BUX
35 192.07
-0.41%
-143.00
OTP
10 840.00
-1.00%
-110.00
MOL
1 798.00
+0.22%
+4.00
RICHTER
6 480.00
+0.00%
+0.00
MTELEKOM
382.00
-0.78%
-3.00
 
2019. szeptember 12. 12:50

Egyre többen használnak bolti fizetésre készpénz helyett kártyát vagy akár már mobiltelefont is Magyarországon. Az elektronikus fizetés térnyerése egyre nagyobb, ugyanakkor kevés hangsúlyt fektetünk a biztonságra. Mi kell ahhoz, hogy a kis plasztikok ne okozzanak fejfájást? Hogyan érdemes készpénzt felvenni és milyen költségekre kell odafigyelnünk? A Bank360-nal jártunk utána a legfontosabb kérdéseknek.

(Fotó: depositphotos.com)

Egyre jobban állunk a bankkártyás fizetéssel Magyarországon, legalábbis ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank Fizetési Rendszer jelentéséből. A jegybanki adatokból kiolvasható: folyamatosan nő itthon a bankkártyás fizetést lehetővé tevő üzletek aránya 2018-ban, míg a legnagyobb növekedést a bankkártyás fizetések mutatták, amelyek száma 25 százalékkal nőtt 2017-hez képest, a tranzakciók 86 százaléka pedig érintéses volt.

Mindez azt jelenti, hogy szeretünk kártyával fizetni, a kérdés csak az, mennyire ismerjük a buktatókat és tudjuk-e, hogy hogyan is lehet biztonságban a betéti vagy hitelkártya? A kérdés nem csak a külföldi nyaralások alkalmával aktuális, hiszen szinte mindig ott lapul a zsebünkben egy-két lapka. Egyszerre hordozunk adatbiztonsági kockázatot és pénzügyit is, nézzük hát, mire érdemes a leginkább odafigyelni

1. Adatbiztonság

Talán felesleges már olyan alapvető dolgokra felhívni a figyelmet, mint, hogy ne tartsuk a PIN-kódot közvetlenül a kártya mellett és ne is írjuk rá. Fizetéskor se adjuk ki a kártyát a kezünkből lehetőleg, és tartsuk magunknál a bank elérhetőségét, ha le kell tiltani a kártyát. Ha távolabbi pontra utazunk, érdemes azt jelezni az indulás előtt a bankunknak is, mivel a gyanúsnak tűnő tranzakciókat látva a pénzintézet dönthet úgy, hogy letiltja a kártyát. Ez igen rosszul sülhet el, ha éppen szükségünk lenne rá.

Nem kell egyből letiltanunk a kártyát, ha elvesztettük és még van esély rá, hogy előkerül. Erre a helyzetre a mobilbankok adják a legjobb megoldást, hiszen ma már a legtöbb pénzintézet applikációján keresztül szabályozhatjuk a kártyánkat, például időlegesen befagyaszthatjuk a használatát vagy a fizetési és készpénzfelvételi limiteket is beállíthatjuk nullára addig, amíg meg nem találjuk a kártyát. Az applikációkon keresztül akár extra védelmet is állíthatunk be, például a tranzakciónkénti biometrikus azonosítást a telefonon keresztül, ami az úgynevezett többszintű azonosítás, de erről majd később. Kérhetünk a mobilunkra SMS vagy push-értesítést is minden tranzakciót követően, így azonnal észrevehetjük, ha nem mi fizettünk a kártyával.

Ha már lopás, eltűnés: érdemes - főleg nyaralás alkalmával - készpénzt is magunknál tartani, hiszen nem mindenhol lehet bankkártyával fizetni, bajban leszünk, ha eltűnik a kártya és nincs nálunk pénz, és sajnos az is megeshet, hogy rendszerkimaradás miatt nem tudjuk használni a kártyánkat. A Bank360 szerint valamennyi készpénzt már itthon érdemes váltani, ha pedig nagyobb összeget viszünk magunkkal, még véletlenül se tartsuk az egész köteget egy helyen.

Kell egyébként tartanunk a bankkártyás visszaélésektől? A Bank360 által idézett jegybanki statisztikák szerint a teljes kártyaforgalomhoz képest elhanyagolható volt ezek száma 2018-ben itthon: kibocsátói oldalon 45 000, elfogadói oldalon kevesebb mint 6 400 esetről volt szó a tavalyi év első három negyedévében.

2. Anyagi kockázatok

És akkor ott vannak még az anyagi kockázatok: vegyünk fel pénzt ATM-ből külföldön? Ha igen, hogyan? Milyen lesz a banki konverzió? Tényleg ingyen használjuk a kártyát? Megannyi kérdés, amelyekre jó választ kapni, hiszen nagyon sok pénzt bukhatunk feleslegesen, ha nem figyelünk oda. Nézzük hát a legégetőbb kérdéseket:

ATM-használat: azt remélhetőleg már mindenki megtanulta, hogy hitelkártyával ne vegyünk fel készpénzt sehonnan, hiszen nagyon drága. Betéti kártyával itthon havonta kétszer 150 000 forintig díjmentes, de mi a helyzet külföldön? Szintén nem feltételnül olcsó mulatság idegen ATM-ből külföldön pénzt felvenni, de nagy a szórás a bankok között, hogy hol mennyit számítanak fel.

Nem csak készpénzfelvételnél, de kártyás vásárlásnál is fontos tényező, hogy milyen árfolyamon történik a váltás? A bankok jellemzően egyedi árfolyamot használnak, amely többe kerülhet nekünk, ha külföldön forint alapú kártyával fizetünk vagy veszünk fel pénzt. Sőt, vannak esetek, amikor kétszer történik váltás: ha például horvát kunában kell fizetnünk a forintos kártyánkkal, a bank a forintot előbb euróra, majd onnan kunára váltja. Mindenképpen tájékozódjunk tehát, hogy milyen árfolyamokat használ a bankunk, ezt az információt a pénzintézetek weboldalán gyorsan megtalálhatjuk.

A banki árfolyam sok esetben csak a kisebbik rossz: ATM-eket és bolti vásárlásoknál a POS-terminálokat üzemeltető cégek előszeretettel használják a dinamikus valutaváltást (DCC), amely - bátran mondhatjuk - az egyik legnagyobb lehúzás, ami turistát érhet. Ekkor a külföldi masina felkínálja nekünk, hogy a kártya devizájában (esetünkben forintban) vagy a helyiben (például euró) akarunk fizetni. Természetesen azt gondolnánk, hogy forinttal sokkal jobban járunk. Amikor ezt választjuk, a rendszer felkínál egy fordított árfolyamot, azaz hogy 1 forintért hány eurót kapunk. Ez a rengeteg nullával kezdődő számsor nem sokat mond az egyszeri vásárlónak, sajnos viszont az esetek elsöprő többségében nagyon rosszul járunk ezt az opciót választva, így érdemes mindenképp a helyi valutát választani. A módszer online vásárlásoknál is visszaköszön: az Amazon vagy a PayPal is DCC-t használ, ezt érdemes mindig kikapcsolni.

De ez csak az egyik, kártyásokat hátrányosan érintő negatív fejlemény. A másik, hogy egyre több ATM kezelési költséget számít fel a készpénzfelvételért, amely akár 3-5 eurós tétel is lehet minden egyes alkalommal. Ez költség tehát a banki költségeinken felül értendő díj.

Bár a kezelési költségtől nem véd, de külföldi utazások alkalmával érdemes használni az olyan fintech megoldásokat, mint a Revolut, a Transferwise vagy a Curve, amelyek a középárfolyamhoz nagyon közeli árfolyamon váltanak, a legtöbb esetben díjmentes szolgáltatáshoz járó kártyákat pedig modern applikációkból szabályozhatjuk.

Te felkészültél? Nagy változások lesznek szeptemberben

Szeptember 14-én válik hatályossá az uniós PSD2 szabályozás, amely nem csak a bolti, de az internetes bankkártyás vásárlások terén is hatalmas változást hoz, első sorban a biztonság terén.

Eddig nem kellett, de hamarosan az üzletekben akár már az 5 000 forint alatti érintéses fizetések után is kérhetnek PIN-kódot, ezzel ellenőrizve, hogy mi használjuk a kártyát vagy az eszközt, amellyel fizetünk. A PSD2 szerint ugyanis 5 tranzakció után, vagy a korábbi vásárlások összesített, legfeljebb 150 eurós értéke felett kötelezően meg kell adni a PIN-kódot. Ha viszont a kódot beütöttük bármikor, újraindul az 5 tranzakciós számláló.

A legfontosabb és legnagyobb változást jelentő kötelező biztonsági elem az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés lesz. Már nem lesz elég pusztán megadni a bankkártyánk adatait egy online vásárlásnál, bekerül egy újabb védvonal: egy külső eszközre is szükség lesz, például a mobilunkra. SMS-ben, mobilos értesítésben vagy mobilappon keresztül kapunk például egy kódot, amelyet a webshop oldalán kell beírni. Kód helyett biometrikusan is azonosíthatjuk magunkat, azaz ujjlenyomattal vagy írisszel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek A koronavírus-járvány hatására csúcsra járnak a hitelfedezeti biztosítások
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:46
Ez is kiderül az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból, amely arra kereste a választ, hogy a koronavírus-járvány változtatott-e a lakosság öngondoskodási hozzáállásán.
Személyes pénzügyek Utazási korlátozás: rengeteg a kétség a horvát nyaralással kapcsolatban
Gáspár András | 2020. július 12. 18:37
A vasárnap bejelentett utazási korlátozás nem érinti Horvátországot - a magyarok egyik kedvenc nyaraló-célpontja szabadon látogatható oda-vissza, hiába ért csúcsra az új fertőzések száma. Arra azonban nincs garancia, hogy ez sokáig így is marad: Gulyás Gergely is utalt rá, hogy heti rendszerességgel átnézik a besorolásokat, de ha kell, akár soron kívül is lépnek. Ha így alakul, elég macerás lesz hazajönni az Adriáról, még ha nem is lehetetlen - de némi kényszerű otthonlétet és plusz költséget be kell majd kalkulálni.
Személyes pénzügyek Belföldön nyaral idén a magyarok több mint fele
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 09:57
A Netrisk biztosító felmérése szerint ezen felül nagyon sokan a nyár végére vagy őszre tolták el az utazásukat.
Személyes pénzügyek Kunetz Zsombor: a beteg megint nem a jogalkotóval fog konfrontálódni
Kormos Olga | 2020. július 8. 15:34
Az egészségügyi szakértő Facebook-posztjában arról ír, hogy a július 1-jei társadalombiztosítási járulékkal kapcsolatos szigorítások időzítése nem ideális az első és a második hullám között.
Személyes pénzügyek Egyre többször küldjük ki a pénzt az országból
MTI | 2020. július 6. 08:49
Továbbra is dinamikusan nő a külföldi utalások száma, az első negyedévben 6 százalékos volt az erősödés.
Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
Személyes pénzügyek Bankszámla-körkép: így változtak meg a számlavezetés költségei a koronavírus alatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 12:46
A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.
Személyes pénzügyek A könyvelőkről elfeledkezett a kata-reform? Automatikusan a szabályszegők közé sorolná őket
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:07
Érzékeny pontra mutatott rá a belengetett, új kata-szabályokban az Adótanácsadók Egyesülete: ha egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót.
Személyes pénzügyek Akár 5 milliárdot is fizethetnek a biztosítók a viharok miatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 08:51
Az elmúlt évek legpusztítóbb viharperiódusa volt az idei júniusi. A biztosítók által már kifizetett összegek, illetve a kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége.
hírlevél