3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokaknak csak az új autó lebeg a szeme előtt, de a fenntartási költségeket is érdemes figyelembe venni. Ezek közé tartozik a kötelező biztosítás és a casco is. Mi a helyzet, ha a támogatással veszünk autót? Kötelező-e így cascot kötni az autóra?
(Fotó: depositphotos.com)

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a kötelező felelősségbiztosítás mindenképpen kelleni fog, ez nem is kérdés. A casco viszont már más helyzet, bár a nagycsaládos autóvásárlási támogatásról szóló rendelet nem ír elő kötelezően ilyen elemet. Egyrészt persze beszélhetünk arról, hogy ez az opcionális biztosítás egyébként igen hasznos tud lenni, főleg, ha a drágább modellek közül választunk. Másrészt viszont kötelezővé is válhat attól függően, hogy milyen forrásokból vásároljuk meg az autót.

Amikor kell casco a támogatás mellé

Sokaknak nincs lehetőségük “zsebből” kifizetni az új autó árát, így külső forrásokhoz nyúlnak. Ez jellemzően valamilyen autóhitel vagy lízing. A Bank360 a Privátbankár kérésére megvizsgálta, hogy szükséges-e a casco, ha így vásárolunk autót. Kiderült:

●     vagy külön kötve, vagy a díjba beépítve, de lízingelés esetén szükséges a casco.

A lízingelés során az autó fedezetként szolgál és a lízingcég tulajdonában marad a futamidő végéig, így, ha a cascot külön kötjük, a társbiztosított is a lízingcég lesz. Ha a lízingdíjba épül a casco díja, a finanszírozó köt szerződést a biztosítóval a futamidő végéig. Sőt, a nagycsaládos autótámogatásáról szóló rendelet szerint, ha a megszerzéstől számított 3 éven belül casco biztosítás kötésére kerül sor, a biztosítási szerződésben a kincstárt a szerzési támogatás és járulékai erejéig társbiztosítottként kell feltüntetni. A biztosítónak a szerződésről a kincstárt tájékoztatnia kell, a szerződést pedig meg kell küldenie a kincstárnak. Az autó eltulajdonítása, illetve a forgalomból való végleges kivonásával járó kár, majd kártérítés esetén annak összegéből a kincstárt a szerzési támogatás 3 éves időtartamra számított időarányos részének megfelelő részösszeg illeti meg a rendelet alapján.

“Ritka, hogy az ügyfél casco-mentes konstrukciót választ, hiszen több szolgáltató is kedvezménnyel kínálja a biztosítást, főleg a nagycsaládos támogatás miatt, de van rá példa. Ekkor viszont a lízingdíj emelkedhet meg jelentősen, hiszen magas kamatfelárat kell fizetnünk. Ráadásul ilyenkor az ügyfélnek kell anyagilag helytállni káreset bekövetkeztekor.” - mondta Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

De mennyi az annyi? A casco díjszámítást alapvetően a gépjármű érték, az önrész, a fizetési mód és annak gyakorisága határozza meg. A Bank360 a támogatással lízingelhető 8 - 10 millió forintos kategóriákat vizsgálta. A casco díja éves szinten 300 és 450 ezer forint között alakulhat a kalkulációk szerint, azaz jócskán bele kell nyúlnunk a családi pénztárcába, ha így szeretnénk vásárolni.

Autóhitelből szabadon?

Más a helyzet, ha lízing helyett hitelből oldjuk meg a kérdést. Ahogy arra már többször rávilágítottunk korábbi cikkekben, a mai autóhitelek igazából szabad felhasználású személyi kölcsönök. Azaz az összeget bármire felhasználhatjuk és nem kell igazolnunk a bank felé sem az autóvásárlást. Ebből következik, hogy a casco megkötése sem kötelező, ha személyi kölcsönből pótoljuk a vételár fennmaradó részét. És mivel sem a nagycsaládos autóvásárlási támogatásnál, sem a személyi kölcsönnél nem előírás a casco, megúszhatjuk ezt a kiadást, ha így vesszük meg az autót.

Persze a biztonság az első. Mérlegeljünk, hogy megérheti-e nekünk a casco is, és ha belefér, mindenképpen éljünk a nagyobb anyagi biztonság lehetőségével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Infláció kontra magánorvos: van azért megoldás
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 12:57
Az egészségkasszák sikerként könyvelhetik el az elmúlt időszakot. A lakosság egyre tudatosabban kezeli az egészségügyi kiadásait, különösen a fiatalabb korosztály.
Személyes pénzügyek Zsugorflációra fukarfláció – hogyan lehet kiszúrni a rejtett áremelkedéseket?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 24. 17:05
Az azonos vagy emelkedő ár mellett kevesebbet tartalmazó csomagolások, a minőségrontás mint lopakodó áremeléses taktikák nemcsak Magyarországon okoznak gondot. A fogyasztóknak alaposan meg kell nézniük a csomagolások méretét és tartalmát, ha tisztán akarnak látni. Németországban és Franciaországban is központi téma ez.
Személyes pénzügyek Felértékelődött az öngondoskodás jelentősége
Natív tartalom | 2023. szeptember 22. 13:22
A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára. Különösen most, a suliszezon kezdetén, a gyermekek taníttatása ugyanis sok családra ró terhet. Érdemes áttekinteni, hol lehet faragni a kiadásokon, ha pedig sikerül megtakarítást elérni, azt hol, mibe érdemes körültekintően betenni, befektetni.
Személyes pénzügyek Már 20 millió forintot is át lehet utalni másodperceken belül, de mekkora ennek a költsége?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 22. 09:39
2023. szeptember 1-től kezdve már nem 10 millió, hanem 20 millió forint az azonnali utalás értékhatára, vagyis akár ekkora összeg is megérkezik a címzetthez 5 másodpercen belül. Ilyen nagy összegű utalásnak már jelentős költsége lehet, de a megfelelő bankszámlacsomag kiválasztásával akár díjmentesen is megoldható az utalás.
Személyes pénzügyek Milyen típusú jövedelmek fogadhatók el hitelfelvételnél?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 20. 09:52
Minden pénzintézet számára az egyik legfontosabb garancia az általa nyújtott hitel visszafizetésére a jövedelem. Azonban nem minden jövedelem bír azonos súllyal, illetve a munkaviszony típusa és hossza is tényező a hiteligénylés elbírálásakor.
Személyes pénzügyek Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 17:32
A korábbi gyakorlattal szemben az éves nyugdíjemeléseket a bérnövekedések helyett az inflációhoz kötötték. A probléma ezzel a rendszerrel, hogy a bérek hosszútávon a világ minden országában az inflációnál jobban emelkednek. Ennek következtében a korábban megszerzett inflációkövető nyugdíjak elértéktelenednek az új nyugdíjakhoz képest. A másik problémát a nők 40 év munka utáni nyugdíjlehetősége jelenti. Időközben ugyanis megemelkedett a nők nyugdíjkorhatára, így egyre nagyobb kedvezményt és költségvetési kiadást jelent a 40 év utáni nyugdíjba vonulás. Itt várhatóan az lesz a megoldás, hogy a 40 évet felemelik 43-ra. Jövőre újra választások. A lapcsoportunkhoz, a Klasszis Médiához tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának szakértői biztosak abban, hogy lesz újabb nyugdíjas-kényeztetés, ami újabb terhet jelent majd a költségvetésnek.
Személyes pénzügyek Megint csalók próbálkoznak Matolcsy Györgyék nevében
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 10:53
Nem szabad elhinni csak úgy, amit a telefonban mondanak, újra próbálkoznak az MNB nevében is kicsalni adatainkat.
Személyes pénzügyek Eltáthatja a száját, ha megnézi a pénzváltók friss árfolyamait
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 07:16
Nem sűrűn fordul elő, hogy szinte ugyanannyit ér a forint az euróval szemben most, mint pénteken.
Személyes pénzügyek Elképesztő, milyen telefonszámról próbálják átverni az OTP nevében a gyanútlanokat
Csabai Károly | 2023. szeptember 14. 15:08
A csalók sajátos trükkökhöz folyamodnak.
Személyes pénzügyek Lesz-e választási pénzeső jövőre a nyugdíjasoknak? - Újra itt a Nyugdíjszerviz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 14:24
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal, egy kihagyhatatlan műsor, amelynek témája előbb-utóbb mindenkit érint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG