<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az új autók piacán tavaly komoly hiány alakult ki, ez pedig sokakat a használt járművek irányába terelt. Érdemes ugyanakkor néhány ténnyel tisztában lenni, mert a használtautó vásárlása esetenként komoly kockázatot jelent.

Nyomasztó hiány van az új autók piacán, ugyan a márkakereskedések rendelkeznek bizonyos raktárkészlettel, az elmúlt egy évben azonban a legkedveltebb konfigurációkat kiárusították, így nem biztos, hogy a reménybeli vásárló megtalálja, amit keres. Néhány éve, ha nem volt készleten a keresett felszereltséggel bíró autó, akkor is maximum egy-két hónapot kellett várni, hogy a gyárból megérkezzen. Most viszont a kereskedők elmondása szerint sokszor teljesen vakon vannak ők is, hiszen kiszámíthatatlanul érkeznek a megrendelt járművek. Ha valaki különösen szerencsés, akkor fél éven belül hozzájuthat az áhított új autóhoz, de reálisan egy-másfél éves várakozási idővel kell számolni.

Érthető módon ez sokaknak nincs ínyére, ezért szétnéznek a használtautó piacon, és úgymond vásárlói stratégiától függően vagy vesznek „egy olcsóbb valamit” az átmeneti időszakra, vagy ha találnak az általuk elképzelt modellből fiatalabb példányt, akkor azt. Előbbiben az a ráció, hogy vélhetőleg a várakozási idő alatt csak kisebb értékvesztéssel kell számolni, sőt a tavalyi év alapján lehet, hogy még azzal sem, míg utóbbi esetben elvileg az első néhány év nagyobb értékvesztését kerülhetik el a vásárlók.

Nem véletlen, hogy a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett, derült ki a JóAutók.hu napokban közzétett adataiból. A hirdetési oldal szakértőinek várakozásai szerint idén sem lesz visszaesés, így a belföldi használt autók piacán a tranzakciók száma elérheti a 840 ezer darabot.

A Volkswagen konszern márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használt autó üzletágának, a Dac Weltautónak a szakemberei arra hívta fel a figyelmet, hogy a használtautó-piac felpörgését az emelkedő kínálati árak sem fékezték tavaly. Bizonyos modellek esetében akár 15 százalékos drágulás is megfigyelhető volt, és az árak várhatóan addig emelkednek, amíg az újautó-piacon helyre nem áll a rend.

Miután a használtautó piacon akár egy öregebb modell is zsebbe nyúlós lehet, érdemes figyelembe venni a legfontosabb trendeket, amelyekre carVertical informatikai adatszolgáltató cég hívja fel a figyelmet. A használtautók esetén óriási jelentősége lehet a kárstatisztikáknak, hiszen nagyon sok autónak vannak kisebb-nagyobb sötét foltok az előéletében. Talán nem meglepő, hogy a statisztikák szerint bizonyos autók az átlagosnál több baleset történi, míg más típusokkal kevesebb. Ilyen szempontból a legnagyobb kockázatot egy használt BMW megvásárlása jelenti, míg a legkisebbet a Fiat autóé. A carVertical adatai szerint a piacon lévő BMW-k 47,77 százaléka sérült, míg az olasz márkánál ez az arány 30 százalék alatt marad. A BMW-k problémás előélete persze nem ismeretlen, amit bizonyt, az is, hogy a kárstatisztikák lekérésében is a német márka vezet. Ezen belül a BMW 3-as sorozat a kedvenc, és az összes carVertical történeti jelentés körülbelül 5 százalékát kérték le erre a típusra.

Érdemes megismerni az autók előéletét, mert sokkal történik baleset (Illusztráció - Fotó: Pixabay)Érdemes megismerni az autók előéletét, mert sokkal történik baleset (Illusztráció - Fotó: Pixabay)

A használtautó vásárlók „tízparancsolatának” egyik legfontosabb tétele, hogy nem kilométer állást, hanem a jármű állapotát kell megnézni. Magyarországon ugyan bűncselekmény lett a mérőműszerek manipulációja, ám mivel annak bizonyítása rendkívül nehéz, hogy valójában ki az elkövető személy, ezért továbbra sem szűnt meg. Erre felhívja a figyelmet adatszolgáltató cég is, tapasztalataik szerint továbbra is rendkívül gyakori a kilométerszámláló csalás: az ellenőrzött autók 18,5 százalékánál van az óra visszatekerve. Az év során készített autótörténeti jelentések szerint a futásteljesítmény módosítása az autóvásárlók átverésének leggyakoribb módja. Ráadásul a csalók nem szívbajosak, hiszen a cég adatai szerint 7 milliárd kilométernél is többet próbáltak eltüntetni az órák visszatekerésével.

Van még egy fontos dolog, amire érdemes kiemelt figyelmet fordítani a használtautók előéleténél: nehogy lopott autót vegyünk! Aki azt hiszi, ez ma már nem fordulhat elő, annak felhívnánk a figyelmét, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb autós bűnügyében az egyik nagy vizsgaállomás alkalmazottai voltak érintettek. A vádpontok között pedig a sajtóhírek szerint feltűnt a lopott kocsik „legalizálása” is.

Az autótörténeti jelentésekkel foglalkozó cég tavaly 672 jelentést készített „lopott” jelzésű autókról. Ezekből az adatokból kiderült, hogy a legtöbb ellopott autómodell a Škoda Octavia volt, 38 darabbal. A jelentések alapján az Octaviát 3,75-ször nagyobb valószínűséggel lopják el, mint a szomszéd 3-as BMW-jét. Mindebből persze az is következik, hogy nem csak az autóvásárlás során érdemes ezt szem előtt tartani, hanem később is. A Škoda tulajdonosoknak fokozottan körültekintőnek kell lenniük, és az átlagosnál jobban kell vigyázniuk autóikra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG