<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Sokaknak csak az új autó lebeg a szeme előtt, de a fenntartási költségeket is érdemes figyelembe venni. Ezek közé tartozik a kötelező biztosítás és a casco is. Mi a helyzet, ha a támogatással veszünk autót? Kötelező-e így cascot kötni az autóra?
(Fotó: depositphotos.com)

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a kötelező felelősségbiztosítás mindenképpen kelleni fog, ez nem is kérdés. A casco viszont már más helyzet, bár a nagycsaládos autóvásárlási támogatásról szóló rendelet nem ír elő kötelezően ilyen elemet. Egyrészt persze beszélhetünk arról, hogy ez az opcionális biztosítás egyébként igen hasznos tud lenni, főleg, ha a drágább modellek közül választunk. Másrészt viszont kötelezővé is válhat attól függően, hogy milyen forrásokból vásároljuk meg az autót.

Amikor kell casco a támogatás mellé

Sokaknak nincs lehetőségük “zsebből” kifizetni az új autó árát, így külső forrásokhoz nyúlnak. Ez jellemzően valamilyen autóhitel vagy lízing. A Bank360 a Privátbankár kérésére megvizsgálta, hogy szükséges-e a casco, ha így vásárolunk autót. Kiderült:

●     vagy külön kötve, vagy a díjba beépítve, de lízingelés esetén szükséges a casco.

A lízingelés során az autó fedezetként szolgál és a lízingcég tulajdonában marad a futamidő végéig, így, ha a cascot külön kötjük, a társbiztosított is a lízingcég lesz. Ha a lízingdíjba épül a casco díja, a finanszírozó köt szerződést a biztosítóval a futamidő végéig. Sőt, a nagycsaládos autótámogatásáról szóló rendelet szerint, ha a megszerzéstől számított 3 éven belül casco biztosítás kötésére kerül sor, a biztosítási szerződésben a kincstárt a szerzési támogatás és járulékai erejéig társbiztosítottként kell feltüntetni. A biztosítónak a szerződésről a kincstárt tájékoztatnia kell, a szerződést pedig meg kell küldenie a kincstárnak. Az autó eltulajdonítása, illetve a forgalomból való végleges kivonásával járó kár, majd kártérítés esetén annak összegéből a kincstárt a szerzési támogatás 3 éves időtartamra számított időarányos részének megfelelő részösszeg illeti meg a rendelet alapján.

“Ritka, hogy az ügyfél casco-mentes konstrukciót választ, hiszen több szolgáltató is kedvezménnyel kínálja a biztosítást, főleg a nagycsaládos támogatás miatt, de van rá példa. Ekkor viszont a lízingdíj emelkedhet meg jelentősen, hiszen magas kamatfelárat kell fizetnünk. Ráadásul ilyenkor az ügyfélnek kell anyagilag helytállni káreset bekövetkeztekor.” - mondta Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

De mennyi az annyi? A casco díjszámítást alapvetően a gépjármű érték, az önrész, a fizetési mód és annak gyakorisága határozza meg. A Bank360 a támogatással lízingelhető 8 - 10 millió forintos kategóriákat vizsgálta. A casco díja éves szinten 300 és 450 ezer forint között alakulhat a kalkulációk szerint, azaz jócskán bele kell nyúlnunk a családi pénztárcába, ha így szeretnénk vásárolni.

Autóhitelből szabadon?

Más a helyzet, ha lízing helyett hitelből oldjuk meg a kérdést. Ahogy arra már többször rávilágítottunk korábbi cikkekben, a mai autóhitelek igazából szabad felhasználású személyi kölcsönök. Azaz az összeget bármire felhasználhatjuk és nem kell igazolnunk a bank felé sem az autóvásárlást. Ebből következik, hogy a casco megkötése sem kötelező, ha személyi kölcsönből pótoljuk a vételár fennmaradó részét. És mivel sem a nagycsaládos autóvásárlási támogatásnál, sem a személyi kölcsönnél nem előírás a casco, megúszhatjuk ezt a kiadást, ha így vesszük meg az autót.

Persze a biztonság az első. Mérlegeljünk, hogy megérheti-e nekünk a casco is, és ha belefér, mindenképpen éljünk a nagyobb anyagi biztonság lehetőségével.

Személyes pénzügyek Kiderült, mely megtakarítási formák lehetnek a kamatadó-emelés nyertesei
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 17:52
Néhány gyors döntéssel akár nullára is lehet csökkenteni a befektetési jegyek és a megtakarítási célú biztosítások hozama után július 1-jétől majdnem kétszeresére növekvő adóterhet. Ugyanakkor nőhet a céges befektetések népszerűsége, ott is teret nyerhetnek a befektetési alapok.
Személyes pénzügyek Jobban teszi, ha még ma gyorsan elrohan eurót váltani!
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:10
Látva a kormány EU-forrásokkal kapcsolatos álláspontját, ki tudja, mikor lesz ilyen olcsó az uniós pénz.
Személyes pénzügyek Van egy jó hírünk, ha önkéntes nyugdíjkasszában van a pénze
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:04
Javultak a hozamok, ez segítette az emelkedést.
Személyes pénzügyek Az euróváltásra készülők legszebb álmai valósulnak meg
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:24
Az euró továbbra is a 370-es szint alatt cserél gazdát a hazai bankközi devizapiacon.
Személyes pénzügyek Végre van egy mutató, amiben rávertünk a régióra!
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 14:47
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni.
Személyes pénzügyek OTP: inkább a fiatalok kérnek szakmai segítségek lakáshitelük igénylése során
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 10:33
A hazai lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy tudatosan tervezi meg a hitelfelvételt, amikor lakásvásárlásra vagy otthona felújítására készül, de nem elhanyagolható azoknak az aránya sem, akik bizonytalankodnak, és nehezen hozzák meg a döntéseket. Az OTP Bank és otpotthon.hu megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy a finanszírozási lehetőségek önálló feltérképezése mellett sokakat a hitelezéssel foglalkozó ügynökök, banki szakemberek segítettek át a nehézségeken. A tapasztalatok birtokában, utólag azt is sokan beismerik, hogy ha újra belevágnának, néhány dologra jobban odafigyelnének.
Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG