4p
Jól láthatóan csökkenésnek indultak a nyugdíjbiztosítási költségek, a felügyelet komoly ellenőrzéseket ígér. Kérdés, hogy az első félévben megkötött magas költségű termékeket átcserélhetővé teszik-e a biztosítók.

Próbavásárlásokkal és egyéb vizsgálatokkal fogja ellenőrizni a Magyar Nemzeti Bank, hogy a biztosítók betartják-e a nyugdíjbiztosítások telkes költség mutató (TKM) maximalizálásra vonatkozó, július 1-től hatályos szabályozást. A felügyelet a próbavásárlások mellett részletes adatbekéréssel tekinti át a nyugdíj-biztosítási piacot - mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője a Népszabadságnak.

Elindultak lefelé a TKM-ek

Mint ismert, a jegybank a futamidő függvényében 3,5-4,25 százalék közötti szinten maximált TKM-et tart elfogadhatónak  - komplex termékeknél ennél 2 százalékkal eltérhetnek a biztosítók a kiadott ajánlás szerint. Miután az eltérést indokolni (és ellenőrizni) kell, ezért lesznek vizsgálatok a jövőben.

A TKM maximalizálásnak köszönhetően a korábban 10 százalék feletti TKM-ek eltűntek a piacról, s számottevő csökkenés volt látható a piacon - az átlagos TKM a teljes palettán 3,68 százalék lett. Ennek fényében kissé furcsa, hogy a Bankmonitor.hu a héten olyan elemzést készített, amely szerint igazából nem csökkent a nyugdíjbiztosítások TKM-je, ám a felmérésről az derült ki, hogy az alkuszportál a TKM-ek felső határából vont átlagot.

Idő kell

A felügyeleti ajánlás érvényesülésének hatását nem igazán lehet néhány hét eredményéből lemérni - a magasabb TKM-mel bíró termékeket július közepéig még értékesíteni is lehetett a Népszabadság szerint. Ami bizonyos, az MNB és a Magyar Biztosítók Szövetsége tárgyalásai után kialakított megoldás - ahol a jegybank egyébiránt a biztosítók által vártnál szigorúbb szinteket fogadott el az ajánlásában -révén a fogyasztók garanciákat kaptak arra, hogy a hozamok és az adókedvezmény révén valóban érdemi öngondoskodásra nyílik lehetőség a termék igénybevételével. Természetesen a biztosítások az eltérő (a "kijárós" ügynökökre alapuló, jutalékfüggő) értékesítési megoldás okán magasabb költségszintekkel működnek, mint az egyéb versenytársak, a befektetési alapok, a nyugdíjpénztárak vagy a NYESZ-számlák, ugyanakkor jól látható, hogy épp ezért sokkal szélesebb ügyfélkörnek képesek hosszú távú megtakarítási lehetőséget kínálni. Ezért fontos, hogy a jegybank kiemelt figyelemmel fordul a megoldás ellenőrzése felé. A TKM-szabályozás hatása ugyanakkor már érződik a jutalékszintek csökkenésében is - bár ez az átmenet bizonyosan hosszabb időt vesz majd igénybe - hiszen a magasabb jutalék kiajánlásban az ügyfélszerzés is fontos pont, márpedig egy új terméknél ez fontos pont.

A régi szerződések átdolgozása kellene

A nagy kérdés ugyanakkor az, hogy milyen megoldást talál a piac azoknak a szerződőknek az érdekében, akik a termék piacra vezetése után gyorsan, magas, nem egyszer 10 százalék feletti költségmutató mellett szerződtek biztosítókkal. Itt a felügyeletnek nincs lehetősége arra, hogy beavatkozzon, a józan piaci vélemények szerint a biztosítóknak meg kellene teremteniük annak lehetőségét, hogy az első hat hónapban magas TKM mellett megkötött szerződéseket az ügyfelek külön költségek nélkül a szabályozásnak megfelelő új konstrukcióra cseréljék az adott társaságoknál. Persze, kérdés, hogy mennyire lesznek erre nyitottak azok a biztosítók, akik például június utolsó napokban is úgy adták el a magas TKM-mel bíró termékeket, hogy az érdeklődőket megtévesztették, mondván: a TKM szabályozás nem tud mit kezdeni a "fantasztikus" (igaz komoly feltételekhez kötött) bónuszokkal, vagy azzal tévesztették meg az ügyfelet, hogy prospektusukban a 8 százalékos nettó hozam mellett mutatták ki, hogy a költségek elenyészőek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A kormány szerint 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke - Ismét jön a Nyugdíjszerviz!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:12
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Egy magyar bank kesztyűt dobott a Revolutnak
Natív tartalom | 2023. december 5. 13:06
A Gránit Bank mobilapplikációjában fintech-cégekkel versengő funkciót vezetett be, azonnali devizaváltást díj- és költségmentesen, amelyet az app-ban pár kattintással igényelhető és azonnal használható EUR és USD alapú devizakártya egészít ki. A szolgáltatást kedvező devizautalási díjak és a versenytársakhoz képest vonzó devizabetét-kamatok egészítik ki. 
Személyes pénzügyek Még mindig hiába várjuk a hitelek terheinek csökkenését
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:40
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az jegybank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás.
Személyes pénzügyek Ezek után mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 10:19
A hazai fizetőeszköz némi libikóka után két egységgel erősebben zártaz az euróval szemben a hetet annál, mint ahol azt nyitotta. Kérdés, mit hoz a jövő.
Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: teljes a döntő mezőnye!
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 17:11
Megvan a 20 legjobb csapat: kiderült, kik vehetnek részt a Privátbankár.hu által szervezett pénzügyi tudatossági diákverseny döntőjében.
Személyes pénzügyek Havi tízezrekkel tehető most olcsóbbá a meglévő lakáshitel
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 10:58
Érdemes számolgatni és utánajárni azoknak, akik a kamatplafon előtt vettek fel hitelt, elképzelhető, hogy sokkal kisebb törlesztőket is fizethetnének.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG