<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az új autók piacán tavaly komoly hiány alakult ki, ez pedig sokakat a használt járművek irányába terelt. Érdemes ugyanakkor néhány ténnyel tisztában lenni, mert a használtautó vásárlása esetenként komoly kockázatot jelent.

Nyomasztó hiány van az új autók piacán, ugyan a márkakereskedések rendelkeznek bizonyos raktárkészlettel, az elmúlt egy évben azonban a legkedveltebb konfigurációkat kiárusították, így nem biztos, hogy a reménybeli vásárló megtalálja, amit keres. Néhány éve, ha nem volt készleten a keresett felszereltséggel bíró autó, akkor is maximum egy-két hónapot kellett várni, hogy a gyárból megérkezzen. Most viszont a kereskedők elmondása szerint sokszor teljesen vakon vannak ők is, hiszen kiszámíthatatlanul érkeznek a megrendelt járművek. Ha valaki különösen szerencsés, akkor fél éven belül hozzájuthat az áhított új autóhoz, de reálisan egy-másfél éves várakozási idővel kell számolni.

Érthető módon ez sokaknak nincs ínyére, ezért szétnéznek a használtautó piacon, és úgymond vásárlói stratégiától függően vagy vesznek „egy olcsóbb valamit” az átmeneti időszakra, vagy ha találnak az általuk elképzelt modellből fiatalabb példányt, akkor azt. Előbbiben az a ráció, hogy vélhetőleg a várakozási idő alatt csak kisebb értékvesztéssel kell számolni, sőt a tavalyi év alapján lehet, hogy még azzal sem, míg utóbbi esetben elvileg az első néhány év nagyobb értékvesztését kerülhetik el a vásárlók.

Nem véletlen, hogy a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett, derült ki a JóAutók.hu napokban közzétett adataiból. A hirdetési oldal szakértőinek várakozásai szerint idén sem lesz visszaesés, így a belföldi használt autók piacán a tranzakciók száma elérheti a 840 ezer darabot.

A Volkswagen konszern márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használt autó üzletágának, a Dac Weltautónak a szakemberei arra hívta fel a figyelmet, hogy a használtautó-piac felpörgését az emelkedő kínálati árak sem fékezték tavaly. Bizonyos modellek esetében akár 15 százalékos drágulás is megfigyelhető volt, és az árak várhatóan addig emelkednek, amíg az újautó-piacon helyre nem áll a rend.

Miután a használtautó piacon akár egy öregebb modell is zsebbe nyúlós lehet, érdemes figyelembe venni a legfontosabb trendeket, amelyekre carVertical informatikai adatszolgáltató cég hívja fel a figyelmet. A használtautók esetén óriási jelentősége lehet a kárstatisztikáknak, hiszen nagyon sok autónak vannak kisebb-nagyobb sötét foltok az előéletében. Talán nem meglepő, hogy a statisztikák szerint bizonyos autók az átlagosnál több baleset történi, míg más típusokkal kevesebb. Ilyen szempontból a legnagyobb kockázatot egy használt BMW megvásárlása jelenti, míg a legkisebbet a Fiat autóé. A carVertical adatai szerint a piacon lévő BMW-k 47,77 százaléka sérült, míg az olasz márkánál ez az arány 30 százalék alatt marad. A BMW-k problémás előélete persze nem ismeretlen, amit bizonyt, az is, hogy a kárstatisztikák lekérésében is a német márka vezet. Ezen belül a BMW 3-as sorozat a kedvenc, és az összes carVertical történeti jelentés körülbelül 5 százalékát kérték le erre a típusra.

Érdemes megismerni az autók előéletét, mert sokkal történik baleset (Illusztráció - Fotó: Pixabay)
Érdemes megismerni az autók előéletét, mert sokkal történik baleset (Illusztráció - Fotó: Pixabay)

A használtautó vásárlók „tízparancsolatának” egyik legfontosabb tétele, hogy nem kilométer állást, hanem a jármű állapotát kell megnézni. Magyarországon ugyan bűncselekmény lett a mérőműszerek manipulációja, ám mivel annak bizonyítása rendkívül nehéz, hogy valójában ki az elkövető személy, ezért továbbra sem szűnt meg. Erre felhívja a figyelmet adatszolgáltató cég is, tapasztalataik szerint továbbra is rendkívül gyakori a kilométerszámláló csalás: az ellenőrzött autók 18,5 százalékánál van az óra visszatekerve. Az év során készített autótörténeti jelentések szerint a futásteljesítmény módosítása az autóvásárlók átverésének leggyakoribb módja. Ráadásul a csalók nem szívbajosak, hiszen a cég adatai szerint 7 milliárd kilométernél is többet próbáltak eltüntetni az órák visszatekerésével.

Van még egy fontos dolog, amire érdemes kiemelt figyelmet fordítani a használtautók előéleténél: nehogy lopott autót vegyünk! Aki azt hiszi, ez ma már nem fordulhat elő, annak felhívnánk a figyelmét, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb autós bűnügyében az egyik nagy vizsgaállomás alkalmazottai voltak érintettek. A vádpontok között pedig a sajtóhírek szerint feltűnt a lopott kocsik „legalizálása” is.

Az autótörténeti jelentésekkel foglalkozó cég tavaly 672 jelentést készített „lopott” jelzésű autókról. Ezekből az adatokból kiderült, hogy a legtöbb ellopott autómodell a Škoda Octavia volt, 38 darabbal. A jelentések alapján az Octaviát 3,75-ször nagyobb valószínűséggel lopják el, mint a szomszéd 3-as BMW-jét. Mindebből persze az is következik, hogy nem csak az autóvásárlás során érdemes ezt szem előtt tartani, hanem később is. A Škoda tulajdonosoknak fokozottan körültekintőnek kell lenniük, és az átlagosnál jobban kell vigyázniuk autóikra.

Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG