BUX
35 103.39
+2.02%
+696.00
OTP
10 200.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 794.00
+5.10%
+87.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
371.00
+0.27%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 2. 15:05

Sokaknak csak az új autó lebeg a szeme előtt, de a fenntartási költségeket is érdemes figyelembe venni. Ezek közé tartozik a kötelező biztosítás és a casco is. Mi a helyzet, ha a támogatással veszünk autót? Kötelező-e így cascot kötni az autóra?

(Fotó: depositphotos.com)

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a kötelező felelősségbiztosítás mindenképpen kelleni fog, ez nem is kérdés. A casco viszont már más helyzet, bár a nagycsaládos autóvásárlási támogatásról szóló rendelet nem ír elő kötelezően ilyen elemet. Egyrészt persze beszélhetünk arról, hogy ez az opcionális biztosítás egyébként igen hasznos tud lenni, főleg, ha a drágább modellek közül választunk. Másrészt viszont kötelezővé is válhat attól függően, hogy milyen forrásokból vásároljuk meg az autót.

Amikor kell casco a támogatás mellé

Sokaknak nincs lehetőségük “zsebből” kifizetni az új autó árát, így külső forrásokhoz nyúlnak. Ez jellemzően valamilyen autóhitel vagy lízing. A Bank360 a Privátbankár kérésére megvizsgálta, hogy szükséges-e a casco, ha így vásárolunk autót. Kiderült:

●     vagy külön kötve, vagy a díjba beépítve, de lízingelés esetén szükséges a casco.

A lízingelés során az autó fedezetként szolgál és a lízingcég tulajdonában marad a futamidő végéig, így, ha a cascot külön kötjük, a társbiztosított is a lízingcég lesz. Ha a lízingdíjba épül a casco díja, a finanszírozó köt szerződést a biztosítóval a futamidő végéig. Sőt, a nagycsaládos autótámogatásáról szóló rendelet szerint, ha a megszerzéstől számított 3 éven belül casco biztosítás kötésére kerül sor, a biztosítási szerződésben a kincstárt a szerzési támogatás és járulékai erejéig társbiztosítottként kell feltüntetni. A biztosítónak a szerződésről a kincstárt tájékoztatnia kell, a szerződést pedig meg kell küldenie a kincstárnak. Az autó eltulajdonítása, illetve a forgalomból való végleges kivonásával járó kár, majd kártérítés esetén annak összegéből a kincstárt a szerzési támogatás 3 éves időtartamra számított időarányos részének megfelelő részösszeg illeti meg a rendelet alapján.

“Ritka, hogy az ügyfél casco-mentes konstrukciót választ, hiszen több szolgáltató is kedvezménnyel kínálja a biztosítást, főleg a nagycsaládos támogatás miatt, de van rá példa. Ekkor viszont a lízingdíj emelkedhet meg jelentősen, hiszen magas kamatfelárat kell fizetnünk. Ráadásul ilyenkor az ügyfélnek kell anyagilag helytállni káreset bekövetkeztekor.” - mondta Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

De mennyi az annyi? A casco díjszámítást alapvetően a gépjármű érték, az önrész, a fizetési mód és annak gyakorisága határozza meg. A Bank360 a támogatással lízingelhető 8 - 10 millió forintos kategóriákat vizsgálta. A casco díja éves szinten 300 és 450 ezer forint között alakulhat a kalkulációk szerint, azaz jócskán bele kell nyúlnunk a családi pénztárcába, ha így szeretnénk vásárolni.

Autóhitelből szabadon?

Más a helyzet, ha lízing helyett hitelből oldjuk meg a kérdést. Ahogy arra már többször rávilágítottunk korábbi cikkekben, a mai autóhitelek igazából szabad felhasználású személyi kölcsönök. Azaz az összeget bármire felhasználhatjuk és nem kell igazolnunk a bank felé sem az autóvásárlást. Ebből következik, hogy a casco megkötése sem kötelező, ha személyi kölcsönből pótoljuk a vételár fennmaradó részét. És mivel sem a nagycsaládos autóvásárlási támogatásnál, sem a személyi kölcsönnél nem előírás a casco, megúszhatjuk ezt a kiadást, ha így vesszük meg az autót.

Persze a biztonság az első. Mérlegeljünk, hogy megérheti-e nekünk a casco is, és ha belefér, mindenképpen éljünk a nagyobb anyagi biztonság lehetőségével.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek A vírus hatására nem szórjuk annyira a pénzt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 17:53
Kevesebb hús és rövidebb utazások, több helyi termék a bevásárlókosárban, a legújabb termékcsodák helyett a régiek megőrzése és megjavíttatása. A tömegfogyasztást egy egészség- és környezettudatosságot előtérbe állító posztmodern forma váltja fel, amelynek kulcsszereplője az aktivista fogyasztó – ez az egyik legfontosabb megállapítása a Cetelem Körkép 2020 nemzetközi felmérésnek, melyet a Cetelem Bank saját ügyfélkörében végzett júniusi felmérése is megerősített.
Személyes pénzügyek Van egy jó és egy rossz hírünk nyugdíjügyben
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 10:51
Borúsak ugyanis a kilátások egy olyan szintű nyugdíjra, amelyből gondtalanná tehetők az idős éveink, ám akik még aktív korukban félretesznek idős éveikre, azoknak a pénze hosszú távon szépen gyarapszik. 
Személyes pénzügyek Átformálta a fiatalok szokásait a koronavírus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 08:47
A fiatalok 18 százaléka többet költött a járványhelyzetben, 36 százalékuknál viszont csökkentek a kiadások - áll a K&H ifjúsági indexében, amely szerint jelentős eltérések láthatóak a 19-29 évesek költéseiben, például míg a nők 25 százaléka nagyobb kiadásokkal szembesült, a férfiaknak csak a 12 százaléka költött többet a járvány miatt.
Személyes pénzügyek Szerdáig várj a tankolással, ha tudsz!
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:46
A benzin és a dízel is olcsóbb lesz.
Személyes pénzügyek Megnyugodhatnak a nyugdíjas éveikre takarékoskodók
Csabai Károly | 2020. augusztus 3. 06:07
Az önkéntes pénztárak ugyanis kevés kivétellel mára nemhogy ledolgozták a koronavírus miatti veszteségeiket, hanem szép számmal akadnak olyan portfoliók, amelyek már szép hozamot is termeltek.
Személyes pénzügyek Egy év alatt átlagosan egymillió forinttal lettek olcsóbbak a budapesti garzonok
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 09:17
Más magyar nagyvárosokban is olcsóbbak lettek az egyszobás lakások.
Személyes pénzügyek Újabb bank ügyfelei örülhetnek
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 16:03
Ezúttal a CIB vállalati bankszámláinak tulajdonosai számára vált lehetővé, hogy Visa üzleti bankkártyájukat az okostelefonjaikba, -óráikba applikálva rendezzék a számláikat. 
Személyes pénzügyek Az autópálya-matricák értékesítésén is meglátszik a koronavírus
MTI | 2020. július 24. 12:34
Erősödik a kereslet a megyei matricák iránt, ez alapján a lakosság idén tényleg inkább belföldön nyaral.
Személyes pénzügyek Koronavírus-hatás: sokan félnek a pénzügyi problémák felmerülésétől és az állásuk elvesztésétől is
Privátbankár.hu | 2020. július 23. 17:44
Pozitívum, hogy a válsághelyzet hatására a pénzügyekben is sokan tudatosabbak lettek, és nagyobb hangsúlyt terveznek fektetni a megtakarításra. Ez is kiderül a CIB Bank kutatásából.
Személyes pénzügyek Megéri Üzbegisztánban nyaralni, és ott elkapni a koronát: 3 ezer dollárt fizet az állam
Privátbankár.hu | 2020. július 23. 10:44
Ennyibe kerül ott a COVID-19 kezelése. Ha szükség van rá, állják.
hírlevél