, hiszen látták a rendszerben rejlő lehetőségeket. A rendszer 2014-ben indult el és ma már mintegy 40 millió ügyfél használja azt az okostelefonjával.

Mindkét rendszer szépsége abban rejlik, hogy nem is kell ismerni hozzá annak a bankszámla számát, ami ugye elég hosszú számsor, akinek pénzt akarunk küldeni, hanem elég hozzá a mobiltelefonban amúgy is tárolt telefonszám ismerete. Elég a szükséges applikációval a rendszerre kapcsolódni, beütni az összeget, a telefonszámmal pedig a szolgáltató beazonosítja a célszámlát és már oda is ért az összeg!

A legújabb, idén bevezetendő brit rendszer a Zapp abban fog különbözni a meglevőktől, hogy azon a boltokban, éttermekben, benzinkutaknál, azaz ott, ahol általában eddig bankkártyával fizettünk, lehet majd az okostelefon felhasználásával közvetlenül a bankszámlánkról fizetni.

Az érdekesség kedvéért megemlítjük azt is, hogy van olyan ország, ahol a fejlesztés „fordítva” indult. Thaiföldön először kerestek egy igazán korszerű okostelefonos fizetési rendszert és megtalálták a Zapp-ot. Kértek is rá ajánlatot, de kiderült, hogy ennek használatához elengedhetetlen az alap infrastruktúra, az azonnali fizetési rendszer bevezetése. Meg is született tehát a döntés így tehát a Thaiföldi bankok már a rendszer megvalósításának stádiumában vannak.

Már Magyarországon is tervben van

Az azonnali fizetési rendszert a magyar szakemberek is ismerik. Olyannyira ismerik, hogy a magyar elszámolóház, a Giro Zrt. stratégiai terveiben benne is van a megvalósítása. Van is hozzá olyan hazai számítástechnikai cég, amely úgy a Giro-t, mint a kereskedelmi bankokat a megfelelő tudás birtokában támogatni tudja, tehát már csak a megfelelő döntés kell.

Kicsit olyan ez, mint az autópálya hálózat, vagy a vasút villamosítása. A központi intézményeknek létre kell hozni azokat, hogy az egész gazdaság igazán korszerűen, hatékonyan működjön. Reméljük, mielőbb megtörténik!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Az egy dolog, hogy tavaly az internetre költözött a magyar, de a járvány elültével vajon ott is marad?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 16:11
A koronavírus miatt a digitális érettség sok területen több évet ugrott előre az időben, ugyanis a magyarok 40 százaléka próbált ki új online szolgáltatásokat az elmúlt évben. A kísérletezők háromnegyede elégedett: legalább egyet a jövőben is használni fog. Az online távmunkára sokan hosszabb időre rendezkedtek be az új élethelyzet miatt, az érdemben válaszoló magyarok 63 százaléka részben vagy teljesen a home office-t választaná továbbra is – derült ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos