<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Czímer József cikkei

 

Pénzügyi szektor Hónapokat csúszhat a fizetési forradalom Magyarországon
Czímer József | 2019. május 28. 15:47
Az utóbbi időben több magas szintű vezető, így a pénzügyminiszter és a legnagyobb bank elnök-vezérigazgatója is megszólalt az azonnali fizetési projekt témájában. Mindketten, igen bölcsen, a rendszerbiztonságot helyezték előtérbe a tervezett határidőben való bevezetéssel szemben, ami pedig a mára kialakult fejlesztési helyzetet figyelembe véve csakis további teszteléssel érhető el. Vendégszerzőnk, Czímer József cikke.
Pénzügyi szektor Le lehet rendezni egy füst alatt a Brexit és a sárga csekkek ügyét?
Czímer József | 2019. március 18. 09:38
Március 7-én volt Brüsszelben a European Payments Council igazgatóságának soron következő ülése, amin két fontos döntés született. Igen jó megoldást találtak a Brexit pénzforgalmi területen való következményeinek megoldására, valamint megalakítottak egy ad hoc bizottságot a sárga csekk kiváltása szempontjából is fontos fizetési kérelem típusú azonnali fizetések európai szabályozására. Czímer József cikke.
Pénzügyi szektor Esélyek a magyar bankoknak – mi lesz a júliusi forradalom után?
Czímer József | 2019. február 12. 06:05
Azt, hogy a tervezett határidőben elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, elég nagy biztonsággal meg lehet jósolni. Hogy minden eleme elindul-e, az kevéssé valószínű. De nem is ezzel szeretnék ma foglalkozni, hanem megnézni néhány ötletet más országok gyakorlatából, mit is tudnának a bankok kezdeni ezzel az egésszel, amit ugye nem üzleti meggyőződésből, hanem szabályozói hatásra vezetnek be. Állandó szakértőnk, Czímer József cikke.
Pénzügyi szektor Évtizedekkel ezelőtt megoldották a bankok egyik legnagyobb dilemmáját?
Czímer József | 2019. január 3. 11:01
Globális tendencia, hogy a bankok bezárják a fiókjaikat - az elmúlt 10 évben az USA-ban 10 ezer kirendeltséget szüntettek meg. A fiókhálózat a legköltségesebb értékesítési csatorna, de az ügyfelek jelentős része igényli a személyes kontaktust - mit tehetnek a pénzintézetek? A McKinsey tippjei mellett érdemes megnézni egy évtizedekkel ezelőtti jó példát is. A Privátbankár.hu állandó szakértője, Czímer József írása.
Pénzügyi szektor Nyakunkon a magyar fizetési forradalom – de mi következik utána?
Czímer József | 2018. december 11. 10:35
A július 1-jén elrajtoló magyarországi azonnali fizetési rendszer komplexebb lesz, mint a világ bármelyik hasonló megoldása - persze azért máshol sem tétlenkednek, folyamatosan születnek az újabb és újabb, innovatív banki szolgáltatások. A világ egyik legjelentősebb Fintech-rendezvénye, a londoni FintechConnect kiállítás és konferencia nyomán járjuk körül a folyamatokat.
Személyes pénzügyek Miért tart 2 óráig az egyik bankban az, ami a másikban 10 perc alatt megvan?
Czímer József | 2018. november 12. 11:01
Sokan azt gondolják, a banki digitalizáció egy jól használható honlapot, netbankot és mobilbanki alkalmazást takar - pedig ennél sokkal több dolog van a háttérben. Hogy miért nyer mindenki a digitalizációval, milyen előnyök származnak a 21. századi működési modellekből, azt könnyen megérthetjük valós életből vett példánk alapján...
Pénzügyi szektor Mit tudnak az okostelefonok Magyarországon? Óriási forradalom zajlik
Czímer József | 2018. szeptember 17. 14:54
Vajon a közösségi pénzforgalmi szolgáltatás jelenti az új világot? Kínában már százmilliók használják a mobiltelefonjukat fizetésre bankkártya helyett - mit tudnak a mobiltelefonok Magyarországon? Vajon itt is a kínai közösségi alapú pénzforgalmi szolgáltatók adják-e a nagy forgalmat, vagy valami más a helyzet? Mit hoz a júliusi nagy váltás?
Pénzügyi szektor Tényleg a kutya se megy többet bankfiókba?
Czímer József | 2018. augusztus 8. 16:48
A virtuális világ a XXI. században már nem virtuális, hanem valóság az élet sok területén. Mi a helyzet vajon a pénzügyi szolgáltatások területén, a bankvilágban? Érdemes ezt a kérdést megvizsgálni több oldalról is!
Pénzügyi szektor Már csak egy év, és jön a magyar fizetési forradalom - óriási változásokat hoz
Czímer József | 2018. július 5. 16:31
Szinte napra pontosan egy év múlva indul Magyarországon az azonnali átutalások rendszere, ami nem csak a banki szolgáltatásokat, hanem a vállalati világot is alapjaiban változtathatja meg. Az aktuális kérdések mellett érdemes azt is megvizsgálni, mire jutott 10 év alatt a Nagy-Britanniában bevezetett rendszer - az FPS ugyanis elképesztő számokat és eredményeket produkált.
Pénzügyi szektor Beköszönt a fizetési forradalom – pár év múlva gyökeresen megváltozik az életünk
Czímer József | 2018. május 4. 10:01
Európa vezető bankjai és technológiai szállítói részvételével április 18-án volt az azonnali fizetési szakemberek második európai fóruma Amszterdamban. Európában elképesztő tempóban vezetik be az új fizetési rendszereket, már az új általános fizetési szolgáltatásként emlegetik – de vajon a Magyarországon kitűzött határidők valóban tarthatóak lesznek? Tudósítás a 2. Instant Payment Summitről.
Pénzügyi szektor Hatalmas és költséges projektben a magyar bankok: vajon elkészülnek jövő nyárra?
Czímer József | 2018. április 16. 06:10
Özönlenek a friss hírek az azonnali átutalási rendszerekkel kapcsolatban Közép-Kelet-Európából - bőven van köztük olyan információ, amit a kialakítás alatt álló magyarországi rendszerben is érdemes figyelemmel kísérni. Ha megnézzük, mennyire összetett feladat előtt állnak a bankok, kérdéses, hogy tartható lesz-e a jövő nyárra tervezett indulás - az biztos, hogy nem lesz könnyű.
Pénzügyi szektor Fizetési forradalom Magyarországon: sorsdöntő év kezdődött
Czímer József | 2018. január 3. 11:06
2018 nagyon fontos éve lesz a magyar azonnali fizetési programnak: év végére mindenkinek készen kell állnia a folyamat egyik legkritikusabb fázisára, a tesztelésre. Úgy gondoltuk, hogy így az év elején nézzük meg, hol is működnek ilyen rendszerek, mik is a 2018-ra kialakult nemzetközi követelmények az ilyen fizetési rendszerekkel szemben és egy-két érdekességet is bemutatunk.
Pénzügyi szektor Azonnali fizetési rendszer: Európában is elkezdődött a forradalom
Czímer József | 2018. január 2. 15:37
A címben írt Európa alatt természetesen az eurózóna devizájában, az euróban történő fizetéseket értjük, ahol is 2017. november 21-én az EBA Clearing páneurópai infrastruktúra szolgáltató megkezdte az azonnali fizetési szolgáltatások nyújtását. Európában persze a helyzet sosem egyszerű - körüljártuk, hogy jött létre és hova tarthat a forradalmi újítás.
Pénzügyi szektor Nyílnak a bankok: sosem volt még ennyire jó a magyar ügyfeleknek?
Czímer József | 2017. november 13. 16:48
A műszaki-technikai fejlődés kinyitotta a világot, kinyitotta a gazdaságot, kinyitotta a tudományok tárházát - ez alól a bankok is csak ideig-óráig vonhatták ki magukat. A bankrendszer "kinyitása" az ügyfelek számára a költséges csökkentését is magával hozhatja - külön szerencse, hogy mindez az azonnali átutalás bevezetésével egyidőben történik nálunk. Open banking, PSD2, azonnali fizetési rendszer a Privátbankár.hu konferencia tükrében.
Pénzügyi szektor Valamiből már megint nagyon kimarad Magyarország
Czímer József | 2017. október 9. 16:30
Az európai fintech-trendekkel foglalkozó kiadványban nem esik szó Magyarországról - ezen nem is igazán csodálkozhatunk. Pedig az ágazatba hihetetlen pénzeket fektetnek be világszerte, ám ezekből a befektetésekből egyelőre más országok és persze más országok vállalatai profitálnak.
Pénzügyi szektor Ez a világ leginnovatívabb országa: feltaláltak egy új pénzt
Czímer József | 2017. augusztus 31. 13:01
Elképesztő innovációk mennek Észtországban, a balti ország nagyon ráérzett a 21. század ízére: miután sikerrel vezették be az elektronikus állampolgárságot, most létrehozzák az Estcoint, a rendszert kiszolgáló saját kriptodevizájukat. Ráadásul mindent kihagynak belőle, ami miatt aggódhatunk a bitcoin miatt. Nem kellene Tallinba egy magyar nagykövetség...?
Pénzügyi szektor Azonnali fizetési rendszer Magyarországon: elkezdődött!
Czímer József | 2017. augusztus 7. 12:58
Felpörögtek az események az azonnali fizetési rendszer körül: augusztus elejére megalakult a szakmai munkát vezető és felügyelő bizottság, egyre több az elérhető információ. A munkacsoportok is felálltak, a tájékoztatásra azonban mindenképp komolyabb hangsúlyt kellene fektetni. Szakmai cikksorozatunk 15. részében többek közt a munkacsoportok feladatait járjuk körül.
Pénzügyi szektor Fizetési forradalom: beelőznek a szomszédos országok?
Czímer József | 2017. július 3. 13:04
Egyelőre magyarországi előrelépésről nem tudunk beszámolni; a Giro-ban folyik a rendszer műszaki-technikai feltételrendszerének kidolgozása és a tenderdokumentáció előkészítése. Azt ugyanakkor csak remélni tudjuk, hogy a kereskedelmi bankok is a téma jelentőségének megfelelően foglalkoznak a témával, és a remélhetőleg a PSD2 kapcsán már elkészített stratégiájukba már beillesztették az azonnali fizetési szolgáltatásokat is.
Pénzügyi szektor Egy éve jött a bejelentés - hol tart a magyar fizetési forradalom?
Czímer József | 2017. június 9. 14:56
Egy évvel ezelőtt indult az azonnali fizetési rendszer magyarországi bevezetéséről szóló sorozatunk - ma már tudjuk a szabálykönyv nevét és számos fontos technikai részletet. A rendszer bevezetésére adott határidők igen szorosak, de nem tarthatatlanok - ha sikerül végigvinni a projektet, a régió élvonalában lesz Magyarország a legmodernebb pénzforgalmi rendszer bevezetésével.
Pénzügyi szektor Jön a pénzügyi forradalom: mi lesz a kis magyar bankokkal?
Czímer József | 2017. május 2. 12:40
Bár a világ nagy bankjainak nem jelent gondot az azonnali rendszer bevezetése, a kisebb tapasztalattal rendelkező bankoknak komoly nehézséget okoz az infrastruktúrához való csatlakozás. A probléma várhatóan Magyarországon is megjelenik. Nem kétséges, hogy a legnagyobb öt-nyolc pénzintézet meg tudja oldani a feladatot, de mi lesz a többiekkel?
Pénzügyi szektor Fizetési forradalom Magyarországon: fontos részletek kerültek napvilágra
Czímer József | 2017. április 6. 12:34
Március 24-én újabb fontos döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank az azonnali fizetési rendszer bevezetéséről. Ehhez a döntés alapján egy központi infrastruktúrára van szükség, amit a Giro Zrt.-nek a keretein belül kell létrehozni. Miután eddig Magyarországon a bankközi fizetések eddig is alapvetően az ő rendszerein történtek, felmerül a kérdés, miért is olyan érdekes ez a döntés?
Pénzügyi szektor Tényleg kidobhatjuk az összes bankkártyánkat két év múlva?
Czímer József | 2017. március 27. 14:48
Amióta kiderült, hogy Magyarországon is bevezetik az azonnali átutalásokat, amelynek köszönhetően másodpercek alatt a fogadó fél számlájára kerülhet a pénz a nap 24 órájában, hétvégén és ünnepnapon is, ráadásul számlaszám helyett egy egyszerű mobilszám vagy mailcím segítségével, időről-időre felmerül az a kérdés, hogy ezek után vajon mi szükségünk lenne a bankkártyákra. Elmagyarázzuk.
Pénzügyi szektor Mennyibe kerül majd a magyar bankoknak a fizetési forradalom?
Czímer József | 2017. február 3. 13:12
Nem csak a jegybanknak, hanem a bankoknak is gőzerővel kell készülniük az azonnali átutalások rendszerének 2019-re tervezett bevezetésére. Nagyon nem mindegy, hogy hogyan, milyen technikával csatlakoznak majd - van megoldás 50 ezer euróért és másfél millióért is. Melyik mit tud, mik a különbségek? Folytatjuk sorozatunkat.
Pénzügyi szektor Fizetés egy szempillantás alatt – jövőre jön a fordulat?
Czímer József | 2016. december 29. 12:26
Látva az azonnali fizetések iránti növekvő érdeklődést, az European Retail Payment Board (ERPB), az Európai Központi Bank kis összegű fizetésekkel foglalkozó szervezete azt mondta, kívánatos lenne legalább egy Pán-Európai szolgáltató, amely egységesen minden piac résztvevőnek nyújtana azonnali fizetési szolgáltatásokat az eurózónában. Hol tart most ez a folyamat?
Pénzügyi szektor Öt másodperc alatt teljesül az átutalás, vasárnap is - hogyan lehetséges ez?
Czímer József | 2016. december 6. 14:03
Alakul a magyarországi azonnali fizetési rendszer koncepciója. A részletek egyelőre nem teljesen ismertek, bár hamarosan bemutathatja az MNB az elképzeléseit a nagyközönségnek - milyen megoldások közül választhatnak? Hogy lehet egy másodperc alatt ezer átutalást teljesíteni? Mennyi mindennek kell beleférnie?
Pénzügyi szektor Egy csapásra rengeteg dolog kiderült a közelgő fizetési forradalomról
Czímer József | 2016. november 4. 12:40
Magyarország a térségben vezető erővé is válhat az azonnali fizetési rendszer bevezetését tekintve. Úgy tűnik, időben léptünk, de mi kell ahhoz, hogy továbbra is a világ élvonalában tudjunk maradni? Mikor dönt az MNB a rendszer hazai bevezetéséről? Hol tartanak a környező országok, Európa és a világ az azonnali fizetések terén? A Privátbankár.hu konferenciáján sokminden kiderült.
Pénzügyi szektor Nyakunkon a jövő: kezd kiderülni, hogyan fogunk fizetni
Czímer József | 2016. október 4. 12:23
Elindult a közös gondolkodás az azonnali fizetési rendszer bevezetése körül, a folyamatból Magyarország sem maradt ki. Sőt, inkább büszkék lehetünk magunkra, mivel a rendszere bevezetésére irányuló program májusi időzítésével együtt csatlakoztunk a világszerte felgyorsuló tendenciához. De mi az a Sibon és mi köze az azonnali fizetéshez?
Pénzügyi szektor Magyarország, a régiós forradalmár: milyen lesz a mi azonnali fizetési rendszerünk?
Czímer József | 2016. szeptember 5. 06:09
Tovább folyik az azonnali fizetési rendszer kidolgozása Magyarországon - a régióban abszolút élenjáróként vágtunk bele a projektbe, ügyes manőverezéssel a térség többi országában is eladhatjuk a magyar modellt. Az eddigi tapasztalatok alapján rengeteg fejlesztési lehetőség van, amit a magyar döntéshozóknak is végig kell gondolniuk.
Pénzügyi szektor Azonnali fizetési forradalom Magyarországon – kinek jó ez?
Czímer József | 2016. augusztus 1. 13:23
A Magyar Nemzeti Banknál már olvashatják a piaci szereplők véleményét az azonnali fizetési rendszer tervezett bevezetéséről. A bankok számára első körben biztosan csak a költséges és bonyolult feladat látszik az egészből, de a lakosságnak, vállalkozásoknak sem árt összefoglalni, miért lesz forradalmian pozitív lépés, ha nálunk is szempillantás alatt megvalósulhatnak az átutalások.
Pénzügyi szektor Pillanatok alatt akarsz pénzt küldeni? Erre mindenképp szükség lesz
Czímer József | 2016. július 4. 13:18
Hosszú út vezetett odáig, hogy egyáltalán elképzelhető legyen a határokon átívelő azonnali fizetési rendszerek kialakítása. Elengedhetetlen szükség volt egy olyan szabvány kialakítására, amely újra egy mederbe tereli megannyi szolgáltató és ország fizetési szabályait. Magyarország is a többség mellé áll, és a legnépszerűbb megoldást választja.
Pénzügyi szektor Szempillantás alatt megy át a pénz - indul a forradalom Magyarországon
Czímer József | 2016. június 6. 15:15
A Magyar Nemzeti Bank hivatalosan is bejelentette, hogy elindítja az azonnali fizetési szolgáltatás megteremtésére irányuló programot. A Privátbankár.hu-n innentől havi rendszerességű sorozatot indítunk, amelynek célja, hogy az olvasó folyamatosan figyelemmel kísérje a világ legkorszerűbb fizetési szolgáltatásának magyarországi megvalósítását egészen annak beindításáig, azaz várhatóan 2019. negyedik negyedévéig.
Pénzügyi szektor Robbant a bomba, indul a nyomozás: tényleg ő a bitcoin feltalálója?
Czímer József | 2016. május 3. 08:07
Bombaként robbant a hír: a bitcoin alapját jelentő blockchain technológia atyja, a titokzatos Satoshi Nakamoto végre leleplezte magát. A filmbe illő körülmények között történt bejelentés óta folyik a nyomozás: vajon Craig Wright valóban azonos a bitcoin feltalálójával? Akárhogy is van, a blockchain technológia alapjaiban alakíthatja át a fizetési rendszereket. „Helyszíni” tudósítás a Bitcoin játszótérről.
Személyes pénzügyek Külföldre költözöl? Így oldd meg a pénzügyi kalamajkát!
Czímer József | 2016. április 13. 12:03
Hogy honnan derül ki, hogy a londoni Monese Ltd. egy elektronikus pénzkibocsájtó intézet? A brit Pénzügyi Engedélyező Hatóság által kiadott okiraton kívül szinte sehonnan. Némi keresés után valóban sikerült a honlap alján, a biztosítói típusnál is kisebb betűvel szedve, hogy a Monese a brit besorolás szerint egy „kis elektronikus-pénzkibocsátó intézmény”.
Személyes pénzügyek Miért jobb a mobil a fizetésnél?
Czímer József | 2016. március 3. 06:10
A fintech vállalkozások, vagy fintech megoldások közé sorolják a legtöbben a mobilfizetési rendszereket is. De mit is tud a mobiltelefon, ami miatt ilyen különleges figyelem övezi a fizetési megoldások modernizálása területén? Thaiföldön azonnali mobilfizetési rendszert akartak, de az a megfelelő háttérrendszer nélkül nem működik.
Személyes pénzügyek Minden megváltozik, amit a fizetésről tudunk - így alakul át az életünk
Czímer József | 2016. február 2. 06:10
Az Egyesült Államokban is bevezetik az azonnali fizetési rendszert, Magyarországon is készülnek rá - ha megvalósul, alapjaiban változik majd meg minden, amit most a fizetésekről gondolunk. A kocsmázó egyetemistától a tudatos kisvállalkozásig mindenki jól járhat - mit kell tudni az azonnali fizetésről?
Pénzügyi szektor Készpénzes szendvics: te rábíznád a vagyonod egy robotra?
Czímer József | 2016. január 5. 08:29
Komoly viták zajlanak arról, hogy az új technológiákat felhasználó fintech vállalkozások mekkora veszélyt jelentenek a klasszikus bankokra és más klasszikus pénzügyi szolgáltatókra. A „Money on Toast” szolgáltatás nagyon jó példa arra, hogy a klasszikus szolgáltatók is tudnak újat alkotni a pénzügyi szolgáltatások területén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos