TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az ÁSZ elnöke szerint a hárompilléres nyugdíjrendszer túl nagy terhet jelentett a magyar államnak. A nyugdíjfőigazgatóság vezetője szerint pedig legalább 3200 milliárdnyi államadósságot generált a magánpénztári rendszer fenntartása. Mészáros József beszélt a szerzett jogokról, a rokkant nyugdíjakról és arról, kell-e dolgozni nyugdíj mellett.

A nyugdíjrendszerről és a társadalombiztosítás ellenőrzéséről szervezett konferenciát a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola, ahol előadást tartott Dr. Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) főigazgatója.

"Nyugodjanak meg, a nyugdíjrendszer nem omlik össze, nyugellátás volt, van és lesz is - az más kérdés, hogy milyen intézményrendszeri formában fog működni" - mondta Mészáros, aki szerint a nyugdíjrendszer más volt 120 éve is, és természetes hogy alakul, formálódik a jövőben.

Domokos: nagy teher volt a magánnyugdíjpénztári rendszer
A nyugdíjrendszer alapjaiban újult meg az elmúlt másfél évben. A hárompilléres nyugdíjrendszer aránytalanul nagy teher volt az állam vállán. A Garancia Alapban  például 12 ezer fő követeléseinek kielégítésére elegendő pénz volt, az állam viselte a kezességet a magánnyugdíjakért, mert nem volt elég fedezet a rendszerben - mondta Domokos László az ÁSZ elnöke, a konferencia nyitóbeszédében. A mnyp-tagok nem tudták előre kiszámolni, hogy mennyi pénzük lesz idős korukban, ami fokozta a bizonytalanságot. Domokos szerint ráadásul a szabályozásban voltak hiányosságok. Az ÁSZ ellenőrzése szerint a magánnynugdíjpénztárak nagyon nagy kockázatot jelentettek a társadalombiztosítás számára - mondta Domokos az ÁSZ-vizsgálat alapján, mely 2010 végén zárult, és az egész nyugdíjrendszert nem, csak a magánpénztárak mögötti Garancia Alapot vizsgálta.

A 2010-es költségvetéshez készített zárszámadási jelentésében az ÁSZ megállapította, hogy több javaslata is beépült a tb-rendszer átalakításába. 2011 januárjában az ÚSZT-ben az egészségügy már mint a gazdaság egyik húzóágazataként jelent meg például, nem pedig "pénznyelőként". A 2012-es költségvetésben már megkezdődött a nyugdíjkassza profiltisztítása, ami szintén az ÁSZ korábbi javaslata volt. Hasonló módon támogatja az ÁSZ az Egészségügyi Alap "két lábra állításáért" tett lépéseket is. "A rend értéket teremt" - vallja Domokos, aki szerint ezen az úton kell tovább haladni, a rendszerek fenntarthatóságát pedig a rendszeres és pontos ellenőrzésekkel kell segíteni.Kihívások a nyugdíjrendszer előtt

Mészáros József, az ONYF főigazgatója.
Fotó: iksz.net

A mai társadalombiztosítási nyugdíjrendszer kialakulásának alapjait az 1800-as évek végén rakták le, egészen más várható élettartam és foglalkoztatási feltételek mellett, mint ma. A változó feltételek kihívás elé állítják a nyugdíjrendszert, melyet az elmúlt évszázad sikertörténeteként is aposztrofálhatunk. Bismarck idejében 65 év volt a nyugdíjkorhatár - de teljesen más várható élettartam mellett. A rendszer azonban mikro szinten is kihívásokkal küzd: megbíznak-e a biztosítottak a rendszer fenntarthatóságában? - tette fel a kérdést Mészáros.

A Bismarck által lerakott nyugdíjrendszer alapjain működő mai társadalombiztosítás több problémával is szembetalálta magát, a gazdasági trendek megváltoztak. Így hanyatlik az aktivitási ráta, egyre jobban nő az atipikus foglalkoztatás aránya, miközben a jövedelmi egyenlőtlenségek nőnek - mindez hozzájárul a rendszer magas belső adósságához. Mészáros szerint azok a törekvések, melyek Nyugat-Európában a középosztály megerősítésére, a jövedelmi különbségek csökkentésére irányultak (Adenauer, Tatcher) visszájára fordultak a 80-as évektől, főleg a globalizáció hatására.

Belső adósság és demográfiai változások

Jelenleg Európában a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerek működnek többnyire - ezekben az országokban a nyugdíjrendszerek belső adóssága (implicit államadósság) egyre nagyobb terhet ró nemcsak a nyugdíjrendszerekre, de a nemzeti költségvetésekre is. Mészáros példaként a latin országokat említette, melyek átlagosan a GDP-jük duplájának megfelelő összeget görgetnek maguk előtt nyugdíjígérvény formájában.  

Magyarországon ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön a nyugdíjrendszer (megfelelő demográfiai tendencia induljon el), 150-160 ezer gyermeknek kellene születnie, ehelyett 90 ezernek születnek évente.

Egy nyugdíjas évet ma 3 aktív év munkájával lehet finanszírozni - papíron. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon 20 évnyi nyugdíjhoz 60 aktív év kellene, ami lehetetlen. Holott a magyar nők átlag 23 évet töltenek nyugdíjban, ami Mészáros szerint "világrekord".

Mit mond nekünk ma a nyugdíjrendszer?

"Minden társadalmi rendszernek üzenete is van" - mondta Mészáros azokról a kihívásokról, mellyel a rendszer mikro szinten szembesül. A nyugdíjrendszernek "orientálnia" kell az állampolgárokat - a magyar rendszerről azonban nem mondható el, hogy jól orientálja a befizetés felé az adózókat.

Ma Magyarországon az 1 millió önfoglalkoztató közül 950 ezren csak a minimális befizetést teljesítik - hívta fel rá a figyelmet Mészáros. Magyarul, a "potyautas" magatartásra ösztönöz a jelenlegi magyar rendszer, a nyugdíjellátás mértéke és a biztosított teljesítményének kapcsolata nem ösztönöz az öngondoskodásra.

Az ONYF főigazgatója szerint a nyugdíjrendszertől nem lehet függetleníteni a gyermekvállalás támogatását - bár erről napjainkban is sok vita zajlik. Mészáros szerint nagy előrelépés, hogy az adórendszer támogatja a gyermekáldást, a nyugdíjrendszerben ez azért nem mindegy, mert a karriert (tehát fizetés, járadékszint) megszakítja a szülés, teljesen más életutat jár be az, aki nem szül, és éppen ezért más a biztosítási szempontból is. A születésszám viszont alapvetően befolyásolja a demográfiai folyamatokat.

Magánnyugdíjrendszer: 3200 milliárdnyi államadósság?

Mészáros szerint "erős tréfa" volt a magánpénztárak esetében a "magán" szó és a "nyugdíjrendszer" kifejezéseket használni, mert az valójában egy "befektetési szövetkezet" volt. Ez az intézményrendszer 3200 milliárd forint kumulált államadósságot  generált, hiszen a magánpénztárakhoz befizetett forintok nem a nyugdíjkasszába folytak be, ezek helyett az államnak hiteleket kellett felvennie a nyugdíjrendszer fenntartására.

"A szerzett jog szájhagyomány"

Mészáros beszélt a nyugdíjjogosultságot átalakításáról is. A főigazgató szerint a rendvédelmi dolgozók a statisztikák szerint tovább élnek, mint az átlag, mégis korábban mentek nyugdíjba. Mészáros szerint a "25 éves szolgálati idő" szájhagyomány, a szolgálati törvényben ugyanis 57 év a korhatár. A rendvédelmi dolgozók persze elmehettek 25 év munka után nyugdíjba, ha erre "parancsot kaptak" (általában egészségügyi okok miatt) és leszereltek, Mészáros értelmezése szerint "ez nem szerzett jog, mert önmagában nem lehetett kikényszeríteni, csak bizonyos feltelek esetén".

Miért dolgozhatnak a nyugdíjasok?

Magyarország tavaly közel 500 ezren kaptak ellátást megváltozott munkaképességűként, ami az aktív lakosság 10%-a. Az igazgató utalt rá, nem lehet a munkanélküliségből különböző ellátási formákba menekülni. A munkanélküliséget olyan ellátórendszerrel kell kezelni, ami integrálja a munkaerőpiacra azokat, akik onnan kiestek. "Ez nem csak rendszer szintű kérdés, hanem egyéni életstratégiák kérdése is. Nem lehet fiatalembereket nyugdíj jellegű ellátásban tartani, mert az nekik sem jó, a közösség pedig nem tudja finanszírozni". Mészáros szerint nagyon nehéz azokat visszatéríteni a munkához, akik kiestek abból az ellátórendszer "bőkezűsége" miatt. Az eddigi magyar gyakorlat kapcsán joggal vetődött fel Mészáros szerint, hogy miért engedte a jogalkotó, hogy az ellátást kapók dolgozzanak? Egyéni szinten racionálisnak tűnik, hogy minél hamarabb menjünk nyugdíjba, majd dolgozzunk mellette, ezzel azonban kiszorítunk valakit a munkaerőpiacról, ráadásul az ellátást mások befizetéseiből kapjuk - magyarázta Mészáros, aki szerint középtávon felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszerben a jogosultságok és az azok mellett végezhető munka jelenlegi szabályozását.

Minőségbiztosítás a nyugdíjrendszerben

Mészáros szerint olyan rendszert, amelyben nincs teljesítménymérés és minőségbiztosítás nem szabad működtetni. Az ONYF prioritásként kezeli, hogy jó minőségben dolgozva, gyorsan állapítsa meg az "ügyfelek" nyugdíjjogosultságát. A nyugdíjjogosultság megállapítása bonyolult, ma jelenleg közel 100 számítás elvégzése szükséges hozzá - a jogosultságot a biztosítottak nagy része nem tudja ellenőrizni, ahhoz tulajdonképpen magas szintű szaktudás kell. Éppen ezért fontos, hogy az ellátórendszerben legyenek megfelelő belső kontrollok, minőségbiztosítás. A teljesítménymérés pedig a költséghatékonyság miatt fontos. A főigazgató szerint az idei év fő programja AZ lesz, hogy ezeket a rendszereket tovább fejlesszék és tökéletesítsék, "hogy megérdemeljük, hogy az adófizetők eltartanak minket". 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
hírlevél